Ik heb een monster gecreëerd

keep-calm-and-watch-movies-540

Ja je leest het goed. Ik heb een monster gecreëerd. Dit monster is elf jaar oud en sinds een paar maanden gek van films. Niet zo gek als je een stiefmoeder (ik spreek liever van kunstmoeder) hebt die gek op films is. Ik geef eerlijk toe dat ik het heb gestimuleerd. Ik heb namelijk liever dat ze een film kijkt dan dat ze de hele tijd zit te chatten of te whatsappen.

Chick flicks

Aangezien mijn monster van het vrouwelijke geslacht is en al aan het pre-puberen is, besloot ik mijn kleine collectie chick flicks aan te spreken. We begonnen met Sweet Home Alabama en Nothing Hill. Daar zat ze dan met rode wangen te genieten van deze romantische komedies met een  “en ze leefden nog lang en gelukkig” einde. Voel nog niet de noodzaak om haar uit te leggen dat het in het echte leven vaak niet zo afloopt, maar waarschijnlijk weet ze dat wel. Ze is immers een kind van gescheiden ouders.

Ze wilde ook weten wat ik vroeger leuke films vond. Dus daarna heb ik haar laten kennis maken met Grease, Dirty Dancing en uiteindelijk ook met Jane Eyre en Sense and Sensibility. De musical films vond ze super en eerlijk is eerlijk, ik vond het ook super leuk deze weer eens terug te zien. Lekker zoetsappig. Tot mijn verrassing vond ze de Engelse kostuumdrama’s ook leuk. Ik had verwacht dat ze die te langzaam zou vinden, maar nee hoor. Een tijdperk zonder telefoons, televisie en muziek en een langzame manier van filmen kan blijkbaar ook een verademing zijn in deze snelle maatschappij.

Vorming

Natuurlijk wil ik als kunstmoeder ook een beetje doen aan vorming. Dus iets meer vertellen over de filmische aspecten of haar laten kennismaken met een ander soort verhaal dan de standaard Hollywood films. Ik liet haar Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain zien. Een grappig meisje dat besluit om andere mensen gelukkig te maken. Leuke en grappige film, in een andere taal dan Engels en ik kon wat vertellen over het kleurgebruik in de film. Het was een beetje wennen voor haar, maar ze vond het wel leuk. Dus zo nu en dan zal ik haar een filmhuisfilm “voeren”.

Twilight Saga

Daarna zijn we eens lekker bij tweede hands winkels naar dvd’s gaan struinen. Ze krijgt regelmatig wat geld van de oma’s  en dat wilde ze gaan uitgeven. Ze kocht de Twilight saga voor 5 euro.Op papier niet echt iets waar ik warm voor loop, maar ik moet zeggen dat ik nu wel snap waarom de tieners er warm voor lopen. Net als Rivella, een beetje vreemd maar wel lekker. Aangezien ik niet zo op de hoogte ben van de films in dit genre, of andere mainstream films, kan ik ideeën opdoen bij collega bloggers. Daar zie ik regelmatig titels voorbij komen die ik dan maar even noteer.
Ik heb ook een pinterest account voor haar aangemaakt waar ze kan pinnen wat ze nog wil zien en wat ze al heeft gezien. Ook haar favoriete acteurs en actrices kan ze daar pinnen. Ze heeft zelfs een kaartenbakje en schrift waarin ze dingen bijhoudt.

Vergelijken

Toevallig was No Reservations op tv.Over een vrouwelijke chef-kok (Catherine Zeta-Jones) die plotseling de zorg voor haar nichtje op zich moet nemen. Het plotselinge moederschap combineren met een zware baan en een lastige nieuwe souschef  zorgt voor de nodige complicaties. Ik vertelde haar dat deze film een remake is  van de Duitse Bella Martha en dat ik die Duitse versie had. Of ze het leuk vond om die versie eens te bekijken zodat ze de verschillen tussen een Amerikaanse en Europese versie eens kon zien. Dat vond ze een leuk idee dus zo geschiedde. Conclusie was dat beide films leuk waren, maar dat de Duitse personages “echter” waren. Kijk, en dat maakte mij trots!

Het enige probleem is dat ik het monster moet blijven voeden. In plaats van de vraag “wat eten we vanavond?”, is  het nu “Welke film kan ik gaan zien?”. Gelukkig heb ik nog wel wat films in de kast staan die geschikt zijn voor haar. Het klinkt alsof het een hele opgave is om het monstertje  tevreden te houden, maar eigenlijk vind ik het superleuk dat ik toch een positieve invloed op haar heb.

Share

4 gedachtes over “Ik heb een monster gecreëerd

    1. Ze is ook wel zelf op zoek, maar over het algemeeen vraagt ze of ik nog een romantische, grappige of spannende films weet. Ik denk dat ze films wil zien die klasgenootjes niet kennen.

      1. Dat is leuk om te horen en gebeurt bij mij ook af en toe. Het gaat echter ook de andere kant op, want de oudste probeert me regelmatig films te laten kijken die ik totaal niet zou trekken gewoon omdat ze ze zo leuk vind.

        Ik ben dit jaar begonnen met wat Disney films voor de jongste en het is leuk om te zien hoe ze dat beleeft.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.