Een enkele reis of toch maar vakantie?

reizen

Een tijd geleden heeft de vrouwelijke protagonist al geschreven over Reizende sterren. De post ging weliswaar niet over echte ‘filmsterren’, maar wel over het onderwerp reizen. Er zijn natuurlijk veel meer films dan alleen daarin beschreven Chef. Reizen vind ik ook wel een boeiend onderwerp, aangezien ik zelf elke dag met de trein van en naar het werk reis.

Ché

Één van de films over reizen die mij het meest bij is gebleven is The motorcycle diaries. Een film over een reis op een motorfiets door Zuid-Amerika. De toen nog jonge Che Guevara wordt gespeeld door Gael García Bernal. Je weet wel, die man die zo’n beetje in elke Zuid-Amerikaanse film de mannelijke hoofdrol speelt. In deze film speelt hij dus een jonge Che. Een destijds net afgestudeerde arts die mensen wil helpen. Hoe het later met Che is vergaan weten we allemaal wel, denk ik.

Op weg naar het beloofde land

Een andere film die zich in Zuid-Amerika afspeelt en over reizen gaat, is La jaula de oro. Drie jonge tieners gaan proberen om vanuit het armzalige Guatemala het ‘beloofde land’ de Verenigde Staten te bereiken. Want wat is beter dan leven in zo’n armzalig land als Guatemala, toch? Maar heb je eigenlijk wel een beter leven in de Verenigde Staten. En hoe kom je daar zonder geld. Mooi verfilmd en een aangrijpend verhaal.

Heet, heet en nog eens heet

Wel eens nagedacht over een 3.000 kilometer lange tocht door een woestijn? Te voet? Ik in ieder geval niet en zal dat ook nooit doen. Mia Wasikowska speelt in de film Tracks de rol van Robyn Davidson. Deze vrouw trok in de jaren ’70 daadwerkelijk door de Australische woestijn, bijgestaan door een hond en vier zelf afgerichte kamelen. Waarom? Daar is eigenlijk geen rede voor. Gewoon omdat haar gevoel dat zegt. Wat lijkt mij dat ontzettend heet zeg. En levensgevaarlijk ook. Elke dag maar lopen door die godsgruwelijk hete woestijn, waar zelfs kamelen zich niet fijn voelen.

Eigenlijk zijn er eindeloos veel meer films die over reizen gaan. Into The wild, The beach, Out of Africa en niet te vergeten The adventures of Priscilla, queen of the desert. Maar reizen gaat over meer dan alleen maar het reizen an sich. Aangezien het vakantietijd is, lijkt het mij ook leuk over de allerleukste, supergaafste en supertofste vakantiefilms te praten. Want de films hiervoor gaan nu niet bepaald over vakantie.

Feesten

De film Spring breakers heeft vorig jaar best wat stof doen opwaaien. Allereerst door de bijna onherkenbare James Franco. Maar eigenlijk meer vanwege het verhaal. In Amerika is het heel gewoon dat tieners tijdens de lentevakantie een week lang alleen maar gaan feesten. Zo ook in deze film. Enig verschil is dat de meisjes in deze film in aanraking komen met criminaliteit. Wat volgt is een rare, bizarre, maar eigenlijke toch ook wel een leuke en bijzondere film.

Rome: het grootste openluchtmuseum ter wereld

Een typische Woody Allen-film is To Rome with love. Alles in de film speelt zich af in Rome (wauw). Verschillende verhaallijnen lopen door elkaar, maar hebben of één of andere manier toch iets met elkaar te maken. Trouwen, verdwalen, een hoer en een voor filmster aangeziene man komen allemaal voorbij. Typisch Woody Allen, dus vaak ook niet te volgen.

Graag wil ik afsluiten met de film Your sister’s sister. Weekendjes zijn erg fijn, vooral als je bijvoorbeeld even rust wilt omdat je net je broer bent verloren. Dit overkwam Jack (Mark Duplass) in deze film. Om zijn gedachte op een rijtje te krijgen, is hij uitgenodigd door Iris in een blokhut, ver van huis. Eenmaal daar aangekomen blijkt hij niet de enige te zijn. De zus van Iris, Hannah (Emily Blunt), is ook daar. Leuke conversaties, veel drank en ongemakkelijke momenten zijn het resultaat. Overigens heeft die Mark Duplass een typische kop, of ligt dat aan mij?

Iedereen die al vakantie heeft gehad, moeten er weer een jaartje tegenaan. Ik zelf mag nog ongeveer twee weken zwoegen. Daarna is het tijd voor mijn welverdiende vakantie. Aan diegene die nog gaan: veel plezier.

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.