Interview met Nostra van defilmfijker.com en filmblogs.nl (1/2)

Interview Nosta

De meeste filmbloggers kennen Nostra wel. Het leek ons wel leuk hem een keer in het zonnetje te zetten. Hij is namelijk toch wel een beetje de aanjager van filmbloggend Nederland en uiteraard het meesterbrein achter de blogs defilmkijker.com en filmblogs.nl. Wij hebben in totaal tien vragen aan hem gesteld. Aangezien het redelijk lange vragen zijn, hebben we besloten om het interview in twee delen op te knippen. Vandaag deel 1 en donderdag deel 2! Benieuwd naar het interview?

De meeste lezers kennen jou allemaal van defilmkijker.com, maar de man erachter kennen ze nog niet echt. Sommige onder ons weten inmiddels zelfs jouw naam, maar wij weten ook dat je op je privacy bent gesteld. Kun je wat meer over jezelf vertellen? Wat doe je bijvoorbeeld in het dagelijkse leven, en wat zijn – naast films – andere hobby’s van je? Oftewel, wat houdt jou allemaal bezig in het dagelijkse leven?

Klopt inderdaad, zie het een beetje als een superheldenbestaan. Overdag werk ik gewoon, maar ’s avonds verander ik in een actieve filmblogger ;-). Ik deel zo af en toe wel eens wat persoonlijke informatie in m’n recensies, maar ben niet iemand die snel van alles foto’s op Twitter/Facebook zal zetten. Op de laatste ben ik eigenlijk bijzonder weinig actief. Reden daarvoor is dat het voor mij weinig toegevoegde waarde heeft. Films en het bloggen daarover zijn m’n grootste hobby’s. Hoewel ik graag tijd aan andere hobby’s zou willen besteden, weet ik dat ik daarvoor te weinig tijd zou hebben.

Een aantal jaar geleden wilde ik graag piano leren spelen en nam ik lessen, maar omdat je daar ook dagelijks voor moet oefenen en ik daar vaak niet aan toekwam besloot ik na ongeveer anderhalf jaar er mee te stoppen omdat het moeilijk te combineren was met bloggen. Spijt heb ik daar niet van. Het is namelijk iets wat ik graag doe en waar ik genoeg energie en voldoening uithaal en m’n creativiteit in kwijt kan. Daarnaast hou ik er ook van om in het weekend de tijd te nemen om uitgebreid te koken, maar omdat dat een hobby te noemen gaat misschien iets te ver :-). De rest van de tijd spendeer ik vooral aan m’n gezin en vrienden.

Je bent uiteraard zeer actief op je eigen blog, maar ook op andere blogs. Zelfs zo actief dat wij ons wel eens afvragen waar jij de tijd vandaan haalt. Hoe deel jij je week in als het gaat om het kijken van films en series, het schrijven van artikelen en recensies, werk en hobby’s en je thuissituatie?

Het is inderdaad belangrijk om je week goed in te delen, zodat je genoeg films/series kijkt om vier a vijf recensies per week te kunnen plaatsen. Het voordeel is dat ik de afgelopen jaren voor m’n werk meestal (afhankelijk van de klant) een reistijd heb gehad van meer dan 45 minuten. En aangezien ik gebruik maak van openbaar vervoer (bewust in verband met m’n blog) betekent het dat ik elke werkdag bijna wel een film kan kijken. Als ik dan ’s avonds thuis kom hoeft dat in principe niet en kan ik tijd aan m’n gezin besteden. Die merken eigenlijk maar weinig van dat ik met m’n blogs bezig ben. Natuurlijk kijken we ook regelmatig samen films, maar dit is zeker niet dagelijks.

Het voorbereiden van recensies en artikelen doe ik voornamelijk op zondagavond en daar ben ik vrij efficiënt in. Het kan soms zijn dat ik al stukjes schrijf direct na het kijken van een film (soms zelfs tijdens) als het me inspireert. Maar in die drie a vier uurtjes op de zondagavond krijg ik het meeste gedaan. Daarnaast werk ik vier dagen, dus dat geeft me op m’n vrije dag nog extra ruimte als ik niet alles af heb weten te krijgen. Het is ook de dag waar ik zo af en toe de tijd neem om langere artikelen te maken (zoals foto’s maken voor De verdwenen bioscopen van Rotterdam of recent mijn eerste kennismaking met KINO).

