Dutch connection

Striped Red, White, and Blue TricolorOp het moment van schrijven speelt Nederland zijn eerste wedstrijd van het WK tegen Spanje.
De Spanjaarden staan 1-0 voor door een (onterechte) penalty. Ik heb geen zin meer om verder te kijken dus ga ik maar schrijven.

Dutch connection

Om toch niet geheel een spelbreker te zijn, zit ik wel in mijn oranje shirt te typen. Ik zou het kunnen hebben over de schitterende Braziliaanse drama- en misdaadfilm uit 2002 Cidade de Deus (City of God). Maar aangezien van Persie nu 1-1 scoort, hou ik dat nog in mijn achterhoofd.

Omdat vandaag alles en iedereen in oranje gekleurd is, ga ik het hebben over de Nederlandse elementen in de films van Quintin Tarantino. Daar is al vaker over geschreven, maar ja dat geldt voor meer onderwerpen.

Tarentino

George Baker beleefde in 1992 een ware revival met zijn nummer Little Green Bag. Dit nummer werd namelijk gebruikt als openingslied in Reservoir Dogs. Hier bleef het niet bij, want acteur Tim Roth speelt de rol van Freddy Newandyke, in goed Nederlands is dat de naam Nieuwendijk. De alias van dit personage is Mr. Orange en dat is dan weer een verwijzing  naar….onze Oranjes.

Mayonaise

Begin jaren ’90 woonde Tarantino enkele maanden in  Amsterdam waar hij het script schreef voor Pulp Fiction. In deze film zit een scene waarin Vincent Vega (John Travolta) vertelt over Nederland. Hij vertelt onder andere dat wij de vreemde gewoonte hebben om mayonaise op onze patat/friet doen. Ook rookt hij Drum shag en dit is niet een gevalletje product placement.

Product placement

Veel films zitten tegenwoordig vol met product placement. Een fabrikant die veel geld betaalt om zijn product in de film te laten zien. Hoeveel geld hangt af van hoe vaak – en hoe lang – het product in beeld is. Als het product in actie in beeld is, wordt daar extra voor betaald.

De grap is dat het Tarentino daar dus niet om te doen is. Het Nederlandse element is zijn gewoon zijn ‘gadget’. Dus dat er in Django Unchained een beugelflesje Grolsch is te zien, is niet uit commercieel belang.  Leuk detail is dat de film zich afspeelt in 1858, maar dat de eerste beugelfles Grolsch pas in 1897 op de markt kwam.

Van Anne Frank tot Rutger Hauer

De naam van Anne Frank is gekerfd in de honkbalknuppel van Donny Donowitz, een personage in Inglourious Basterds (gespeeld door Eli Roth).

In Jackie Brown vervolgens, is de naam van de bruid Beatrix en komt de naam Rutger Hauer voorbij.

Tot zover de Dutch connection van Tarantino. De wedstrijd is afgelopen en “wij” hebben gewonnen met 5-1. Wie had dat kunnen denken toen ik deze post begon te schrijven?
Aangezien ik bijgelovig ben, zal ik alle andere wedstrijden ook druk gaan schrijven. Blijkbaar (of hopelijk) brengt het geluk.

Geschreven door de vrouwelijke protagonist

 

Share

7 gedachtes over “Dutch connection

  1. Echt een leuk artikel en als Tarantino-fan heb ik ook de verwijzingen naar Nederland gezien. Dat stukje over mayonaise is inderdaad geweldig, maar ik vind zijn anekdote over de politie in Amsterdam wel een stuk beter om eerlijk te zijn 🙂

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.