De winnaars van het IFFR!

Winaars IFFR

Zoals zo vaak op een filmfestival zijn er prijzen te winnen. Zo ook op het International Filmfestival Rotterdam (IFFR). En hoewel het festival nog tot en met zondag duurt, zijn vrijdag al de winnaars bekend gemaakt. Benieuwd wie er hebben gewonnen?

Hivos Tiger Competition

De Hivos Tiger Award is de belangrijkste prijs die er te winnen valt op het IFFR. Vooraf waren al acht genomineerden bekend gemaakt: Sexy Durga, Rey, Columbus, Demonios tus Ojos, Arábia, The Burglar, Quality Time en Light Thereafter. Allemaal films die op het IFFR hun wereldpremière beleefden.

De uiteindelijke winnaar is Sexy Durga van Sanal Kumar Sasidharan. Een film die gaat over een verliefd Indiaas koppeltje dat op de vlucht slaat. De jury bewonderde de film om “de gewaagde en vindingrijke aanpak om een constante spanningsboog te behouden en inzicht te geven in de gelaagde machtsdynamiek tussen geslacht, klasse en autoriteit.” Sasidharan gaat naar huis met een bedrag van € 40.000,-. Toch best wel lekker!

Daarnaast er in deze categorie ook een Special Jury Award vergeven. In dit geval aan het Chileense Rey. De jury vond de resultaten culmineren in dit verbluffende kunstwerk.

Publieksprijzen

Wat is een festival zonder publieksprijs. In Rotterdam in ieder geval niets. In de Warsteiner Publieksprijs kon iedere film of documentaire die werd gedraaid op het IFFR winnen. Alleen valt er wel op te boksen tegen een film die zoveel goede mond op mond reclame kreeg als Moonlight van Barry Jenkins, de uiteindelijke winnaar? Op een goede tweede plaats eindigde onze eigen Heleen van Rooyen met een documentaire over haar dementerende moeder: Het Doet Zo Zeer.

De Hubert Bals Fonds publieksprijs ging naar La Flor (Parte 1). De VPRO Big Screen Award ging vervolgens naar Pop Aye. Een grappige en tegelijkertijd ontroerende film over een man en een olifant. Als prijs zal de film later dit jaar in de bioscoop verschijnen en volgend jaar op TV, voorafgaand aan het IFFR 2018.

Debuut, jeugdige stemmers en beste Aziatische film

De Impact Cinema Bright Future Award – de prijs voor debuterende jonge filmmakers – ging naar Mes Nuits Feront Écho van Sophie Goyette. Jongeren van 17 tot en met 19 konden ook stemmen. Zij kozen voor Quality Time van Daan Bakker als beste film. Ook een Nederlandse winnaar dus, leuk!

Als beste Aziatische film werd het Chinese Children Are Not Afraid of Death, Children Are Afraid of Ghosts van Rong Guang Rong gekozen. Een hele mond vol. “Het is een oprechte visie over problematiek in de huidige Chinese maatschappij”, luidde het juryoordeel.

Journalistenprijzen

Als laatste werden er ook nog prijzen verdeeld door de journalisten aan de beste film uit het Bright Future-programma die in Rotterdam in wereldpremière ging. Pela Janela, van Caroline Leone, was de gelukkig winnaar. De KNF Award, tenslotte, die ging naar het Belgische King of Belgians van Peter Brosens en Jessica Woodworth.

Er zijn genoeg films die in de prijzen zijn gevallen en nog niet door filmdistributeurs zijn aangekocht. Zij hebben dus nog wat te doen!

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.