De herfst is begonnen!

Herfst

We kunnen er niet omheen: het is herfst. De bladeren van de bomen verkleuren al of vallen er zelfs al uit. Ook de klok is inmiddels al verzet. De herfst vind ik eigenlijk best een mooie periode. Hoewel het wel steeds regenachtiger en kouder wordt, is het toch mooi om een goede wandeling te maken in de veranderende natuur. In deze post enkele ‘herfstfilms’ om de herfst door te komen, voor als een keer het wat minder weer is.

Jagten

De eerste film die bij mij opkomt is Jagten, met Mads Mikkelsen. Ik denk eigenlijk niet dat de film zich in zijn geheel in de herfst afspeelt, maar toch zie ik allemaal gele, rode en oranje blaadjes voor me als Lucas (Mads) door de bossen loopt. Denemarken is het land waar het verhaal zich afspeelt en het dorpje is niet overdreven groot. De omliggende natuur speelt in ieder geval een belangrijke rol.

Een erg aangrijpende film, waarbij ik naderhand zelfs aan het hyperventileren was. Het zal je ook maar gebeuren dat ze je van kindermisbruik verdenken. Hoe bewijs je je onschuld en hoe reageren andere dorpsbewoners op je. Dat alles komt in deze film aan bod. Voor Lucas niet echt een fijne herfst dus!

Avant l’hiver

Herfstachtiger dan deze titel kan echt niet! Hij (Daniel Auteuil) ontvangt ineens regelmatige boeketten van een onbekende aanbidster. Op het begin wil hij hier niets van weten, maar aangezien dit blijft aanhouden, wil hij er toch meer het fijne van weten. Zij (Kristin Scott Thomas) vindt het allemaal maar onschuldig, maar vindt het op een gegeven moment ook niet meer leuk. Hoewel ze het samen prima voor elkaar hebben, stijgt de spanning in de loop van de film. En wie is toch die geheime aanbidster?

De herfst speelt een grote rol in deze film. Allereerst gezien het jaargetijde. Het koppel heeft een grote tuin waar ze graag verblijven en die ze graag onderhouden. Dit komt meerdere malen in de film voorbij. Uiteraard ontbreken ook hier de gele, rode en oranje blaadjes niet. Daarnaast bevindt de relatie van het koppel zich in de herfst. De mooiere jaren (de zomer) lijken ze zich achter zich te laten. Vraag is nu of ze er ook een mooie herfst van maken en richting een koude eenzame winter gaan of waarbij ze samen warm voor de open haard zitten.

Oktober November

Een Oostenrijkse film die zich in de maanden oktober en november afspeelt (ik heb het opgezocht voor de zekerheid). Gezien op het Internationaal Film Festival van Rotterdam (IFFR), in een veel te drukke zaal.

Twee zussen moeten voor hun stervende vader gaan zorgen en zorgen dat zijn pension blijft draaien. De zussen hebben echter niet een al te beste band met elkaar. Eén is een hele bekende actrices en de andere zorgt al heel haar leven voor haar vader en het pension. Zij zit dus niet te wachten op de bemoeienis van het zo bekende zus. Dit zorgt voor de nodige spanning. Daarnaast zorgen affaires en geheimen uit het verleden ook nog eens voor de nodige extra spanning.

Het landschap in deze film is prachtig, maar dan kan haast ook niet anders in Oostenrijk. Mooie bergen, afgewisseld met die zo bekende bergmeren.

Clouds of Sils Maria

De laatste film die ik wil aanhalen, is Clouds of Sils Maria. Zowel Juliette Binoche als Kristen Stewart tillen deze film naar een hoger niveau.

Valentine (Kristen Stewart) speelt de persoonlijke assistente van de wereldberoemde actrice Maria Enders (Julliete Binoche). Daarnaast geeft ze gevraagd of ongevraagd haar mening, iets wat niet altijd even gebruikelijk is voor een assistente en ook niet altijd wordt gewaardeerd. Maria Enders is op haar beurt weer een actrices die steeds meer gevraagd wordt voor grotere rollen. Ze is zo op zoek naar die ene rol die van haar weer een wereldster maakt, dat ze de wereld om haar heen soms vergeet.

Nu kan ik mij voorstellen dat jullie je afvragen wat dit allemaal met de herfst te maken heeft? De film speelt zich grotendeels in Zwitserland af. Clouds of Sils Maria is namelijk een natuurfenomeen dat in de Zwitserse Alpen voorkomt: in de Alpen ook wel bekend als de Maloja slang. Dat is een soort mistbank die zich als een rivier door de bergen meandert. Prachtig verfilmd in de film en de mist doet mij erg denken aan de herfst.

Met welke films komen jullie de herfst door?

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

6 gedachtes over “De herfst is begonnen!

  1. Jagten staat nog steeds op mijn lijstje om te kijken. De overige films kende ik nog niet.

    Met welke films ik de herfst door kom? Goede vraag. Laatst had ik The Age of Adaline gezien en dat vind ik wel echt een film voor op een frisse herfstdag. Lekker op de bank met een dekentje en een kop thee. 🙂

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.