Wij maakten voor het eerst kennis met je doordat je als een van de eerste personen op ons blog reageerde. Je was zeer geïnteresseerd en bent dat tot op de dag van vandaag eigenlijk nog steeds. En niet alleen bij ons, maar ook op andere (nieuwe) (film)blogs reageer je zeer actief. Eigenlijk ben je – als je het ons vraagt – een beetje de Padre Nostro van filmbloggend Nederland. Door jouw energie zorg je ervoor dat andere bloggers ook daadwerkelijk blijven bloggen. Hoe hou je dat constante enthousiasme vast om andere blogs te inspireren, en toch nog aandacht te besteden aan je eigen blog?

Hahaha, wat een titel en ik zou er bijna naast m’n schoenen van gaan lopen. Initieel blogde ik voornamelijk op de engelstalige versie van m’n site (myfilmviews.com). Daar had ik op een gegeven moment ook een hele community om me heen had gebouwd. Ik besloot dat ik datzelfde wilde doen voor de Nederlandse filmblog community en ik besloot begin 2015 m’n focus voornamelijk op De Filmkijker te leggen. Met My Filmviews ging ik iets minder doen, terwijl dit daarvoor andersom was.

Ik hou van films en het is heerlijk om te zien hoe enthousiast andere bloggers over die films schrijven en wat zij er van denken. En wat is er nu leuker dan om direct contact te komen met andere mensen die dezelfde passie hebben? Ik kan wel mijn eigen recensies en artikelen plaatsen en elke dag naar m’n statistieken gaan staren, maar daar alleen haal ik m’n energie niet uit. Ik vind het belangrijk dat er een gevoel van community is, dat andere blogs aandacht krijgen. Dat was initieel het idee met de filmsite spotlights, maar ook met filmblogs.nl. Daarmee help je anderen en zorg je ervoor dat je elkaar (op de blogs en daarbuiten) opzoekt. En ik ben blij als dat anderen inspireert of net dat zetje geeft om te blijven bloggen.

Als je bijvoorbeeld net begint dan heb je het idee dat iedereen zit te wachten op wat je te zeggen hebt. Je komt er dan al snel achter dat dat niet zo is. Dat heb ik zelf ook ervaren. Als je echter regelmatig reacties krijgt van mensen die jouw werk lezen dan motiveert dat, omdat je merkt dat het gezien wordt en dan maken die aantallen minder uit. Die persoonlijke connectie is er dan en dat is veel meer waard. M’n mailboxen lopen dagelijks vol met nieuwe posts en alhoewel het me niet altijd lukt om alles te lezen, probeer ik op gezette tijden toch weer zoveel mogelijk te lezen en te reageren. Soms is dat ook op die zondag, maar ook regelmatig terwijl ik filmblogs.nl bijwerk.

Een paar maanden geleden hadden we een Filmblog Get Together, een evenement waarop vele filmbloggers uit Nederland aanwezig waren. De organisator was, hoe kan het ook anders, jij. Op deze fantastische dag lanceerde jij ook nog eens de site filmblogs.nl, die je al een paar keer hebt benoemd. Een site waarop zo een beetje alle filmblogs van Nederland (en België) zijn verzameld. Wij gebruiken de site in ieder geval meerdere malen per dag, en met veel plezier. Erg handig ook om gewoon naar één site te gaan en daar een selectie te maken van welke artikelen of recensies je wilt lezen. Hoe kwam je op het idee om de site te beginnen? En kunnen we nog veranderingen verwachten?

Het idee achter filmblogs.nl was ook dat gevoel van community te promoten. M’n ervaring was dat het vinden van andere filmbloggers niet altijd even makkelijk is. En als je ze eenmaal gevonden hebt is het bijhouden van alles wat er geschreven wordt ook niet voor iedereen even makkelijk. Filmblogs.nl biedt één plek waar je in een duidelijk overzicht ziet wat er in filmbloggend Nederland en België gebeurt. Dat begon met ongeveer 25 sites, maar het groeit snel en inmiddels hebben zich al 35 filmblogs, vlogs en een filmpodcast aangesloten bij het blog. Vanuit de site wordt er direct gelinked naar de blogs zelf en dat betekent dus een bron voor extra views. Filmblogs.nl moet je dus zien als een vertrekstation om een bepaalde bestemming te bereiken. Een plek die faciliteert.

