De kracht van de korte film!

korte film

Zo eens in de zoveel tijd kijken wij een korte film. Niet vaak, maar zo één keer per maand nemen we hier de tijd voor. En tijd hoeven we er eigenlijk niet eens voor te nemen want vaak duurt zo een film nog korter dan het doen van de afwas – of de vaatwasser inruimen. Die korte films zijn naast kort, vaak ook krachtig. Waarom dat zo is leggen wij graag uit.

Hoelang duurt een korte film eigenlijk?

Zoals gezegd, een korte film duurt niet lang. Ze variëren van onder een minuut tot 40 minuten. Die veertig minuten is ook wel een soort ongeschreven regel, want daarboven wordt het gewoon een reguliere film. 40 minuten is voor de Oscars in ieder geval de grens. Laten wij daar dan ook maar vanuit gaan, want de Oscars zijn tenslotte heilig (ahum!).

De kracht van de korte film

Kracht, dat is alles wat een korte film nodig heeft. Een boodschap in een korte tijd overbrengen op de kijker is moeilijk. Verdomd moeilijk. Maar lukt dat, dan zit je gebeiteld. Eigenlijk moet alles in de korte film dan dus ook gewoon kloppen. De acteerprestaties, het camerawerk en misschien wel het allerbelangrijkste, het scenario. Komt een van die drie niet over, dan verliest hij aan kracht.

En het lijkt heel simpel om een korte film te maken, maar dat is dus misschien nog wel moeilijker dan een reguliere speelfilm. Je hebt tenslotte beperkt de tijd, waarin je jouw boodschap aan de kijker wilt en moet overbrengen.

Goede voorbeelden

Die zijn er genoeg in onze ogen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de korte Pixar-animatiefilm Borrowed Time. Geef toe, dat is toch kippenvel?

En in Nederland kunnen wij er ook wat van. Grijs is ook een Kleur is daar het perfecte voorbeeld van. Een 26 minuten durende korte film die over een zeer gevoelig onderwerp gaat: zelfdoding. Wij zaten na 26 minuten met een brok in onze keel.

En wat te denken van de ultrakorte horrorfilm The Tattooist? Een duidelijke boodschap lijkt ons zo. We weten na het kijken van deze korte alleen niet of wij nog een tattoo willen. Kortom, missie geslaagd.

Kijken jullie weleens een korte film? Zo ja, wat zijn jouw persoonlijke favorieten?

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.