Het Filmfestival van Venetië gaat beginnen

Filmfestival van VenetiëBij Venetië denk je al snel aan het San Marcoplein, de kanalen, de gondels en de gondeliers. Maar er is meer in Venetië: het Filmfestival van Venetië bijvoorbeeld. De 75e editie gaat vanaf 29 augustus van start en duurt ruim anderhalve week. Jij wilt vast en zeker wel weten welke films er op het Filmfestival van Venetië meedingen om de knikkers?

Historie

Het filmfestival van Cannes is misschien het populairste en belangrijkste filmfestival dat er is, maar het Filmfestival van Venetië is goed bezig om net zo groot en belangrijk te worden. Eigenlijk heet het festival Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica, wat heerlijk bekt natuurlijk – je spreekt het nu waarschijnlijk in gedachte uit. Vooral het feit dat het festival al 75 jaar bestaat, en daarmee het oudste filmfestival ter wereld is, spreekt tot de verbeelding.

Een festival dat je ook in een groter geheel moet bekijken, want dat maakt deel uit van de wereldberoemde Biënnale van Venetië, waar kunst de boventoon voert. En film is kunst.

Op welke films (in competitie) moet je letten?

Belangrijk om te weten, is welke films het goed kunnen gaan doen, en waarschijnlijk wel in de Nederlandse bioscoopzalen te zien zijn. Van de 20 films die in competitie zijn, sommen wij de (voor ons) opvallendste films voor je op:

  • First Man (Damien Chazelle): van de maker van Whiplash en La La Land;
  • The Ballad of Buster Scruggs (Ethan en Joel Coen): uitleg niet nodig lijkt ons, aangezien de broers in ons lijstje van favoriete regisseurs staan;
  • Roma (Alfonso Cuarón): kijk die filmposter dan. Zo hoort het (komt op Netflix);
  • Suspiria (Luca Guadagnino): van de maker van Call Me By Your Name;
  • The Favourite (Yorgos Lanthimos): raar en komisch, gegarandeerd;
  • Napszállta (László Nemes): net zo beklemmend als Son of Saul?.

Benieuwd naar bovenstaande films of een andere? Kijk dan vooral naar het volledige programma. De films die wij opsommen zijn echt niet de enige die in de bioscoop gaan verschijnen. Dat kunnen we je wel beloven. De pareltjes zullen ook wel boven komen drijven. Dan hopen we in ieder geval. De films in competitie zijn namelijk wel iets ‘commerciëler’.

Jij kunt ook thuis kijken, vanuit je luie stoel

Huh? Hoezo dan? Het filmfestival biedt je namelijk de mogelijkheid om zestien films thuis te kijken, op het web, op dezelfde dag dat ze in première gaan in Venetië. Wij vinden dat wel mooi, want dat scheelt toch weer een vervuilende vlucht. Ook een idee voor het IFFR?

Je moet er wel snel bijzijn, want er zijn maar een beperkt aantal kaarten. Waar te verkrijgen? Hier. Wij pikken waarschijnlijk wel een film mee!

Kijken jullie ook uit naar het Filmfestival van Venetië?

Share

Een gedachte over “Het Filmfestival van Venetië gaat beginnen

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.