Holland Animation Film Festival

Revengeance

Een tijdje geleden schreven wij al over de tien leukste en belangrijkste filmfestivals van de wereld. En hoewel het Holland Animation Film Festival (HAFF) niet in dat rijtje stond, willen we deze toch graag even onder de aandacht brengen. Dit filmfestival vindt dit jaar namelijk al voor de 20e keer plaats, in Utrecht, van 22 tot en met 26 maart. Een mooi festival met vele wereldpremières, workshops en masterclasses. Niet alleen voor de liefhebbers, maar ook voor diegene die benieuwd zijn is er een groot aanbod. Wil je meer weten?

Over het HAFF

Van blockbuster tot vernieuwende arthouse, iedereen kan op de 20-ste editie van het Holland Animation Film Festival (HAFF) een film van zijn voorkeur vinden. Vijf dagen lang komen de meest uiteenlopende vormen van animatie aan bod. Van spraakmakende feature films, eigenzinnige shorts en innovatieve cross-overs tot beeldende kunst met installaties. Het HAFF is meer dan filmkijken alleen. Topregisseurs komen langs en nemen deel aan talkshows. Daarnaast zijn er ook masterclasses en lezingen en er zijn educatieve programma’s. Vier de lente in Utrecht tijdens het grootste internationale animatiefilmfestival van Nederland met meer dan 450 lange en korte films, installaties, strips en games, competities, speciale programma’s.

Holland Animation Film Festival vindt plaats van 22 t/m 26 maart 2017 op diverse locaties in hartje Utrecht. Naast het Louis Hartlooper Complex (LHC), het festivalhart, zijn er vertoningen in CineMec Utrecht ‘De Sterrenkijker’. De animatie-installaties van Expanding Animation zijn te zien op een steenworp afstand van het festivalhart. Waar dan? In het Centraal Museum, de Nicolaïkerk en de Oude Hortus (Universiteitsmuseum) en publieke ruimtes als het Stadhuis en de hal van het nieuwe Stadskantoor. De KunstStripBeurs op zaterdag 25 maart is eveneens in de Nicolaïkerk.

Highlights

Geen filmfestival zonder highlights natuurlijk. Wij zetten er een paar voor jullie op een rijtje:

  • Regelrecht uit Berlijn heeft de maker van Have a Nice Day, Liu Jian uit China, HAFF uitgekozen voor de start van de wereldtour.  Have a Nice Day is een maatschappijkritische film, die de wereld vanuit een eigen perspectief benadert. Zijn film beleeft tijdens het HAFF haar Nederlandse première.
  • De Nederlandse première van In this Corner of the World, Sunao Katabuchi uit Japan, is een animatieparel. In this Corner of the World gaat over een zorgeloze dagdroomster die opgroeit tegen de achtergrond van de bombardementen op Hiroshima.
  • Voor het eerst in Nederland te zien: de korte film Bullet Time van de Nederlander Frodo Kuipers is bijzonder origineel verhaal in het oeroude genre de ‘western’.
  • De nieuwste Bill Plympton, Revengeance, beleeft zijn Nederlandse première tijdens het HAFF.  Revengeance biedt de kijker een heerlijke stoet van sleazy & hairy characters.
  • De korte Nederland-Vlaamse productie Gerontophobia van regisseur Boris Sverlow is een combinatie van live action en animatie. Bij de zoektocht naar de ‘bron van de jeugd’ loopt het tijdens een experiment goed fout.

Uiteraard is dit slechts een selectie en is er veel meer moois te zien. Het HAFF is dan ook niet alleen een walhalla voor animatieliefhebbers. Ook voor wie wil kennismaken met de (mainstream) animatiefilm is er een groot aanbod van Oscarfilms en andere prijswinnaars.

Kaartverkoop en blokkenschema

De kaartverkoop en het volledige programma, inclusief het blokkenschema, is nu online te vinden. Van ons kun je de komende week in ieder geval een aantal recensies verwachten.

Gaan jullie ook?

Share

Een gedachte over “Holland Animation Film Festival

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.