IMDb, of toch Rotten Tomatoes?

IMDb Rotten Tomatoes

Een eeuwige discussie is dat een beetje. Is IMDb of juist Rotten Tomatoes beter als filmdatabase? Dat is eigenlijk net zoiets als appels met peren vergelijken. Allebei fruit, maar voor de rest totaal verschillend! Het is maar net wat je lekker vindt. Toch gebruiken wij beide databases, alleen wel op een andere manier. Benieuwd hoe wij IMDb en Rotten Tomatoes gebruiken?

IMDb

Laten we beginnen bij IMDb , tegelijkertijd ook de meest bekend filmdatabase. Opgericht in 1990, toen je volgens mij alleen nog maar grote vierkante blokkendozen als computers had. Echt fraai zal het dus ook niet geweest zijn, die website.

Wij gebruiken IMDb voor verschillende doeleinden. Ten eerste om onze recensie op te plaatsen. Ja, die kun je daar ook terugvinden. Bijna iedere recensie van ons is daar wel te vinden. Net als vele andere recensies van over de hele wereld, zolang je ze zelf maar aanlevert. Zo kan het zijn dat er 200 recensies voor een film opstaan, maar ook dat je de enige bent die ooit een recensie heeft geplaats op IMDb.  Dat laatste gebeurt overigens niet vaak.

Weetjes en waarderingen

Maar waar wij IMDb nog veel meer voor gebruiken, is voor de weetjes. Hoe vaak gebeurt het niet dat je iemand herkent in een film, maar niet weet wie het is? Of dat je weet wie het is, maar niet meer weet in welke film die ook alweer speelde? En als quizvraagje met je vriendin, gokken uit welk jaar de film ook alweer kwam? Of hoe oud de desbetreffende acteur of actrice is? Daar gebruiken wij deze database best vaak voor. En IMDb laat ons nooit in de steek. Zoek simpel de filmtitel op van de film die je zoekt en je vindt zo de antwoorden op al je vragen. Daar zit wel een risico aan, want vaak raak je steeds verder verzeild in de database, want klikgevaar ligt op de loer.

Daarnaast kun je als gebruiker ook films waarderen. Niet voor niets staat bij iedere film met welk gemiddelde een film is gewaardeerd. Wij waarderen een film op IMDb nooit en om eerlijk te zijn en we kijken ook nauwelijks naar het gemiddelde. Vaak zeggen we ook tegen elkaar dat als een film een laag gemiddelde op IMDb heeft, wij hem waarschijnlijk wel goed vinden. Dat komt omdat IMDb redelijk commercieel is ingestoken en de beoordelingen van gebruikers gebruikt als gemiddelde. Daar is Rotten Tomatoes toch anders in.

Rotten Tomatoes

Want juist daar gebruiken wij Rotten Tomatoes (opgericht in 1998) voor. Niet voor de leuke weetjes, maar voor de gemiddeldes en dan met name die van de critici. Want op Rotten Tomatoes heb je twee type waarderingen. Eén van de online gecertificeerde critici (writers guild en film critici associatie) en de ander van de gebruikers. Daar gebruiken ze in beide gevallen de zogenoemde  tomatenmeter (Tomatometer) voor.

Voor de critici heb je onderscheid in drie type waarderingen. De eerste is een verse (Fresh) waardering. Indien meer dan 60% van de critici positief is, dan krijgt de film deze titel. Is minder dan 60% positief dan krijgt het de waardering verrot (Rotten) mee. Als laatste waardering heb je een gecertificeerde versheid (Certified Fresh). Een film moet dan door meer dan 75% van de critici positief zijn beoordeeld. In dat laatste geval moeten er 80 recensies zijn in het geval van breed verspreide films en 40 recensies bij gelimiteerde uitgebrachte films. Wel zijn altijd vijf recensies nodig van top recensenten (Top Critics). Je zult begrijpen, de hoogste score is 100%. En die zijn er ook daadwerkelijk. Kijk maar eens naar deze lijst, waarin de beste films op Rotten Tomatoes zijn opgenomen! Voor de gebruikers van Rotten Tomatoes hebben ze vervolgens de publieksscore (Audience Score) bedacht. Daar staat heel simpel welk percentage van het aantal gebruikers positief is over een film.

Wij kijken vaak hoe een film is beoordeeld door de critici. Is de score op Rotten Tomatoes hoog, dus minimaal Certified Fresh, dan zijn wij sneller overtuigd dan een hoog gemiddelde op IMDb.

Lady Bird

En mocht je het gemist hebben. De film Lady Bird (in april in de Nederlandse bioscopen te zien) had in 2017 lange tijd een 100% score van de critici. Oftewel, iedere recensent was positief, totdat er iemand was hem negatief beoordeelde. Dat was wereldnieuws. Inmiddels staat de film op 98%, omdat ook nog een tweede persoon was die hem negatief beoordeelde. De buzz daaromheen zorgde er uiteraard wel voor dat meer mensen de film wilden/willen zien.

Dus? IMDb of Rotten Tomatoes?

Daar hebben we dus geen antwoord op. Vergelijken kunnen wij niet, want beide filmdatabases gebruiken we anders. Gebruiken jullie net als wij ook IMDb en Rotten Tomatoes? Of blijf je slechts bij één database? Of kijk je helemaal niet? Dat kan natuurlijk ook!

Geschreven door de mannelijke Protagonist

Share

9 gedachtes over “IMDb, of toch Rotten Tomatoes?

  1. Rotten Tomatoes kijk ik eigenlijk nooit naar. IMDb gebruik ik het meest, ook om zelf m’n scores bij te houden, maar ook om naar de gemiddelde metactritic score te kijken (die alleen in de app te zien is, maar volgens mij niet op de website).

      1. Geen idee, maar er zijn wel momenten dat ik de site bezoek, maar dat is vaak als ik een heel slechte film gezien heb en even wil “genieten” van alle negatieve recensies 😉

  2. IMDb is vanwege het achterhalen van feitjes veruit de favoriet en dagelijkse kost. De ratings boeien mij minder omdat die door het publiek worden bepaald en voor een deel ook door overijverige marketingbureaus. Een groot aantal recensies op IMDb moet je helaas vaak met een korreltje zout nemen omdat ze in opdracht van de filmmaatschappij zijn geschreven. Het gaat daarbij vooral om kleinere, veelal Amerikaanse producties waarbij vrienden en familie zijn ingeschakeld om tienen uit te delen en positieve stukjes te schrijven die er allemaal hetzelfde uitzien. Waar ik me bij IMDb ook niet op blindstaar is de top 250. Als het gaat om films die gezien ‘moeten’ worden gebruik ik liever lijstjes zoals de poll die het filmblad Sight & Sound elke tien jaar publiceert.

    Die metactritic score van IMDb klinkt interessant. Het is jammer dat die niet op de site is terug te vinden.

    1. De metacritic score komt natuurlijk van de site metacritic.com. Nu kun je, als je gemiddelde cijfers met elkaar wilt vergelijken beter de gemiddelde score op RT bekijken (die altijd in een klein hoekje staat aangegeven) dan het ‘gewogen gemiddelde’ van MC, waarbij een NYT of THR meer invloed op het gemiddelde heeft dan een of andere vage filmsite.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.