De NPO en programmeren

NPO_logo_20131

Wekelijks geven wij één of meerdere TV TIPS. Deze TV TIPS kunnen doordeweeks zijn, maar de meeste goede films komen toch in het weekend op TV. Bij het plaatsen van die TV TIPS valt ons toch altijd iets op. NPO programmeert over het algemeen haar films laat op de avond of zelfs in de nacht. Ik vind dit een slechte programmering. Waarom is dat eigenlijk zo? En kan dat niet anders?

Filmhuis

Laten we voorop stellen dat wij van films houden die in het filmhuis worden gedraaid. Wij houden natuurlijk ook van andere films, maar die geven wij (over het algemeen) niet als TV TIP. Filmhuisfilms komen in Nederland vaak alleen op NPO. Logisch ook, want commerciële zenders programmeren vaak grotere commerciële films die meer kijkers trekken. Programmeren ze een filmhuisfilm dan lopen ze het risico dat er kijkers weglopen naar de concurrent.

NPO

Zoals blijkt uit ons archief, worden filmhuisfilms vaak alleen in het weekend geprogrammeerd. NPO 3 kiest er nog wel eens voor om films rond een uur of tien in de avond te programmeren, maar NPO 2 programmeert niet eerder dan 11 uur in de avond. Eigenlijk vind ik dat best wel raar. De achterliggende gedachte begrijp ik wel, maar ik blijf het raar vinden.

Er zijn in Nederland minder mensen die een filmhuisfilm bekijken dan een wat commerciëlere film. Dat moet haast de reden zijn dat de NPO de films later programmeert. Minder publiek is automatisch ook minder kijkers. Alleen door de films zo laat in te plannen, kijkt er echt bijna niemand meer. Dat kan ook niet de bedoeling zijn lijkt mij. Daarnaast word ik er ook niet meer jonger op en hou ik het gewoon niet meer vol om tot half twee in de nacht wakker te blijven. Schrik ik ineens om halfvier in de nacht wakker en heb ik net het laatste kwartiertje van de film gemist.

Opnemen is een optie, maar dat is niet de oplossing vind ik. Dan kunnen ze de film net zo goed gratis aanbieden via uitzendinggemist.nl. Zou het niet veel fijner zijn als ze een dergelijke film rond half negen of voor mijn part om 10 uur in de avond uitzenden? Durf eens ballen te hebben. Op het einde van de rit zijn wij het toch zelf (de belastingbetalers) die betalen voor de publieke omroep, dus risico met betrekking tot geld lopen ze niet.

Zuiderburen

Onze zuiderburen geven het goede voorbeeld. CANVAS en één bieden in het weekend vaak om half negen in de avond al filmhuisfilms aan op tv. Waarom kan het daar dan wel? Zijn er in België meer kijkers en is de filmhuisfilm daar populairder? Ik weet het eigenlijk niet, maar ik vind het wel opvallend. De TV TIPS die wij geven zijn dan ook vaker films die op CANVAS of één worden gedraaid. Toch wel fijn dat we daar een goede film kunnen kijken zonder daar belasting voor hoeven te betalen. In Nederland betaal je belastinggeld om de films pas laat in de avond of nacht te kunnen bekijken.

Al met al pleit ik er voor dat de NPO ook eens een film wat vroeger programmeert op de avond. Al is het maar één keer in de maand. Doe mij alsjeblieft dat plezier. Dan kan ik lekker languit op de bank liggen met een goed glas wijn en een chipje, zonder in slaap te vallen omdat het al zo laat is.

geschreven door de mannelijke protagonist

Share

2 gedachtes over “De NPO en programmeren

  1. Ik ben het er helemaal mee eens dat die films te laat worden uitgezonden. Jullie hebben leuke filmtips, maar als een film om 23.00 start dan weet ik al dat ik het einde niet ga halen (door werkritme ben ik gewend vroeg op te staan).

    Maar ook de commerciële zenders zenden de films die ik wil zien vaak te laat uit helaas.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.