Ik heb last van statistiekenstress!

Statistieken WordPress

De meeste van jullie kennen het bovenstaande plaatje waarschijnlijk wel. Het aantal views dat je blog per dag, week, maand of per jaar krijgt. In mijn geval merk ik dat ik steeds vaker die statistieken bekijk. Hoewel ik in het verleden niets om die statistieken gaf, heb ik nu last van statistiekenstress! Whaaaaaaaaaaaaaaaaa…hoe kom ik er vanaf?

Schrijven omdat het leuk is

Laat ik voorop stellen dat ik dingen schrijf omdat ik het leuk vind om te schrijven voor ons blog. Het is niet zo dat ik schrijf voor het trekken van meer bezoekers of een aantal views. Maar toch, als je dan iets geschreven hebt wat je leuk vindt, dan wil ik toch graag dat het gelezen wordt. Alleen maar voor jezelf schrijven is ook zo saai.

Statistieken controleren

Ik merk de laatste tijd dus dat ik de statistieken vaker controleer dan normaal. Even op de WordPress-app kijken hoeveel bezoekers er al zijn geweest die dag. Een simpele handeling. Misschien wel een te simpele handeling. Want omdat het zo simpel te controleren is, doe ik het nogal vaak. Als ik wakker word, als ik uit de auto stap, bij het koffie halen, de weg naar de wc, tijdens de lunch, na het avondeten en ga zo maar door. Eigenlijk op de vele momenten dat je even niets doet of onderweg bent naar een andere plek.

Vooruitgang

Toch heeft dat controleren ook zijn voordelen. Je weet namelijk of je blog meer views krijgt. In ons geval hebben wij niet overdreven veel views (denken wij), maar we merken wel dat we steeds meer views krijgen. Waar we ruim twee-en-een-half jaar geleden begonnen met 600 views per maand, zitten we nu op ongeveer 2.300 views per maand. Het aantal views is nog steeds aan het stijgen, net als het aantal bezoekers trouwens! Best wel (heel) leuk!

Energie

Feit blijft wel dat ik ontzettend veel energie krijg van het schrijven. Laat ik eerlijk zijn, daar doe ik het wel voor. Gewoon even lekker van je afschrijven wat je van een film vindt. En dat het aantal views toeneemt geeft mij ook weer meer energie, waardoor ik in een soort flow terecht ben gekomen. Statistiekenstress pakt voor mij dus positief uit! Of in ieder geval, tot nu toe. Gaan met die banaan!

Kijk jij net als ik ook zo vaak naar je statistieken?

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

19 gedachtes over “Ik heb last van statistiekenstress!

 1. Betrapt! Ook ik kijk vaak naar mijn statistieken. Het is zoals je zegt: schrijven is leuk maar als niemand het leest, waarom schrijf je dan? Daarvoor heb je een dagboek, niet? :-p

 2. Niet meer, omdat het ook redelijk stabiel is. Maar ik hou het wel in de gaten, omdat ik natuurlijk ook met filmmaatschappijen samenwerk en zij willen zo nu en dan wel graag weten hoeveel bezoekers er op de website landen. 🙂

 3. Aan het begin keek ik heel erg vaak, maar net zoals bij Paul is het bij mij redelijk stabiel (al groeit het wel een beetje). Ik kijk af en toe nu meer om te zien welke artikelen het goed doen zodat ik weet waar mensen naar op zoek zijn en ik misschien iets meer van dezelfde soort artikelen kan schrijven. Feit is in ieder geval als je meer tijd aan schrijven besteed krijg je ook meer views. Eerst lag bij mij m’n focus op m’n Engelstalige site en sinds ik dat heb verlegd heb, heb ik dat ook duidelijk gezien in m’n views.

 4. Ik kijk regelmatig naar mijn statistieken. Ook bij mij zit in het aantal bezoekers een stijgende lijn. Fijn natuurlijk, maar daardoor voel ik ook een bepaalde druk om meer te posten en dat vind ik soms nog best lastig naast mijn baan, vriendinnen, nieuw vriendje en soms heb ik ook wel eens zin in bank hangen.

 5. Ik houd het ook in de gaten, maar hoop en verwacht dat ik daar wel in ga minderen. Vind het vooral leuk te zien hoe aantallen stijgen, omdat m’n site nog redelijk jong is. Maar als ik teveel kijk word ik er te afhankelijk van, en dat wil ik niet. Alle artikelen die ik schrijf moeten wel in de eerste plaats blijven voortkomen uit plezier en interesse;

 6. Ik vind statistieken ook gewoon hartstikke interessant. Zo zie ik bijvoorbeeld dat zondag mijn best bezochte dag is terwijl ik nooit een artikel plaats op zondag. Duidelijk doen velen op zondag een inhaalronde. En het is leuk om te zien welk artikel veel lezers trekt en welke minder.

 7. Ik ben ook schuldig aan het veel te vaak checken van mijn statistieken. Ik merk dat ik mezelf daar flink gek mee kan maken en dat de druk om meer te schrijven groter wordt als de cijfers groeien. Ik heb inderdaad wel dat het vaak niet eens uitmaakt of ik wel of niet iets plaats, want er komen tussendoor gewoon mensen naar mijn site toekomen. Ik ben echter van plan verder te gaan op een nieuwe site, dus dan zal ik sowieso weer vanaf 0 moeten beginnen 🙁

   1. In het nieuwe jaar 🙂 heb al een naam en een logo, maar ik ben goed aan het nadenken over de vorm. Uiteraard blijf ik wel voornamelijk over films schrijven 🙂

   1. Ik eigenlijk ook wel… A) URL is top! B) In de regel doet de stats geen goed. Ik heb destijds ook een negatief advies gekregen van een SEO specialist om van URL te veranderen.

    1. Dat had ik ook in m’n achterhoofd. Je huidige url is bekend en heeft z’n bezoekers (en is ook op Google te vinden). Een redesign zou dan ook een optie kunnen zijn…

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.