Kennen jullie dat nummer van Arne Jansen, Meisjes met rode haren? Een verschrikkelijk nummer als je het mij vraagt, maar het bracht mij wel op een idee. In de film The disappearance of Eleanor Rigby: Him & Her speelt Jessica Chastain. Jessica heeft op het begin lang en rood haar, maar er viel mij ook iets anders op aan haar uiterlijk. Ze droeg namelijk vrij donkere make-up. Zeer plezierig om naar te kijken. Deze make-up had best veel invloed op de rol die ze speelde.
Maar ik heb dit jaar meerdere films gezien waarin make-up van invloed was op de rol. Welke films en vooral actrices dat zijn, lees je hieronder?
Jessica Chastain
Een voor mij onbekendere actrice, is Jessica Chastain. Althans, totdat ik The disappearance of Eleanor Rigby: Him & Her zag. Een film waarin eerst het verhaal door ‘hem’ (James McAvoy) wordt verteld en vervolgens door ‘haar’ (Jessica Chastain). Overigens hebben wij hem andersom gezien, maar dat ligt aan de programmering van het filmhuis denk ik.
In het geval dat je eerst de ‘hem’-versie ziet, zie je Conor (James) en Eleanor (Jessica) samen gelukkig zijn. Eleanor heeft lang en rood haar en ze draagt weinig tot geen make-up. Verderop in de film en – ook in de ‘haar’-versie – heeft ze haar haar overwegend kort en draagt ze donkere make-up. Volgens mij een essentieel onderdeel in deze verrassend goede film.
Door haar ogen donker te maken, werd de nadruk gelegd op de rol die ze op dat moment speelde. De emotioneel gebroken vrouw die geen doel meer had in het leven. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat het twee verschillende vrouwen waren. Waar ze eerst een aimabel een breekbaar persoon was, kwam ze daarna over als de zelfverzekerde vrouw die geen zorgen had. Dat de werkelijkheid anders was, blijkt wel uit het verhaal.
Kristen Stewart
In de film Clouds of Sils Maria zet Kristen Stewart een zeer goede en overtuigende rol neer. Ze zorgt er voor dat de hoofdrolspeler – in dit geval Julliete Bincohe – kan excelleren in haar rol. Kristen – in de rol van Valentine – speelt de persoonlijke assistente van de wereldberoemde actrice Maria Enders (Julliete Binoche). Niet een assistente die er gelikt uitziet en alles volgens het boekje doet, maar vaak op gevoel. Daarnaast geeft ze gevraagd of ongevraagd haar mening, iets wat niet altijd even gebruikelijk is voor een assistente en ook niet altijd wordt gewaardeerd.
Haar uiterlijk speelt ook een belangrijke rol in de manier waarop ze rol speelt. Vaak draagt ze kleding die bij ons te boek staat als ‘alternatief’ en haar ogen zijn donker van de make-up door gebruik te maken van een eye-liner. Dat laatste was wat mij betreft passend bij de rol. Het personage kreeg meer overtuigingskracht en zonder iets te zeggen konden haar ogen al spreken. Lichaamstaal kan zo belangrijk zijn in een film. Het beheersen ervan is echter een vak apart, maar Kristen beheerst die in deze film tot in de puntjes.
Overigens draagt ze in het dagelijkse leven haar make-up ook vaak zoals in de film, blijkt uit mijn inventarisatie op het internet. Haar vollere donkere wenkbrauwen dragen overigens ook wel bij aan haar sprekende ogen.
Leonoor Pauw
Een laatste rol die ik wil aanstippen, is die van Leonoor Pauw in de film Brozer. Leonoor overleed vorig jaar aan kanker. Het gehele proces richting haar dood is verfilmd.
Op een gegeven moment zie je dat make-up en belangrijke rol gaat spelen. Aangrijpend en pas achteraf besef ik dat het best wel een belangrijk deel in de film is. Ze wordt namelijk opgemaakt als ze al dood is. Liggend op bed, door haar dochter en één van de andere hoofdrolspeelsters. Omdat het een film, is besef je niet helemaal dat het echt is. Best wel heftig als je het mij vraagt, omdat realiteit en film door elkaar heen gaan.
Zo zie je maar wat make-up allemaal teweeg kan brengen. Je kunt je achter make-up verstoppen (Jessica), je kunt je er mee uiten zonder iets te zeggen (Kristen) en je kunt nog één keer mooi opgemaakt worden voor een ander, zodat ze jou herinneren zoals je was (Leonoor).
geschreven door de mannelijke protagonist
Ik kende Chastain zelf uit Zero Dark Thirty, heb je die film niet gezien?
Moet toegeven dat ik ze de titels uit deze post geen van allen bekeken heb 😉
Nee die heb ik (nog) niet gezien. Het lijkt mij een film die misschien iets teveel van één kant wordt belicht, de Amerikaanse. Of valt dat wel mee.
En zeker de eerste twee films in dit rijtje zijn echte aanraders 😉
Natuurlijk de Amerikaanse kant maar het is wel boeiend om te zien hoe ze uiteindelijk Bin Laden hebben kunnen vinden.
Ik vond Zero Dark Thirty een goede en boeiende film. Zeker een film waardoor ik dacht dat ik Chastain in de gaten moest houden.