Feelgood films: de remedie tegen een kutdag!

Feelgood films de remedie tegen een kutdag!

Op dit moment kijk ik veel feelgood films. Mijn hoofd staat er op dit moment nog niet echt naar om de wat zwaardere kost te kijken. Te veel nadenken is sowieso al moeilijk (dat was het al), maar luchtige en fijne films kan ik wel aan. Feelgood films helpen mij dan ook erg in het verwerkingsproces van Brussel, wat al weer twee weken geleden is gebeurd!

Chef

Een echte feelgood film is Chef. Chef Casper (Jon Favreau) is een kok die het eigenlijk niet echt meer naar zijn zin heeft in het restaurant waar hij werkt. Hij moet alleen maar eten maken dat de baas wil. Daarnaast mag hij ook niet echt ideeën aandragen. Nadat Casper een slechte recensie krijgt, barst de bom, met als gevolg dat hij zijn baan opgeeft.

Tot zover niet echt een feelgood film, ik weet het, maar dat verandert. Chef Casper besluit een foodtruck te beginnen, wat ook de start is van een nieuw leven. Door het hele land rond te reizen, en veel faam te vergaren, gaat het hem steeds beter voorde wind. Hij krijgt daarbij ook hulp van zijn zoontje, voor wie hij er te weinig is geweest de afgelopen jaren. En dan probeert hij ook nog eens zijn ex-vrouw terug te winnen. Dat alles in één film. En goed dat hij voelt. Waarschuwing: je krijgt wel ontzettend honger bij het zien van deze film.

Naast Jon Favreau spelen er trouwens ook een paar andere niet zo onbekende namen mee: Scarlett Johansson, Dustin Hoffman, Sofía Vergera, Robert Downey Jr. en vele anderen.

The Hundred-foot Journey

Door The Hundred-foot Journey werd ik een paar weken geleden aangenaam verrast. De Protagonisten hadden deze links laten liggen in de bioscoop, maar dat was niet terecht. Helemaal niet terecht zelfs!

Een Indiase familie wordt uit hun eigen restaurant verdreven in India. Ze willen hun leven opnieuw oppakken in Zuid-Frankrijk door in het kleine plaatsje Saint-Antonin-Noble-Val een nieuw restaurant te openen. Geen probleem zou je denken. Wel dus. Tegenover het nieuw te openen restaurant zit namelijk een één sterren restaurant dat wordt geleid door de pittige Madame Mallory (Hellen Mirren). Zij heeft de ambitie om nog meer sterren te vergaren en een Indiaas restaurant aan de overkant van de straat maakt dat volgens haar onmogelijk.

Ze heeft alleen niet gerekend op het talent van Hassan Kadam (Manish Dayal), een van de kinderen in de familie. Hij is in staat om Franse traditionele gerechten om te toveren naar iets totaal nieuws. Al snel besluit Madame Mallory om hem een baan te geven in haar restaurant. Het restaurant krijgt daarna vrij snel haar begeerde tweede ster. De carrière van Hassan zit nu in een stroomversnelling en al snel vertrekt hij naar Parijs, het Mekka van de haute cuisine. Maar heeft hij het daar wel naar zijn zin? En mist hij de sous-chef (Charlotte Le Bon), waar hij een oogje op heeft, niet te veel?

Mocht je Chef leuk vinden en deze film nog niet hebben gezien, dan raden wij deze zeker aan! Ook hier loop je wel het gevaar dat je honger krijgt.

Begin Again

Na twee feelgood films over eten te hebben beschreven, is de muziek aan de beurt in Begin Again. Een muzikale road trip door New York met de werkloze platen producer Dan (Mark Ruffalo) en de Engelse singer-songwriter Gretta (Keira Knightley).

