Letterboxd: zinnig of onzinnig?

Letterboxd

Wij gebruiken al een tijdje Letterboxd. Dat is een site die is bedoeld voor met name filmliefhebbers. Je kunt er aangeven welke film je hebt gezien, wanneer je deze hebt gezien en je kunt hem waarderen met maximaal vijf sterren. Daarnaast kun je, als je dat wilt, hem ook nog recenseren. Waarom wij zo fan zijn van Letterboxd, leggen wij hier uit.

Bibliotheek

Letterboxd is eigenlijk een hele grote bibliotheek waarin jij jouw films opslaat. Niet de films die je daadwerkelijk bezit, maar de films die je gezien hebt. Natuurlijk kan dat ook al met IMDb, maar Letterboxd is wat ons betreft wat socialer en gebruiksvriendelijker.

Zoals gezegd je kunt aangeven welke film je hebt gezien, wanneer je die hebt gezien (in een soort dagboek terug te kijken) en hoeveel sterren jij deze waard vindt. Je kunt hem dus raten. Daar hebben wij al eerder over geschreven en het feit dat we daar het nut niet van inzien, maar in dit geval doen wij het voor onszelf. Oké, oké, dat komt raar over, maar dat zijn we ook, dus dan mag het, vinden wij.

Sociaal

Wij vinden Letterboxd dus sociaal. Niet dat ze aardig tegen ons zijn, maar vooral omdat je ook vriendjes kunt maken, waardoor je gemakkelijk kunt vergelijken wat zij van een film vinden. Hoe meer vriendjes je hebt, des te groter de kans is dat iemand de film ook heeft gezien. Ook hoef je op deze manier niet altijd alle blogs af te gaan om te kijken wat zij van een film vonden. De recensies lees ik toch alleen maar als ik de film al gezien heb. Een waardering kan dan helpen, vooral als je weet dat diegene ongeveer dezelfde smaak heeft als jij.

En is er een film die niemand van je vriendjes heeft gezien – wat nog wel eens voorkomt – dan zijn er altijd nog anderen die hem wel hebben gezien. Ook bij hen kun je zien wat ze van de film vonden. Heeft echt niemand de film gezien, dan moet je jezelf afvragen waarom niet. Is hij dan het kijken niet waard of ben je gewoon de eerste? Dat laatste is wel leuk, vind ik!

Lijstjes

Wij hebben zelf wel een paar lijstjes aangemaakt. Zo zijn onze blindspots van 2016 en 2017 er terug te vinden, maar ook de films die we in de bioscoop hebben gezien, per jaar. Daarnaast ook de films die we in een heel jaar zien, maar dat doe alleen ik. De vrouwelijke protagonist houdt liever lijstjes bij over LGBT. Onze favoriete films zijn er ook te bekijken. Al die lijstjes zijn dan weer te volgen door iedereen die dat maar wil, net als dat wij ook enkele lijstjes van anderen volgen.

App

Er is ook een app van Letterboxd, maar geen idee of die een beetje lekker werkt. Ik heb namelijk een telefoon met Android en daar werken ze op dit moment hard aan. Die van iOS is er al, dus Apple-gebruikers kunnen hier meer over vertellen. Iemand ervaring?

Dat de app voor Android-gebruikers nog niet beschikbaar is vind ik nu dus nog het enige nadeel van Letterboxd. Dat ik perse op een computer moet inloggen om de films die ik zag op te slaan. Zodra die app er voor Android komt, ben ik er dan ook als de kippen bij.

Zijn jullie ook zo een fan van Letterboxd?

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

15 gedachtes over “Letterboxd: zinnig of onzinnig?

  1. Ik vind Letterboxd schitterend! Heel gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Vroeger schreef ik alle films die ik zag in kleine schriftjes. Ik ben ondertussen bijna klaar met alles van vroeger in Letterboxd te steken. Tja… wat moet een mens anders doen? 😉

  2. Ergens wil ik hier heel graag meer mee doen, maar ik heb nu al te weinig tijd om alles bij te houden. Ik post veel op het blog, Facebook en ik ben nu ook een beetje met Instagram aan het klooien. Dus als mensen echt graag mijn smaak willen weten of willen weten wat ik van een film vind moeten ze daar maar gaan snuffelen hoor. 🙂

  3. Hoewel er nog geen app van Letterboxd beschikbaar is, kun je het wel redelijk makkelijk op je mobiel gebruiken. De site van letterboxd werkt op kleine apparaten ook erg goed. Ik gebruik hem vaker dan ik zou moeten willen. (Letterboxd <3<3)

      1. Klopt, ik vind ook dat die er moet zijn. Maar van pielen en inzoomen is geen sprake op de site; het meeste past die aan voor je mobiel. Behalve misschien net dat ene vakje dat je dan weer net nodig hebt :p

  4. Vind de site wel erg mooi en voordat het betaald werd stond ik te springen om het te gebruiken, maar de import van al m’n IMDB scores mislukte telkens en de personen erachter konden het niet oplossen. Vandaar dat ik het nooit actief ben gaan gebruiken, anders was het waarschijnlijk dagelijks….

  5. ik ben fan van Letterboxd. Precies om alle voordelen die je noemt. Visueel aantrekkelijk en het contact met medeliefhebbers is waardevol. Heerlijk om regelmatig te grasduinen in de lijstjes, recensies, beoordelingen en geagendeerde films van medegebruikers. De app op mijn I-phone werkt prima voor de belangrijkste gebruikersdoelen, maar voor het optimale gebruik van Letterboxd gebruik ik mijn laptop.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.