Het IFFR-krantje is er weer, dus puzzelen maar!

films IFFR

Sinds afgelopen woensdag is hij er weer hoor. Het IFFR-krantje. Niet raar ook, want woensdag 24 januari begint het mooiste filmfestival van de wereld weer. En dat anderhalve week lang, tot 4 februari. In de meest bruisende stad die je in Nederland kunt vinden: Rotterdam. De stad waar wij altijd onze filmpjes meepikken. Dus net als vorig jaar zijn we er ook dit jaar weer bij. Puzzelen maar…

In tegenstelling tot vorig jaar weten we nog niet welke dag we gaan. Dat maakt de keuze ook wel iets lastiger. Maar misschien ook wel niet. Nu hoeven we dus niet naar de dag zelf te kijken, maar kunnen we gewoon films uitkiezen die we graag willen zien. Dan is het simpel gezegd kijken wanneer de betreffende film draait en een kaartje bestellen. Natuurlijk, dan zou het wel mooi zijn als we die dag één of meerdere films mee kunnen pakken, die we graag willen zien.

Welke films wille we niet zien op het IFFR?

Er zijn een paar films die we heel graag willen zien. Zo draaien The Florida Project, Lady Bird, The Shape of Water, Hannah en Phantom Thread allen op het IFFR. Wij vinden het alleen zo jammer om die films te gaan kijken, terwijl ze later in het jaar ook gewoon in de Nederlandse bioscopen gaan draaien. Dat geldt overigens voor meerdere films, maar dit zijn voor ons must sees. Die films die in de Nederlandse bioscopen gaan draaien, slaan wij dan ook over. Vooralsnog dan, want wij zijn soms net zo veranderlijk als de wind.

Trechteren

Daar is het festivalkrantje dus ontzettend handig bij. Iedere film heeft een korte beschrijving en aan de hand daarvan maken wij onze selectie. Dat is niet een kwestie van even snel alles doorlezen, want er draaien behoorlijk wat films op het festival. Scroll maar eens door het programma en dan zie je het zelf. Nee, je moet het eigenlijk vergelijken met The Voice of Holland. Alleen op basis van de beschrijving maken we een eerste selectie. Dat waren er dus 46! Daarna komen we bij de knock-out ronde en vallen er nog een aantal titels af, op basis van de trailers die we zien. We gaan dus strepen om te komen tot een goede selectie. Op het einde kijken we dan welke titels er over blijven en wanneer ze draaien.

Eén voordeel, wij hebben ook de mogelijkheid om enkele titels thuis te bekijken, aangezien een perspas die mogelijkheid geeft. Dus is de bioscoop niet haalbaar gezien het tijdstip of de dag, dan is thuis dus een optie.

Welke vijf films staan er hoog op ons lijstje?

Anna’s War staat hoog genoteerd. Een Russische film met een waargebeurd verhaal over de zesjarige Anna. Ze verstopt zich in een gebouw dat de Nazi’s hebben ingenomen. Uit angst voor die Nazi’s bevindt ze zich slechts op één plek in het gebouw.

DRIFT is nog zo een film. Een Duitse film over twee vrouwen die elkaar vluchtig ontmoeten en vervolgens hun eigen weg gaan. Een film over de essentie van het leven en wie we zijn. Prachtige landschappen ontbreken daar niet bij.

Nummer drie komt uit Italië en speelt zich af op de daken van Rome: Guarda in Alto. Een film voor alle leeftijden, zo vertelt het krantje ons. Je verbeeldingskracht speelt ook een belangrijke rol.

Soldiers. Story From Ferentari is een film die zich afspeelt in de achterbuurten van Boekarest. De Roma zijn daar in de meerderheid, wat betekent dat je jezelf als homoseksueel daar niet kan uiten. Adi, een academicus, en Alberto, een straatschoffie, vallen toch voor elkaar.

De laatste film die we graag willen zien is Jusqu’à la Garde. Een Franse kitchen sink thriller over twee scheidende ouders en hun kind dat er tussenin staat. Herkenbaar verhaal? Dat kan kloppen, want Loveless uit 2017 lijkt daar wel op.

Tot op het IFFR

Zien we jullie op het IFFR? Met Tim Bouwhuis hebben we sowieso een date, dus voel je vrij om aan te sluiten. Wil je weten wanneer, neem dan even persoonlijk contact met ons op via de bekende kanalen.

Share