De Filmhallen

De Filmhallen

Het leven in een grote stad  – Rotterdam – heeft als voordeel dat er altijd volop keuze is in winkels, restaurants en… bioscopen. Het is een luxe waar je snel aan gewend raakt. Als er in de pers iets gemeld wordt over de laatste film van een bepaalde regisseur vind ik het vanzelfsprekend dat deze film bij mij om de hoek draait. Sterker nog, met twee filmhuizen in de buurt voel ik mij spekkoper.

Dat het nog luxer kan, bewijst Amsterdam. Tja in de eeuwige rivaliteit tussen 010 en 020 komt Amsterdam als winnaar uit de bus. Op filmhuis gebied dan :).

één – nul

Volgens Cineville telt de hoofdstad maar liefst elf (!) filmhuizen tegen drie in Rotterdam. Cineville is nog niet helemaal up-to-date, want sinds 4 september jl. is daar een twaalfde bijgekomen De Filmhallen. Het staat dus één – nul voor Amsterdam.

De Filmhallen

Ik was dit weekend in de buurt van Amsterdam en wilde mijn vriend meenemen naar de film Chef.
Die bleek te draaien in De Filmhallen. Nog nooit van gehoord, maar na wat speurwerk bleek dit het zusje te zijn van filmhuis The Movies. Een heel jong zusje want De Filmhallen zijn dus pas enkele dagen open.

De oude tramremise De Hallen (Rijksmonument) in Amsterdam Oud-West  is – en wordt – omgetoverd tot een nieuwe hang-out. Nog niet alles is klaar, maar dat zal niet lang meer duren.
De Filmhallen zijn klaar, net als de bibliotheek en Brasserie Halte 3. Er komt een hotel, tv studio’s, winkels, kinky kapper academy en nog een restaurant (Meat West). Ook zal er een foodhal komen, geïnspireerd op de ‘indoor food markets’ die je in bijna elke metropool tegenkomt (hier wordt de 1-0 voorsprong van Amsterdam omgezet in 1-1 omdat de Markthal in Rotterdam vele malen groter zal zijn).

Terug naar De Filmhallen. Er zijn negen zalen met in totaal zo’n 1100 stoelen.
Later dit jaar zal zaal 7 worden geopend. Dit wordt namelijk een bijzondere zaal, want hier wordt een stukje geschiedenis teruggeplaatst. Het gaat om het historische art deco interieur van Cinema Parisien. Cinema Parisien bestond van 1910 tot 1987 aan de Nieuwendijk in Amsterdam. Het interieur is daarna terecht gekomen in het Filmmuseum-Vondelpark, en zal nu dus in De Filmhallen te bewonderen zijn. Het interieur staat sinds 2011 op de Unesco werelderfgoed lijst. De zaal  zal dagelijks worden geprogrammeerd door Eye met bijzondere films.

Chef draaide in zaal vier, een kleine zaal meet 46 stoelen. Stoelen? Nee fauteuils! En een beenruimte waar je U tegen zegt. Ik ga hier zeker nog een keer terug komen, voor de bioscoop, maar ook omdat ik het hele complex van De Hallen af wil zien. Heb jij ook een zwak voor monumentale panden die een nieuwe bestemming hebben gekregen en wil je ook nog een filmpje kijken? Ga dan zeker een keer een dagje naar Amsterdam!

Wat ik van Chef vond kun je binnenkort lezen in de recensie.

Geschreven door de vrouwelijke protagonist

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.