Drie korte Nederlandse animatiefilms die draaien op het HAFF

Holland Animation Film Festival

Het Holland Animation Film Festival (HAFF) is na vandaag afgelopen, maar dat betekent niet dat dat de pret over is. Wij hebben in totaal vijf animatiefilms gezien. Twee lange films (Revengeance en Window Horses) en drie korte films van Nederlandse komaf. Van die laatste drie korte films kun je hier onze (uiteraard ook korte) recensie vinden. Overigens dingen alle drie deze films mee naar de prijs voor beste Nederlandse animatiefilm op het HAFF.

A City of Rust – Omar el Araby

Deze korte film (ongeveer 15 minuten) is gemaakt door een in Nederland wonende Egyptenaar: Omar El Araby. Wat gelijk opvalt is het type animatie. Geen traditionele animatiefilm, maar één die werkt met stroomkabels en materialen van vuilnisbakken. We zien Galileo, die goed is in dingen repareren. In de stad is een winkelcentrum gepland, iets waar Galileo op tegen is, aangezien hij bang is dat dit consequenties heeft voor de stad. Dat blijkt te kloppen, want een deel van een aangrenzende vuilnisberg moet verdwijnen, daar waar stroom uit wordt geput. De stroom valt uit en Galileo is degene die de stad weer draaiende moet krijgen.

Op zich mooi bedacht, maar de uitvoering werkt minder voor ons. Er zijn parallellen te trekken met de echte wereld, waarin het milieu ook steeds meer belasten. Maar ook zien we Galileo in al zijn eenzaamheid. Hij heeft het beste met iedereen voor, maar niemand lijkt zich ook maar om hem te bekommeren.

Conclusie: Mooie muziek, mooie animaties, een goede voice-over (want de figuurtjes praten niet echt) en een net niet goed uitgewerkt verhaal

Bullet Time – Frodo Kuipers

Dit vonden wij de mooiste film van de drie. In ongeveer 5 minuten zien we twee outlaws tegenover elkaar staan. Ze gaan een ouderwets duel aan om elkaar af te maken, om het zo maar eens te zeggen. Wat volgt is twee kogels die onderweg naar hun einddoel verliefd op elkaar worden. Ze doen er alles aan om bij elkaar te komen in plaats van iemand te doden. Resultaat is dat heel het dorp overhoop ligt.

Conclusie: Een mooie animatiefilm met simpel kleurgebruik, grappig en vooral erg liefdevol.

Tabook – Dario van Vree

Deze laatste film is korter dan dat wij erover doen om deze recensie te schrijven; hij duurt namelijk nog geen drie minuten. Gwen is op zoek naar een boek, maar weet niet precies welke. Iedere keer als ze een boek pakt zijn er wel personen die haar keuze bekritiseren. Als ze uiteindelijk een boek vindt waar ze het warm van krijgt, gaat ze met schaamte afrekenen. Het is namelijk een film over bondage.

Conclusie: Het mooie aan deze korte film is dat wel blijkt dat je vaak je eigen keuzes moet maken. Laat je niet teveel beïnvloeden door anderen. Dan kom je er wel sterker uit. Overigens zijn de animaties getekend alsof het een oude tekenfilm is. Helemaal niet erg, gezien de goede details die er in de film zitten. De boodschap is duidelijk en dat is in dit geval genoeg.

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.