Het Smelt

recensie Het Smelt

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Het Smelt gaat over Eva, die als dertienjarige musketier iets meemaakt dat haar verdere leven bepaalt. Wat wij van Het Smelt vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Eva maakte, toen ze dertien was, deel uit van de drie musketiers. Zij en twee jongens waren onafscheidelijk. Dat was leuk, maar een gebeurtenis met een raadsel heeft ervoor gezorgd dat ze haar dorp is ontvlucht. Jaren later als ze twintiger is, leest ze dat er een reünie is, waarbij ze ook een destijds overleden broer van een van de musketiers herdenken. Ze besluit te gaan, waarbij ze voor eens en voor altijd wil afrekenen met het verleden.

Ons eindoordeel?

Bij seksuele voorlichting op school zou de boekverfilming van Veerle Baetens’ regiedebuut Het Smelt op het programma moeten staan. Voed je zoon of zonen op. Neem verantwoordelijkheid en loop er niet voor weg. Levensbepalend is dat. Niet alleen voor je kind, maar nog meer voor een ander. Ondergetekende laat deze film in ieder geval wel aan zijn zoon zien, als hij daar oud genoeg voor is. En oud genoeg is dus al best wel vroeg. Want seksuele voorlichting moet vroeg beginnen. Overigens is het net zo belangrijk om deze film aan dochters te laten zien, als leerschool. Laat je niet meeslepen, ook al wil je er soms bijhoren.

Tot zover het benodigde educatieve gedeelte. De film is met respect voor de actrices en het onderwerp gefilmd. Niets is expliciet in beeld, maar alles spreekt tot de verbeelding. Je weet als kijker gewoon genoeg. Je hebt dan ook geen verrekijker nodig om te zien waar het verhaal naartoe gaat. Dat laatste was verhalenderwijs jammer, mede ook omdat Eva aan haar lot is overgelaten en haar thuissituatie wanneer ze ouder is meer duiding verdient. Niemand lijkt zich om haar te bekommeren, los van haar verleden en of ze daar wel of niet over heeft gepraat. Haar omgeving is dan ook toxisch, wellicht wel door de dorpse mentaliteit.

Het acteerwerk van zowel de jonge (Rosa Marchant) als de oudere Eva (Charlotte de Bruyne) is zeer geloofwaardig. Het past bij de tijd waarin het zich afspeelt en bij wat er gebeurt. Beide spelen breekbaar, iets wat ook bij een jonge en oudere Eva past. Niet alleen vanwege wat er gebeurt, maar ook door thuis. Thuis moet een veilige haven zijn, iets wat helaas niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is. De filmtitel is overigens een (te) overduidelijke aanwijzing die veel weggeeft!

Het Smelt zou men moeten verplichten om te kijken bij seksuele voorlichting op school. Dat kan niet vroeg genoeg zijn! Voed je zonen op en neem verantwoordelijkheid. Kijk niet weg.

Regie: Veerle Baetens
Cast: Rosa Marchant | Charlotte de Bruyne | Sébastien Dewaele | Naomi Velissariou
Speelduur: 111 minuten
Releasedatum: 2-11-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.