Een afstudeerfilm; volle kracht vooruit!


Souvenirs

De afstudeerlichtingen van diverse filmopleidingen zijn momenteel druk aan het werk om hun afstudeerfilm te realiseren. Zo ook Sophie Gipmans, een laatstejaars student aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht richting Audiovisuele Media. Samen met een hardwerkende crew, met onder andere Emma Korver als producent en Eva Heinsbroek als director of photography, zijn ze momenteel bezig met de voorbereidingen van een korte fragmentarische fictiefilm genaamd: Souvenirs. Sophie vertelt ons over haar project.

Vrouwen alleen op reis

Gipmans: “Ik wilde een film maken over een vrouwelijk karakter dat veel onderweg is, en steeds als een soort huiskat terugkeert bij haar vrienden. Deels omdat dit autobiografisch is en ook omdat ik het belangrijk vind om films te maken die vrouwen op zichzelf, vrouwen alleen op reis, op een positieve manier te benadrukken. Ik heb een survey gehouden onder vrouwen die alleen naar het buitenland waren geweest en daar kwamen heel veel vergelijkbare antwoorden uit over zelfontplooiing of bevrijdende anonimiteit.”

Waar gaat Souvenirs over?

In deze film maak je kennis met hoofdpersonage Alice, een reizende jonge vrouw die altijd tijdelijk op allerlei verschillende locaties woont. Na elke reis keert ze terug naar haar beste vrienden Bilal en de jonge Cor. De film gaat over de manier waarop vriendschap je in balans houdt. Hoe zorgen we voor elkaar en onszelf? Hoe kijken we hier op terug? De film is een terugblik waarin herinneringen aan haar vriendschap en aan haar reizen worden vervlochten.

Flexibiliteit in vriendschap

Gipmans: “Daarnaast ben ik gefascineerd door een bepaalde flexibiliteit van vriendschap. De rol van vriendschap vind ik interessant omdat het de enige
relatie in ons leven is die we helemaal zelf vormgeven en onderhouden. Bij familie of liefdesrelatie is dat toch anders… Je hebt je studie, werk en woonplaats en daarin verschillende fasen die je vriendschappen doorlopen. De bepaalde eigenzinnigheid of hoe mensen zich thuis voelen bij elkaar vind ik mooi om uit te lichten.”

Waar speelt het zich af?

Souvenirs gaat zich deels in Zwitserland afspelen, in een berghuisje waar de vrienden altijd samenkomen, en waar in de bijna “volmaakte” omgeving de tijd stil lijkt te staan. Echter zijn de draaidagen voorlopig uitgesteld (red. vanwege de coronacrisis).

Gipmans: “We zien deze periode als een tijd om verder te gaan met de voorbereidingen die we kunnen maken, en ook inhoudelijk bijvoorbeeld het scenario te verfijnen. Ondertussen gaat de crowdfunding die we opgestart
hebben om deze film te kunnen realiseren wel door! Daarbij kunnen we alle beetjes hulp gebruiken”

Crowdfunding

Wanneer de film uiteindelijk af is zal deze in ieder geval voor donateurs en naasten in première gaan, en wie weet op enkele festivals draaien. Daarnaast willen de makers een expositie houden met losse fragmenten, rekwisieten, kostuums en andere ‘souvenirs’ uit de film. Op deze manier kan de toeschouwer zich zelf begeven in de wereld uit de film. De Protagonisten zullen, als Souvenirs af is, een recensie plaatsen.

Neem gerust een kijkje op de Cinecrowd pagina. Hier is meer informatie te vinden. Alle hulp is welkom om deze film in vervulling te laten gaan. De makers zijn ook te vinden op Facebook (link) en Instagram.

Veel succes de komende tijd en stay safe!

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.