Hoe gaat het met de filmsets van een paar van onze favoriete films?

filmsets

Door Vera van Vera Wandelt werden wij op een leuk artikel gewezen in de Metro. In dat artikel kwamen filmsets aan bod die tot op de dag van vandaag nog steeds veel mensen trekt. Vele toeristen bezoeken bijvoorbeeld het kasteel uit Harry Potter, hét strand in The Beach of nemen plaats op het bankje uit The Fault in Our Stars. Je kunt dus spreken van echte bedevaartsoorden, zoals Metro zelf ook al zegt. Maar wat is er gebeurd met de filmsets uit een paar van onze favoriete films? Wij zochten het uit…

Into the Wild – De bus

Wie kent deze film niet? Chris McCandless laat alles achter zich om maar van de steeds sneller veranderende maatschappij weg te kunnen zijn. In de film speelt een bus – bus 142 – een prominente rol. Chris overnacht een tijd in deze bus, die midden in de natuur staat.

Tot op de dag van vandaag staat de bus nog steeds op de locatie waar de film is opgenomen. De film is namelijk op waarheid gebaseerd, dus de makers hoefden geen moeite te doen om de bus op locatie in Alaska te krijgen. Bus 142 staat namelijk op de Stampede Trail, een wandelroute. Sinds dat de film is uitgebracht in 2007, wordt de bus nog vaker bezocht. Jammer genoeg betekent dat ook dat er mensen op afkomen die zo een bus dan willen vernielen. De buitenkant van de bus is beschoten en vernielingen zijn aangericht.

Maar gelukkig, de bus staat er nog wel. Dus mocht je ooit een wandeling in Alaska willen maken (wie heeft daar geen zin in?), dan kun je de bus gewoon bezoeken.

Mustang – Het huis

Mustang is een pareltje. De film speelt zich grotendeels af in een huis in İnebolu, in het noorden van Turkije, aan de Zwarte Zee. De vijf zusjes ondernemen graag dingen, maar raken steeds meer verstrikt in de wetten en regeltjes van thuis. Het gevolg is dat ze het huis bijna niet meer uit mogen.

Het huis waar de film geschoten is bestaat echt. Geen lelijk huis ook, al zeggen wij het zelf. Dat bleek al uit de film, maar zeer zeker ook uit de foto bovenaan. Het huis wordt, zover wij hebben kunnen nagaan, niet bezocht door hordes toeristen. Simpelweg omdat er gewoon iemand woont! Niet raar ook, aangezien een huis daarvoor is bedoeld.

Once – De muziekwinkel

Deze film is zo een ontzettend lekkere film. Twee mensen die elkaar niet kennen, maar besluiten om samen muziek te gaan maken. Leuk ook om te weten is dat beide personen in het echt eigenlijk een zangcarrière hebben (Glen Hansard en Markéta Irglová). Samen namen ze voor deze film een heel album op onder de naam The Swell Season.

De eerste keer dat ze samenspelen in de film is een geweldige scène. In een muziekwinkel in Dublin spelen ze Falling Slowly. Ken je het nummer niet, luister hem dan hieronder. Een pareltje, waar heel de film vol mee zit.

Maar goed, de muziekwinkel dus. Dat is Waltons Music, waar je naast een piano kunt kopen ook les kunt krijgen. En jullie raden het al, die winkel bestaat nog steeds. Dus mocht je ooit in Dublin zijn en je wilt een filmset bezoeken, dan kun je altijd nog even Waltons Music Shop binnenlopen op South Great George’s Street. De kans is alleen wel heel klein dat je Glen Hansard en Markéta Irglová er zult aantreffen. Maar je weet maar nooit!

Hunger – De gevangenis

Deze aangrijpende film speelt zich af tijdens The Troubles. Bobby Sands (Michael Fassbender) verzet zich tegen de regering en wordt opgesloten in HM Prison Maze. Hij gaat vervolgens met vele anderen in hongerstaking en overleeft het niet.

HM Prison Maze was een bekende gevangenis die sloot zijn deuren sloot in 2000. Inmiddels is ook al een groot deel van de gevangenis afgebroken. Hoewel de gevangenis dus gesloten is en deels afgebroken, denken ze wel na over de toekomst van het terrein. Verschillende nieuwbouwplannen zijn sinds 200 ingediend, maar tot ontwikkeling is het nog niet gekomen. Je kunt als toerist de gevangenis in de toekomst dus bezoeken, de vraag is alleen hoe het er dan uit zal zien!

Share

7 gedachtes over “Hoe gaat het met de filmsets van een paar van onze favoriete films?

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.