Op het moment zijn er nog geen plannen om iets te veranderen, maar ik zou wel graag nog wat meer willen doen om de site te promoten. Daarvoor heb ik een aantal ideeën. Ik moet nog de tijd zien te vinden om regelmatig een nieuwsbrief te maken. Hier heb ik van diverse bloggers genoeg tips over ontvangen. Daarnaast loop ik met het idee rond om ook iets met advertenties te doen. De invulling daarvan heb ik ook nog niet de tijd voor genomen. Dit ben ik nog wel van plan als dat te bekostigen is. En natuurlijk wil ik weer een volgende Get Together gaan organiseren.

Eens in de zoveel tijd komt er weer een blogathon voorbij die door jou wordt georganiseerd. Hieraan kan ieder filmblog van Nederland (en België) meedoen, mits hij/zij zich maar aan de vooraf opgestelde regels houdt. Op dit moment loopt de estafette blogathon van de beste 10 mannelijke acteurs nog. Wij gaan er eigenlijk vanuit dat de volgende blogathon over de tien beste vrouwelijke actrices zal gaan. Heb je al nagedacht over andere onderwerpen die in een blogathon terug gaan komen? Of blijft dat een geheim?

Ik kan al bevestigen dat er meer estafette blogathons aankomen en natuurlijk ook eentje met actrices. Binnenkort zal de volgende estafette beginnen. Daarnaast heb ik al een tijdje een mail klaar staan voor de volgende, zeer grote, blogathon. Die zal ik waarschijnlijk voor het einde van het jaar nog starten, maar meer daarover kan ik nog niet loslaten. Daarnaast ben ik altijd aan het brainstormen om nieuwe concepten te verzinnen. Natuurlijk hoop ik dat die leuk genoeg zijn om aan mee te doen. Ook bij de blogathons is het leuk om te zien hoe iedereen ze beantwoord, omdat je anderen hierdoor beter leert kennen.

Dit was het eerste deel van het interview met Nostra. Ben je ook benieuwd naar het tweede deel, blijf ons dan vooral volgen. Donderdag is dat al zover, dus dat is maar drie nachtjes slapen. Tot dan!

Share

14 gedachtes over “Interview met Nostra van defilmfijker.com en filmblogs.nl (1/2)

  1. Leuk! Ik “ken” Nostra ook al en poosje. Eigenlijk vanaf het moment dat ik begon met bloggen (5 jaar geleden) was hij de eerste die echt actief reageerde. Dat heeft volgens mij ook andere bezoekers en bloggers geïnspireerd om ook te reageren dat zorgt voor een leuk sneeuwbal effect. En ik heb hem nu een paar keer persoonlijk gesproken en dat maakt het contact wel leuker. Fijn dat er genoeg premières zijn om dit mogelijk te maken. 🙂

  2. Hulde hoor, ik was volgens mij net een maandje of anderhalf actief bezig met mijn filmrecensies of ik werd al ‘opgepikt’. Helemaal leuk vond ik het dat mijn recensies, zonder dat ik er verder iets voor hoefde te doen, ook op filmblogs geplaatst konden worden. Naast dat ik merk dat mensen af en toe echt de moeite nemen te lezen en te reageren (wat ik zeer waardeer), ben ik zelf ook steeds actiever geworden in het lezen van en reageren op andere bloggers. Door filmblogs.nl krijg je andere recensies aangereikt en wordt dat lezen en reageren stukken gemakkelijker. Daarvoor kende ik eigenlijk niemand binnen filmbloggend Nederland, en dan weet je ook minder snel waar je precies moet zoeken.

    Ga zo door, Nostra:)
    En een leuk interview, ….(*zoekt naar naam*):)

  3. Leuk gedaan, Protagonisten! Fijn dat jullie Nostra zo in het zonnetje hebben gezet. Ben nu wel heel benieuwd geworden naar de grote blogathon die eraan zit te komen.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.