Jaarcijfers Nederlandse bioscopen en filmtheaters bekend gemaakt

jaarcijfers bioscopen 2019
© Holland Film Nieuws

Gaat het goed met de Nederlandse bioscopen? Dat is de vraag. En hoe deden onze eigen Nederlandse producties het? Ook al een goede vraag. Op beide (en meerdere vragen) vragen is op de nieuwjaarsreceptie van de Filmdistributeurs Nederland (FDN) en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) een antwoord gegeven. Vele jaarcijfers zijn daar namelijk bekend gemaakt. En of het goed gaat met de Nederlandse bioscopen…

Aantal bezoekers

Cijfers zeggen iets, maar natuurlijk ook niet alles. Wat wel heel veel zegt, is dat in 2019 ruim 38 miljoen mensen de bioscopen en filmtheaters hebben gevonden. In 2018 bedroeg dat aantal bijna 36 miljoen. Concreet is er een toename van ruim 2,3 miljoen mensen (6,5%). Dat is best wel een fors aantal, en dan zijn de filmfestivals nog niet eens meegenomen. Logischerwijs zijn de inkomsten daarmee ook toegenomen (ruim € 35 miljoen meer ten opzichte van 2018: 347,5 miljoen euro in 2019 ten opzichte van een ruime 312 miljoen euro in 2018).

Een kanttekening daarbij is dat de gemiddelde ticketprijs van een bioscoopkaartje steeg van € 8,75 naar € 9,14. En vroeger was niet alles beter hoor, maar ten opzichte van 1992 is een kaartje 167,20 % duurder geworden (het was € 5,47). Gewoon even ter vergelijking, want ons salaris is natuurlijk ook aanzienlijk gestegen.

Aandeel Nederlandse producties

Nederlandse films zijn ook beter bezocht. Daar waar in 2018 nog bijna 4 miljoen mensen een Nederlandse productie bezochten, was dit aantal in 2019 toegenomen tot bijna 4,5 miljoen bezoekers. Een toename van 11,81 %! Dat is best veel vinden wij, en ook goed. Deze cijfers kunnen alleen nog niet tippen aan de beginjaren van de jaren 10. Nu nog wat meer filmhuistitels die het goed doen (zie onder).

Kijkend naar het marktaandeel, dan is er ook een toename aan een bezoek aan een Nederlandse productie. In 2018 bedroeg het marktaandeel 11,18% van het totaal aantal bioscoopbezoeken, daar waar in 2019 dit percentage 11,74 % bedraagt. De recettes stegen daardoor ook, van 10,48% in 2018 naar 10,88 % in 2019.

Best bezochte films in 2019

De niet bijster goed gerecenseerde film The Lion King is verreweg het meest bezocht. Ruim 3 miljoen mensen kwamen af op de herbewerking van de animatiefilm uit de jaren 90. Avengers: Endgame volgt op een zeer ruime afstand, met 1,2 miljoen bezoekers. De top drie wordt gecompleteerd door Joker, die net geen 1,2 miljoen bezoekers haalde.

De beste bezochte Nederlandse productie is Penoza: The Final Chapter, op plaats 20.

Best bezochte Nederlandse producties in 2019

Kijkend naar alleen Nederlandse producties, dan is (niet geheel verrassend gezien het bovenstaande) Penoza: The Final Chapter de best bezochte film. Verliefd op Cuba volgt, met F*ck de Liefde op nummer drie. Dat zijn niet bepaald films waar onze hartjes sneller van gaat kloppen.

De eerste onze ogen echte eerste echte filmhuisfilm vinden we pas op plek 15: Instinct. Mi Vida (heerlijke film) staat op 19.

Best bezochte films in het filmtheater

Dit vinden wij nu een mooie categorie. Wij bezoeken veel filmhuisfilms, dus mooi dat hier extra aandacht aan is besteed. Over het algemeen bezoeken andere typen mensen het filmtheater, dus dan krijg je vanzelfsprekend ook andere films in de lijst. Oscarwinnaar Green Book is op plek 1 geëindigd, gevolgd door The Favourite en Werk Ohne Autor.

We zijn benieuwd of de Nederlandse bioscopen en filmtheaters deze stijging van de jaarcijfers voort kunnen zetten, samen met de filmdistributeurs. Er staan al mooie titels op de planning, dus gaat allen, want een middag of avondje uit is soms lekkerder dan thuis op de bank hangen!

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.