Hoe video en film nog meer worden ingezet

videoproductie bedrijf

Als filmliefhebbers kijken we maar wat graag naar prachtige arthouse-films, maar op zijn tijd ook naar blockbusters en romantische drama’s. De kracht van film en video is al jaren zó groot dat het niet heel gek is dat dit middel in verschillende branches wordt ingezet. Naast films die we ter vermaak kijken, gebruikt men video nog op andere manieren.

Denk bijvoorbeeld aan een videoproductie bedrijf dat in opdracht zakelijke films, zoals bedrijfsvideo’s, maakt of aan het maken van een informatieve video voor medewerkers en werknemers. In andere woorden: video is inzetbaar op verschillende manieren. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Instructievideo maken met educatieve functie

Je hebt bijvoorbeeld waarschijnlijk wel eens een instructievideo gezien. Dat zijn korte films die als doel hebben om mensen iets te leren. Meestal gebruikt men instructievideo’s op de werkvloer om nieuwe mensen in te werken of om medewerkers op de hoogte te stellen van een nieuw apparaat of een nieuwe werkwijze.

Door middel van een instructievideo benadert een bedrijf meerdere mensen tegelijkertijd zonder dat je daar per persoon veel tijd aan kwijt bent. Heel logisch dus dat veel werkgevers hier gebruik van maken. Grote kans dat je overigens thuis ook wel eens een instructievideo hebt opgezet. Via YouTube vind je namelijk miljoenen van dit soort video’s die bijvoorbeeld fungeren als handleiding van een apparaat of een sportieve oefening.

Bedrijfsfilm laten maken voor je doelgroep

Het bedrijfsleven maakt op nog andere manieren gebruik van film. Zo is het mogelijk om tegenwoordig te gaan voor een bedrijfsfilm laten maken als ondernemer, iets dat redelijk nieuw is. Dat doe je wanneer je je doelgroep wil laten weten wie je bent, wat je doet en wat je toevoegt aan de bestaande markt. Met een bedrijfsfilm kun je dat op een unieke wijze doen en geef je mensen een kijkje in hoe het er binnen je onderneming aan toe gaat.

De meeste ondernemers huren een professional in om dit te laten maken, omdat zij precies weten wat er wel of niet past in zo’n bedrijfsvideo. Zij gebruiken een bedrijfsfilm om met behulp van storytelling nieuwe klanten te bereiken of nieuwe medewerkers aan te spreken. Ook kan het voor bestaande klanten een ludieke wijze zijn om wat meer van het bedrijf te laten zien.

Documentaire (laten) maken over bepaald verhaal

Het (laten) maken van documentaires is iets dat absoluut niet nieuw is. Dit soort films zijn gebaseerd op feiten en geven dus een realistische weergave van een bepaalde gebeurtenis. De filmmaker belicht die gebeurtenis in een documentaire vaak vanuit verschillende kanten en meningen. Hierbij komen diverse mensen aan het woord en ligt de focus op op een educatieve wijze informatie overbrengen.

Het grootste doel van een documentaire is dan ook om de kijker iets te laten leren over een bepaald onderwerp. Sommige documentaires zijn spannend, anderen zijn vooral erg ontroerend, iets wat ons meestal wel kan bekoren. Ze hebben in ieder geval allemaal een informatief en leerzaam karakter. Filmmakers en studenten maken vooral documentaires. Zij brengen ze vaak uit op filmfestivals of online streamingdiensten.

Video gebruiken als basis voor een vlog

Als er iets is wat redelijk lijkt op een documentaire dan is het wel het hippe vloggen. Vloggen is iets wat de afgelopen tien jaar ontzettend populair is geworden. Voor de meeste bekende vloggers begon het allemaal met YouTube, maar door de jaren heen zijn daar allerlei social media kanalen bijgekomen. Tegenwoordig kun je vloggen op kanalen zoals Instagram, Tiktok en zelfs Facebook. En nee, wees maar niet bang, dat zullen wij niet gaan doen. Wij houden wel van onze anonimiteit.

Wat zo opvallend is aan vloggen is dat iedereen ermee kan beginnen. Je hoeft geen echte filmmaker te zijn. Waar de meeste vloggers vroeger een goede vlogcamera hadden, is dat tegenwoordig niet eens meer een must. Op vrijwel iedere moderne smartphone zit een goede camera waarmee je hele films op kunt nemen; nog een interessante manier van het inzetten van video dus.

Commercials of promotievideo’s als reclame

Hoewel er nog veel meer vormen van video en film zijn, is reclame nog wel een leuke om te benoemen. Al zolang wij ons kunnen herinneren, maakt men er op televisie reclame voor producten en diensten. Dit gebeurt in de vorm van korte commercials waarin op een opvallende manier en in een bepaald aantal seconden een kort verhaaltje aan bod komt. Het doel van die reclames is wel duidelijk: het verkopen van een product of een dienst.

Tegenwoordig zijn het vaak videobedrijven die dit soort video’s maken nadat ze ingehuurd zijn door organisaties en ondernemers. Meestal filmt een team volgens een script en is er een storytelling aanwezig, net zoals bij ‘echte’ films het geval is. Je moet immers een manier hebben om potentiële klanten te bereiken. Hoewel het heel interessant is om eens naar andere vormen van video te kijken, houden wij het voor nu toch gewoon bij dramafilms, documentaires en andere films.

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.