Wanneer Gretta met haar vriendje (Adam Levine) naar New York gaat om door te breken, gaat het mis. Bij haar vriendje stijgt het succes naar zijn hoofd en Gretta heeft daar niet zo zin in. Ieder besluit zijn eigen pad te kiezen. Als Dan en Gretta elkaar leren kennen, besluiten ze samen, ondergronds (niet echt ondergronds) muziek te gaan maken. Niet in een studio, maar overal op verschillende plaatsen in New York. Een poark, een dak, de metro. Overal waar je maar kunt bedenken.

Het proces dat in beeld wordt gebracht om de muziek te maken geeft je een ontzettend blij gevoel. Je voelt de energie in je lichaam toenemen. Ook twee hele fijne rollen van twee multitalenten.

The Intern

Deze laatste film keken mijn vriendin en ik op de avond van de aanslagen in Brussel. We hadden die dag meer gezien dan we wilden zien, en we hadden zin om iets luchtigs te kijken. Gewoon even nergens aan denken.

The Intern gaat over de al gepensioneerde stagiair Ben, gespeeld door Robert De Niro. Hij is in dienst genomen door Jules Ostin (Anne Hathaway), die een snel groeiend bedrijfje runt. Jules wil echter alles alleen doen en Ben ziet al snel dat haar dat niet lukt. Ze vergeet te leven! Daarnaast moet ze ook nog eens op zoek naar een nieuwe leidinggevende, omdat het bedrijf te snel groeit. Naarmate de film vordert, komen ze nader te elkaar en worden ze zelfs beste vrienden. Ben doet haar namelijk inzien dat privé en werk meer dan goed samen kunnen, iets waar Jules moeite mee heeft.

Eigenlijk heb ik niet zoveel meer over deze film te zeggen. Gewoon een heerlijke feelgood film die je al je zorgen even doet laten vergeten. Je hart volgens is wat deze film je doet beseffen. Er is overigens ook gebruik gemaakt van prachtig licht in deze film. Daar word je spontaan vrolijk van. OP deze manier waren we trouwens ook nog een beetje in New York, want daar speelt de film zich af.

Ik kan deze lijst nog aanvullen met veel meer films, maar dan wordt het een ellenlang verhaal. Ik hoor liever of jullie nog fijne feelgood films kennen die een remedie zijn tegen een kutdag? Laat maar komen zou ik zeggen!

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

17 gedachtes over “Feelgood films: de remedie tegen een kutdag!

 1. Ik heb van deze film Chef en Begin Again gezien, beide heerlijke films inderdaad. (500) Days of Summer heeft ook wel een beetje zo’n feel. Andere waar ik aan moest denken zijn Amelie, Moulin Rouge (alhoewel die wel een donker randje heeft), Singin in the Rain, The Lego Movie, natuurlijk Intouchables. The Way Way Back is ook een aanrader. En al is het geen kerst, Elf is er natuurlijk ook eentje 🙂

 2. Chef is één van mijn favoriete feelgood movies. Begin Again wil ik nog graag zien.

  Mijn aanvullende tips zijn: Beautiful Girls (1996), Elizabethtown (2005), Empire Records (1995). The Family Stone (2005) vind ik ook een fijne feelgood film, maar het is zo´n film die je love or hate. Er is geen middenweg. Plus het is kerst-ig.

 3. Alle vier gezien en alle vier zijn ze (dik) de moeite waard.

  Mijn ongevraagd filmadvies zou bestaan uit een selectie van wat hierboven wordt gezegd.

  – (500) Days of Summer
  – The Way Way Back
  – Hasta la Vista
  – Empire Records

  Verder (en geheel eigen) inbreng:

  – Slumdog Millionaire
  – It’s a Wonderful Life
  – Billy Elliott
  – Little Miss Sunshine
  – The Terminal (ik weet het, heel erg tricky)
  – High Fidelity

  1. The Terminal vind ik nog steeds een genot om naar te kijken. Billy Elliot is briljant en Slumdog vind ik lekker wegkijken. De rest is nieuw voor mij dus komt op de welbekende lijst 🙂

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.