Geluk

wes andersonSoms is het even moeilijk om te bedenken waar je over moet schrijven. In dat geval helpen De Protagonisten elkaar door een onderwerp aan te dragen waar de ander over moet schrijven. Nou, ja onderwerp… we geven elkaar een woord. In dit geval gaf de mannelijke protagonist mij het woord ‘Geluk’.

Wes Anderson

Een filmpost schrijven over geluk is voor mij een hele uitdaging. Ik kan natuurlijk gaan schrijven dat ik gelukkig word van chocolade, maar ja dat is niets voor op een filmblog. Dus na lang over dit onderwerp te hebben nagedacht, ben ik er uit. Ik ga schrijven over Wes Anderson. Zijn films maken mij namelijk gelukkig.. erg gelukkig.

Cadeautjes uitpakken

Het kleurgebruik, de typografie, de soundtrack. Over alles is nagedacht. Dit uitblinken in gedetailleerdheid is voor een grafisch vormgeefster (wat ik ben) een lust voor het oog.  Een film van Wes Anderson geeft mij hetzelfde verwachtingsvolle gevoel als het uitpakken van cadeautjes. Bij het uitpakken van het ene cadeautje alweer verlangend uitkijken naar het volgende.

Als je nog nooit een Wes Anderson film hebt gezien dan zou ik toch een poging wagen. Zijn oeuvre bestaat uit: Rushmore,The Royal Tenenbaums,The Life Aquatic, The Darjeeling Limited, Fantastic Mr. Fox, Moonrise Kingdom en The Grand Budapest Hotel.

Hoe komt het toch dat ik van zijn films zo gelukkig word? Is het de poëzieplaatjeswereld die hij creëert, het verlangen naar je kindertijd? Zijn films roepen bij mij vaak een gevoel van nostalgie op. Of is het misschien de herkenning van zijn thema’s die aanspreken? Mislukking, onmogelijke liefde, problematische familieverhoudingen, verlies van dierbaren, zelfmoord en leegte zijn vaak terugkerende thema’s in zijn films. Deze herkenbare thema’s worden op zo een manier voor het voetlicht gebracht dat je er wel om moet (glim)lachen.

Unieke mini documentaire

Nou kan ik natuurlijk gaan schrijven over zijn unieke stijl en werkwijze. Maar waarom zou ik dat doen als iemand (Paul Waters) dat al voor mij heeft gedaan? En niet zo maar, maar in Wes Anderson stijl. Een mini documentaire van tien minuten. Echt een aanrader en je steekt er nog wat van op ook. Het filmpje is gemaakt voordat The Grand Budapest Hotel uitkwam, dus deze film wordt niet genoemd.

Ik zou graag willen weten wat jij van Wes Andersons films vindt.

Geschreven door de vrouwelijke protagonist

Share

Een gedachte over “Geluk

  1. Wes Anderson films zien er inderdaad prachtig uit. Heb je toevallig ook dat boek over hem aangeschaft? Zag deze laatst ergens liggen en had deze bijna gekocht, zag er goed uit.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.