Kom maar op!

macbethHet einde van het jaar wordt doorgaans beëindigd met allerhande jaaroverzichten als mooie afsluiter,om vervolgens het nieuwe jaar te starten met diverse lijsten naar welke films wordt uitgekeken.

Ik maak voor mijzelf ook vaak een lijstje met films die ik nog wil zien. Meestal zijn dat films die ik heb gemist, of omdat ze gewoon niet in de Nederlandse bioscoop zijn uitgekomen. Ik moet zeggen dat het lijstje steeds langer wordt. Door het volgen van filmblogs kom je ook weer in aanraking met films waarvan je denkt “toevoegen aan mijn lijstje”.

Hieronder volgt een korte opsomming van films die ik zeker wil gaan zien en waarom.

 Light between oceans & Macbeth

Allereest twee films met Michael Fassbender in de hoofdrol. Vorig jaar had ik Frank op mijn “must see” lijstje staan, maar deze film is –voor zover ik weet-  niet in de Nederlandse bioscoop te zien geweest. Er was wel X-men Days of the future past. Leuk en goed, maar ik zie hem toch liever in een iets ander genre en dat kan dus in 2015 in de boekverfilming The light between oceans. Vorige maand is het filmen afgerond in Australië. Het is een hartverscheurend verhaal over een vuurtorenwachter en zijn vrouw die op een afgelegen eiland wonen. Zelf hebben ze al het nodige verdriet moeten verwerken tot daar een “Godsgeschenk” – in de vorm van een baby drenkeling – in hun schoot word geworpen. Ze maken de keus om de autoriteiten niet in te lichten, maar om het kind als hun eigen kind op te voeden. Een keuze waar ze mee moeten leren leven. Deze film wil ik dus zien vanwege Fassbender en vanwege de regisseur, Derek Cianfrance. Ik heb erg genoten van zijn Place beyond the Pines, dus ik ben nieuwsgierig wat hij van deze film heeft gemaakt.

De andere film met Michael Fassbender in de hoofdrol is Macbeth, met Marion Cotillard als tegenspeelster. Deze namen zijn voor mij al genoeg. Ik verwacht dat het een grimmige en bloederige film worden, maar ik kan niet wachten!

Birdman & Inherent Vice

Zeer binnenkort kan ik al gaan genieten (ik hoop althans dat het genieten wordt) van Birdman. De film gaat over een vergeten acteur die ooit furore maakte in zijn rol als superheld. Deze superheld wil zijn roem weer nieuw leven inblazen door zijn personage weer tot leven te laten komen in een toneelstuk op Broadway.

Saillant detail is dat de rol van de vergeten acteur wordt gespeeld door Michael Keaton, die 20 jaar terug de rol van superheld Batman speelde in de Tim Burton-films.  En dit maakt de  cirkel weer mooi rond.

Hetzelfde geldt voor Inherent Vice van Paul Thomas Anderson. De regisseur zoekt wederom de samenwerking met Joaquin Phoenix. Deze keer betreft het een komedie, ik ben benieuwd. Van de trailer heb ik in ieder geval genoten…. Wat een styling! De muziek is van Jonny Greenwood, de Radiohead-gitarist, dus dat is nog een reden om te gaan!

A most violent year & Far from madding crowd

Soms lees je iets over een film en dan denk je “mwahh”. Dat je hem dan toch wil zien komt meestal door de cast en/of de regisseur. Ik heb dat bij voorbeeld bij A most violent year. Ook al schrijven (Amerikaanse) critici de film de hemel in, dat zegt mij nog niets. Dat heb ik gemerkt bij La grande Belezza en Winter Sleep. De reden dat ik A most violent year wil zien komt door Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis) en Jessica Chastain (The life of Eleanor Rigby: Him & Her).

Far from the madding crowd, de nieuwe film van Thomas Vinterberg vervolgens, is zo’n film waarvan ik in eerste instantie denk “WTF?” Een kostuumdrama? Serieus? Omdat ik films van Vinterberg  niet uit mijn geheugen gewist krijg, zal er bij deze film meer aan de hand zijn dan een gewoon kostuumdrama. Althans dat hoop ik. Tel daar bij op dat  Carey Mulligan de hoofdrol vertolkt: ik wil de gok dan wel wagen. Je kunt haar trouwens ook horen , want ze zingt samen met tegenspeler Michael Sheen een liedje bij de trailer.

Unbroken & 71

Het komt door de gebroeders Coen en opkomende ster Jack O’Connell  dat ik zeer binnenkort de film Unbroken wil gaan zien. Joel en Ethan Coen bewerkte het boek tot een  scenario en Angelina Jolie nam de regie voor haar rekening.
Om te kunnen beoordelen of ik vind dat Jack O’Connell  zijn naam aan het vestigen is, wil ik hem ook aan het werk zien in de film 71. De combinatie Jack O’Connell en een film over “the troubles” in Ierland betekent voor mij een “must see”. Maar over deze film tast ik volledig in het duister. Via IMDB kan ik zien dat deze film in oktober in Engeland in de bioscopen te zien was, maar kan nergens een Nederlandse release datum vinden en ook geen distribiteur. Volgens mij betekent dit dat deze film niet uitkomt in Nederland. Wie kan mij hier een antwoord op geven?

Naar welke film(s) kijken jullie eigenlijk uit?

Geschreven door de vrouwelijke protagonist

Share

5 gedachtes over “Kom maar op!

  1. Misschien geloof je het niet, maar ik kijk eigenlijk bijna nooit welke films in productie zijn/er aan zitten te komen. Heb dus geen idee wat er aan gaat komen en dat doe ik ook wel een beetje bewust. Het liefst zo “blind” mogelijk een film bekijken 🙂

  2. Unbroken vind ik niet zo’n bijzondere film, al speelt Jack O’Connell wel heel goed.

    Ik ben niet echt een grote filmhuiskijker dus ik heb ook niet echt zicht op wat er allemaal aan zit te komen, behalve de bekendste namen dan.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.