Il Lombardia

 

Il LombardiaHet wk voetbal is achter de rug en de Tour de France is bijna op de helft.

De Tour de France volg ik meestal met een schuin oog. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door de Tour.Als kind begreep ik niet dat je drie weken lang hele dagen op je fiets kilometer na kilometer fietste voor de lol. Ik moest dagelijks 40 minuten naar school fietsen (en weer terug) en ik vond dat echt geen lolletje. Tegenwind, regen en sneeuw, het was regelmatig afzien.Was het misschien de herkenning van het afzien wat de fascinatie tot stand bracht? Of was het niet lullen maar stoempen dat zo aansprak?

Il Lombardia

Mijn mede protagonist gaf mij op een zeker moment de documentaire ‘Il Lombardia te leen. Dit is niet zo maar een documentaire, dit is een liefdesverklaring aan de najaarsklassieker de Ronde van Lombardije (Giro di Lombardia). Op de dvd hoes staat te lezen: ‘Als de lucht zich begint de vullen met de zware geur van de herfst, wordt de laatste zware wielerklassieker van het seizoen gereden. De eerste bladeren vallen en onvermijdelijke regenbuien kondigen zich aan in het heuvellandschap van Noord-Italië. Renners én volgers maken zich op voor het dramatische slotakkoord van het wielerseizoen…’

Zeg nou zelf, na het lezen van bovenstaande ruik je de herfst en zie je het landschap aan je voorbij trekken. Alleen al door deze tekst wil ik wielrennen gaan kijken.

Blaudzun

Een tweede reden om te kijken, is dat ik ook liefhebber ben van (indie) muziek en bij deze documentaire grijpt dat mooi in elkaar. De documentaire is gemaakt geproduceerd door Robert Jan van Noort en geregisseerd doorJohannes Sigmond. Deze laatste is wellicht beter bekend als singer/songwriter Blaudzun. Samen hebben zij getracht om de ziel van deze enorm zware wedstrijd in beeld te brengen. Daarnaast verzorgde Johannes aka Blaudzun de soundtrack.

Vijf jaar lang (2006-2010) trokken zij met één camera naar Lombardije. Het landschap speelt een hoofdrol, net als de helden van vroeger. Hedendaagse Nederlandse renners als Robert Gesink, Karsten Kroon en Johnny Hoogerland komen aan het woord. Je ziet hoe de Italiaanse wielerfans de ronde beleven en spraakmakende beklimmingen worden herbeleefd. Niet voor niets heeft deze klassieker de slogan ‘aan het einde van de klim bevindt zich de hemel’ gekregen.

Liefdesverklaring

Kortom: hou je van wielrennen, melancholie, nostalgie en niet te vergeten mooie muziek? Dan krijg je geen spijt van deze liefdesverklaring aan de klassieker van de vallende bladeren.

geschreven door de vrouwelijke protagonist

Share