Film.nl: mooi initiatief, maar werkt (nog) niet optimaal!

Film.nlIn februari 2017 is zoekplatform Film.nl van start gegaan. Een initiatief van filmproducenten, distributeurs, video-on-demand-aanbieders en iedereen die je maar kunt bedenken in de filmwereld, om illegaal downloaden of illegaal streamen tegen te gaan. Type een naam van een film of serie in op de site en je ziet waar je de film of serie kunt kijken. Een supergoed en mooi initiatief natuurlijk, maar anderhalf jaar later werkt Film.nl nog niet optimaal. Hoe kan dat?

Wat is Film.nl?

Zoals gezegd kun je op Film.nl films en series zoeken, zodat je weet waar je deze legaal kunt kijken. Inderdaad legaal, want het initiatief is er om illegaal films en series kijken tegen te gaan. Popcorn Time en andere torrent-sites moeten hiermee buitenspel worden gezet.

In welke bioscoop kun je de door jouw gewenste film of serie zien, wie biedt de DVD/Bluray aan en welke VOD-dienst biedt hem aan? Je kunt ze zowel online vinden, als op de app. Die app is gewoon te downloaden. Voordeel daarvan is dat je een profiel kunt aanmaken, zodat je persoonlijk advies krijgt. Ook krijg je dan een melding wanneer jouw gewenste film of serie beschikbaar komt.

Film.nl geeft in ieder geval antwoord op al jouw vragen als het gaat om waar een film of serie te bekijken is. Althans, dat is de bedoeling, want lopen wel tegen een aantal problemen aan die om verbetering vragen.

Waar lopen wij tegenaan?

We hadden de site uiteraard al vaker geprobeerd. En hoewel er natuurlijk heel veel dingen kloppen en goed gaan, zijn er ook nog wel wat verbeterpunten. Daar kwamen we in de loop der tijd al achter, maar laatst helemaal, toen we heel specifiek op zoek gingen naar enkele wijnfilms*. De volgende punten verdienen volgens ons nog wel wat aandacht

  1. Niet iedere film is te vinden. Oké, dat blijft natuurlijk moeilijk met de hoeveelheid aan films die elke dag onze wereld in worden geslingerd. Maar toch kan het beter denken wij. Films als Saint Amour (2016)* en Days of Wine and Roses (1962)* zijn bijvoorbeeld niet te vinden. Natuurlijk zijn dit een kleinere en een oudere film, maar van juist dit soort titels willen we weten waar we ze kunnen vinden. 
  2. Films zijn wel te vinden, maar niet te zien waar Film.nl zegt waar je ze kunt zien. Een voorbeeld. Wij willen SOMM* heel graag zien. Volgens Film.nl is die te zien op Netflix. Dat klopt niet helemaal want SOMM: Into the Bottle* is daar te zien, wat het vervolg is op SOMM. Hetzelfde geld voor A Good Year*. Ook niet te zien op Netflix, terwijl dat wel op de site staat.
  3. De film is wel te vinden, maar er zijn geen aanbieders. Van onze Blindspotlijst van 2018 – die 28 titels bevat – zijn alle films te vinden. Heel fijn, maar van twee films (Aquarius en La Mort de Louis XIV) zijn er geen aanbieders. En als je zelf googelt, dan vind je die aanbieder wel. Dat is namelijk Contact Film, die geen lid zijn van Filmdistributeurs Nederland (FDN). Betekent dit ook dat ze geen link krijgen op Film.nl en dat illegaal downloaden ineens wel mag?
  4. Foutmeldingen. Die zijn natuurlijk nooit leuk. Zoek maar eens op In the Crosswind bijvoorbeeld. Wat je dan ziet? 404. Geen idee wat het betekent, maar als je mailt, dan krijg je geen reactie.
  5. Er is geen enkel social-media account waar je snel met je vragen terecht kunt. Zoals gezegd, mailen kan wel, maar is dus kansloos gebleken bij ons. Dan maar via Twitter, Instagram of Facebook benaderen. Ow, wacht, dat lukt niet. Daar zijn ze namelijk niet te vinden in dit digitale tijdperk. Althans, dat is ons vermoeden. Op Twitter bestaat er wel een Film.nl account, maar dat is een niet actief account. Hoe kan dit?

Kortom: er is nog wel wat werk aan de winkel. Een winkel waarin veel te vinden is, maar waarin onbekendere en oudere titels vaak niet te vinden zijn. En als je ze daar dan op wilt wijzen, zijn ze niet bereikbaar.

Geschreven door de mannelijke Protagonist

* Wij kijken op dit moment veel films en documentaires over wijn, mocht je jezelf afvragen waarom wij allemaal naar wijnfilms zoeken. Uit persoonlijke interesse, omdat we dat leuk en lekker vinden. Uiteraard volgt er nog een lijst met die films en documentaires.

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.