Geluk!

HerIn het verleden heb ik al een keer geschreven over dat verdriet hebben iets moois is. Maar wat natuurlijk nog veel mooier is, is geluk. Zonder verdriet is er geen geluk. Althans, dat denk ik. Als je alleen maar geluk kent in je leven, is het eigenlijk geen geluk meer omdat je het gewend bent.

Geluk is eigenlijk iets wat moeilijk te beschrijven is. Je kunt geluk hebben dat je in het casino wint, dat die ene boom net voor je neus omvalt maar je kunt ook geluk hebben in de liefde. Drie totaal verschillende dingen. Geluk kan dus een gevoel zijn, maar ook een beleving.

Welke films die iets met geluk te maken hebben, hebben het afgelopen filmjaar een goede indruk op mij gemaakt?

Her

Over deze film is al veel gezegd en geschreven. Eigenlijk hoor ik ook geen negatieve dingen over de film. Ik ben het daar dan ook helemaal mee eens. Een hele fijne film die eigenlijk gaat over geluk in de liefde. Theodore (Joaquin Phoenix) wordt hopeloos verliefd op een computer. Eigenlijk ook wel begrijpelijk, aangezien de stem van die computer van Scarlett Johansson is. Ik denk dat iedereen gelukkig wordt met een dergelijke stem op de computer. Los daarvan is Theodore gewoon op zoek naar de ware. Aangezien die computer bijna volmaakt is en zich ‘aanpast’ aan Theodore, is het niet meer dan logisch dat hij verliefd wordt.

La jaula de oro

Is iedereen niet op zoek naar het ultieme geluk? In La jaula de oro gaan drie jonge tieners (in eerste instantie vier) proberen om vanuit het armzalige Guatemala het ‘beloofde land’ de Verenigde Staten te bereiken. Op zoek naar geluk en een beter leven. In Amerika is alles uiteraard veel beter dan ergens anders in de wereld! Niets is minder waar. Na een lange en bittere tocht eenmaal te zijn aangekomen in Amerika lijkt niet alles even rooskleurig. Zo zie je maar dat het gras bij de buren niet altijd groener is. Vaak kun je beter uitgaan van je eigen kwaliteiten en in jezelf vertrouwen in plaats van de ‘verhalen’ van anderen te geloven en op zoek te gaan naar geluk. Geluk is vaak dichterbij dan je zelf denkt.

Deux jours, une nuit

In deze film neemt Marion Cotillard een nogal breekbare rol op zich. En hoe! Ze speelt de sterren van het doek en deed mij in ieder geval de eerder dat jaar verschenen The immigrant vergeten. Die film was niet om aan te gluren en haar rol was op zijn zachts gezegd niet overtuigend. Voor haar rol in Deux jours, une nuit is ze mijns inziens geheel terecht genomineerd voor een Oscar. Maar ook best wel verrassend, aangezien het geen ‘Hollywood’-film is.

Maar even terug naar het onderwerp geluk. Geluk is iets waar zij naar op zoek is nadat ze net te horen heeft gekregen dat ze ontslagen is. Ze kraag twee dagen en één nacht de tijd om haar collega’s er van te overtuigen dat ze mag blijven. Ze heeft net dat beetje geluk nodig om haar baan te houden, maar komt er dan achter dat iemand anders dan zijn baan zou verliezen. Kiest ze voor haar eigen geluk of voor het geluk van een ander?

Still life

Een laatste voorbeeld is de film Still life. Een redelijk onbesproken film die ik niet veel ben tegengekomen bij de recensies op verschillende blogs die ik lees. Als je het mij vraagt een prachtige film, waar ook geluk weer een grote rol speelt. In eerste instantie speelt eenzaamheid een grote rol. John May (gespeeld door Eddie Marsan) is een begrafenisondernemer die aandacht heeft voor de doden. Iedere dode heeft recht op een waardig afscheid volgens hem, ook al heeft die persoon geen dierbaren meer om zich heen. De aandacht en liefde die hij geeft aan de doden mist hij eigenlijk ook in zijn eigen leven. Let op, spoiler alert! Wanneer hij eindelijk een leuk iemand tegenkomt en je hem ziet opleven, gaat het toch mis. Hij komt onder de bus terecht, daar waar hij dacht gelukkig te worden. Hoe hard kan het leven zijn. De eindscène is overigens heel mooi. Een aanrader om deze film te gaan kijken als je hem nog niet hebt gezien.

Geluk speelt natuurlijk ook een grote rol in vele andere films. En eigenlijk zit in iedere film wel iets over geluk. Maar de in deze post genoemde films hebben vorig jaar in ieder geval genoeg indruk op mij gemaakt om er iets over te schrijven. Als ik er over terugdenk vind ik Still life eigenlijk wel de mooiste film in het bovenstaande rijtje. Nu ik er zo over schrijf besef ik pas hoe goed hij was. Toch wel grappig dat wanneer je terugdenkt aan een film deze in aanzien kan stijgen. Of heeft Still life gewoon geluk dat ik hem tegenkwam in mijn bioscoopboekje? We zullen het nooit weten.

Welke films over ‘geluk’ vinden jullie goed?

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

3 gedachtes over “Geluk!

  1. Van de genoemde films heb ik eigenlijk alleen maar Her gezien. Deux jours, une nuit wil ik nog wel gaan bekijken. Moet zeggen dat er op het moment niet meteen een titel te binnen schiet over geluk…

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.