IFFR here we come!

International Film Festival Rotterdam

Het is woensdagochtend 18 januari. Voor de meeste mensen een gewone dag – net als voor ons eigenlijk –  maar vandaag heb ik toch een beetje kriebels. Het blokkenschema van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) wordt namelijk eindelijk bekend gemaakt. Een festival (van 25-1 tot 5-2) waar wij naar uitkijken en in ieder geval één volle dag naartoe gaan: 27 januari. Waarschijnlijk ook nog wel één of twee avonden meer, maar die ene dag, daar kijken we echt naar uit. Vervolgens begon het uitzoekwerk. En dat is nog niet zo gemakkelijk als gedacht. Waarom?

De krant

Niets leuker natuurlijk om eindelijk het blokkenschema te bekijken. Dat kan online, maar de Volkskrant en het IFFR brengen ieder jaar ook gezamenlijke programmabijlage uit op papier. Het programma had ik al gezien, maar analoog heeft toch mijn voorkeur. In de pauze dus even snel langs de lokale sigarenboer om de Volkskrant van die dag te kopen. Fijne krant hoor, maar die bijlage daar deed ik het voor. Toch voor de zekerheid even checken of hij erin zit! Ja hoor, hij zit erin.

In de bijlage zit natuurlijk het complete programma, maar ook een beschrijving van ieder film en documentaire die er draait. En dat zijn er veel: 407 in totaal! Daarnaast komen er ‘kenners’ aan het woord die films tippen die je echt niet mag missen. Of we ons daar iets van aantrekken is maar de vraag, maar het maakt je in ieder geval wel nieuwsgierig.

Het programma bij elkaar puzzelen

Maar dan begint het gepuzzel eigenlijk. Want welke films willen eigenlijk zien? Veel van de films die op het IFFR draaien, draaien later in het jaar ook nog in de Nederlandse bioscopen. Het ligt dus voor de hand om die films over te slaan. Denk dan bijvoorbeeld aan Moonlight, Jacky, American Honey en Paterson. Stuk voor stuk films die op ona lijstje staan van films die we dit jaar erg graag zien. Maar ja, als je ze later ook kunt zien, waarom zou je ze nu dan al kijken?

Daarnaast draaien er op het festival veel films die niet in de Nederlandse bioscopen draaien. Daar zitten echt veel pareltjes bij. Dat moet haast wel, anders selecteer je ze toch niet? De keuze is natuurlijk al beperkter als je bedenkt dat we vooral voor 27 januari gaan.

De ochtend

In de ochtend staan er eigenlijk nog niet zoveel films op het programma. The Road to Mandalay is de eerste die draait, om half tien, gevolgd door Paterson. Daarnaast draaien ook nog AmijimaOut There en iets later nog een documentaire. Eén van deze films is dus de eerste film die we gaan zien op het festival. Zoals gezegd Paterson valt af, want die draait later nog in de bioscoop.

De voormiddag

Veel keuze nu. Na al een korte voorselectie te hebben gemaakt, moeten we kiezen tussen Ember, Maudite Poutine, La Idea de un Lago en Big Big World. Kijk dat is dus vervelend aan een filmfestival. Je moet een keuze maken. En is dat wel de goede? Maar goed, dat is heel het leven eigenlijk ook, keuzes maken. Dus ja we maken een keuze. Valt hij slecht uit dan hebben we pech. Valt hij goed uit, dan zijn we gezegende mensen.

De namiddag

Andrea Arnold geeft een masterclass. Hoe gaaf is dat? Zij is de regisseuse van Fish Tank (met Michael Fassbender) en van American Honey. Alleen, wil je een film missen voor die masterclass? Want er draaien dan best aantrekkelijke films. De keuze zal gaan tussen Light Thereafter, Otra Madre, Ascent en Family of Man.

De avond

De ervaring leert dat het in de avond vaak wat drukker is. Niet erg, maar naar de echte publiektrekkers zullen we dan denk ik niet gaan. Filthy daarentegen, spreekt ons op het eerste gezicht wel aan. American Honey slaan we zoals eerder gezegd over. António Um Dois Três staat hoog op het lijstje, dus daar zal je ons waarschijnlijk wel terugvinden. De vraag is dan of Park wel haalbaar is. Als afsluiter gaan we vervolgens voor Beduino of Mimosas.

Al met al, keuze genoeg op IFFR. Nu nog snel knopen doorhakken! Hebben jullie je programma al samengesteld?

Geschreven door de mannelijke Protagonist

Share

14 gedachtes over “IFFR here we come!

 1. Ik ben het filmaanbod gister langsgescrolld, en toen trok de film ‘Nocturama’ mijn aandacht. Ik twijfel wel nog of ik ga, omdat ik al veel in de bioscoop ga zien (Moonlight, Paterson, Personal Shopper en Jackie bijvoorbeeld) en ook een persaccount heb. Ik ben nu op weg naar American Honey en kijk erg uit naar die film! Maar toch, het IFFR maakt me op voorhand wel erg enthousiast. Ik zal nog zien!

  1. De films die jij noemt gaan wij ook niet voor. Die kijken we inderdaad ook wel later in de bioscoop. Naast deze dag zullen we ook nog wel vaker gaan. Ook omdat we een perskaart hebben. Wie weet zien we je wel. Zou leuk zijn.

 2. Lijkt me erg leuk, het IFFR. Ben er nog niet uit of en wanneer ik ga. De prijs houdt me nog een beetje tegen. Als ik als pers kon gaan, was ik wel zeker gegaan. Volgend jaar dat maar eens proberen 🙂

 3. Ben zelf een paar keer naar het IFFR geweest en heb 1 editie lang mijn best gedaan om een aantal dagen de meest obscure films te gaan bekijken waarvan je weet dat je daar nooit meer iets van hoort. 1 van de meest schokkende kijkervaring had ik met The Great Ecstasy of Robert Carmichael. De helft van de zaal liep gedurende de film weg. De andere helft die de aftiteling heeft gehaald; daar ging nog een kwart ervan de aanwezige regisseur uitjouwen.

  Dit soort dingen zie ik alleen maar op het IFFR . Een prachtig festival met een bijzondere sfeer. En dat analoge gepuzzel is zzzzoooo herkenbaar! Veel plezier en geniet ervan!

   1. Met pijn in mijn hart moet ik ontkennend antwoorden. Vooral een drukke periode op het werk zorgt ervoor dat ik niet een paar dagen kan gaan. Heb ook nog een gezinnetje waardoor ik niet zomaar even weg kan. Dit jaar troost ik me maar met het PAC festival in Pathé en The Best of IDFA; dagvullend programma in het plaatselijke filmhuis

 4. Leuk dat jullie er zo mee bezig zijn. Mij gaat het dit jaar niet lukken, net zoals het PAC festival, dat ik ook moet gaan missen. Wel balen, maar ik zorg dat ik thuis wat meer kijk 🙂

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.