Coming of age films

y-tu-mama-tambien‘Coming of age’ is een veel gebruikte term die als etiket aan een film wordt gehangen .  Persoonlijk vind ik dit soort films geweldig. Het brengt leuke (en niet leuke) herinneringen naar boven aan de tijd waar je als tiener de ontwikkeling naar volwassenheid doormaakt. Een tijd waarin je je seksuele identiteit ontdekt en je je meer bewust wordt van de maatschappij.
Ik heb het hier niet over films als American Pie – alhoewel die ook leuk kunnen zijn – maar met name het wat serieuzere werk. Coming of age films zijn dus vaak herkenbaar, maar het wordt vooral leuk als de film zich afspeelt in de tijd toen je zelf op de drempel stond naar volwassenheid. De kleding, muziek en haardracht van toen… hilarisch.

Vrienden voor het leven

De eerste film die bij mij opkomt is de cultklassieker The Breakfast Club uit 1985. Een groepje scholieren die een zaterdag op school een straf moeten uitzitten. Wat slim is aan de film, is dat iedere scholier zichzelf wel  kan herkennen in één van de personages. Er was een sporter, een nerd, een ‘crimineel’, een sociaal gehandicapt meisje en natuurlijk het prinsesje. Toch blijkt die zaterdag dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze dachten, waardoor  vriendschappen zich gaan ontwikkelen.

In één stap door naar een film uit 2012, maar die zich in de jaren 80 afspeelt, en draait om tieners die worstelen met zichzelf en de wereld om hen heen: The perks of being a wallflower.  De hoogtepunten en dieptepunten op de weg van tiener naar het volwassen leven. Een goede cast (Emma Watson, Ezra Miller en Logan Lerman) en met een soundtrack om je vingers bij af te likken. Herkenbare onderwerpen als populariteit, eerste liefde en seks, en de echte vrienden die je tijdens alle verwarrende en lastige situaties door dik en dun bijstaan.

Coming of age/roadmovie

Er is een film die regelmatig terugkeert in onze post, zo ook in deze : Into the wild. Een coming of age film (en roadmovie) van de bovenste plank. Je familie, bezittingen en veelbelovende toekomst achter je laten en op zoek gaan naar het avontuur en jezelf in Alaska. De muziek van Eddie Vedder maakt deze film nog intenser.

Een andere film die ook onder de categorie roadmovie kan vallen is de Mexicaanse film
Y tu mamá también. Persoonlijk vond ik dit een fantastische film. Tenoch en Juilo zijn twee welgestelde tieners die op een bruiloft indruk proberen te maken op de oudere Luisa door te vertellen dat zij een roadtrip gaan maken naar een mooi en geheim strand (Boca del Cielo). Luisa gaat met ze mee en dat leidt tot verleidingen en ruzies. Ook het contrast tussen de arme omgeving en het rijke drietal leidt tot de nodige verwikkelingen.

15 tot 20 jaar

Veel coming of age films spelen zich af rond het vijftiende jaar. Niet zo gek, omdat de hormonen dan uit je poriën beginnen te stromen . Zo ook bij de 15-jarige Oliver. Het hoofdpersonage uit Submarine. Een wat vreemde jongen in zijn houtje-touwtjejas. Hij heeft twee doelen voor ogen. Het eerste doel is voor zijn zestiende verjaardag zijn maagdelijkheid verliezen aan zijn klasgenootje Jordana. Tweede doel is het redden van het huwelijk van zijn ouders, waarbij het wegwerken van de buurman van groot belang is. Alex Turner, de frontman van Arctic Monkeys heeft de soundtrack (Submarine) verzorgt.

Dat je op de twintigste nog steeds worstelt om volwassen te worden, is voor mij niet zo’n verrassing. Er zijn genoeg mensen die veertig worden zonder dat doel ooit te hebben bereikt, maar Oh Boy gaat dus over een twintiger op de rand van volwassenheid. Het is een vrolijke zwart-wit film die zich afspeelt in Berlijn. Hoofdpersoon Niko is een zorgeloos pluk-de-dag type. Als zijn vader ineens zijn geldkraan dichtdraait en zijn vriendin het uitmaakt, beseft hij dat hij misschien zijn leven over een andere boeg moet gaan gooien.Maar hoe doe je dat?

Politiek bewust

Ginger & Rosa speelt zich af in de jaren 60. De tijd van de seksuele revolutie en de dreiging van een nucleaire oorlog. Ginger is politiek bewust en verdiept zich in de protestbeweging. Dit uit zich uiteindelijk in een allesoverheersende angst. Helaas heeft haar vriendin Rosa het te druk met jongens, met name met Gingers egocentrische vader. Deze film is zeer zeker de moeite van het kijken waard, mede door het fantastische camerawerk.

Transformatie

Momenteel draait 52 Tuesdays in de bioscoop. Een film die ik zeker wil zien, maar door een vreemde programmering is dat (nog) niet gelukt. Deze film gaat over een zestienjarig meisje wiens leven drastisch verandert omdat haar moeder van geslacht wil veranderen. Ze moet hierdoor noodgedwongen bij haar vader gaan wonen en het contact met haar moeder wordt beperkt tot de dinsdagmiddag. Hun verhaal wordt gefilmd, een jaar lang en alleen op dinsdag. Ik kan mij zo voorstellen dat dit heel wat met je doet ,zeker op die leeftijd. Tel daar bij op dat je het verhaal alleen maar ziet op de dinsdagmiddag, waardoor de ontwikkeling van zowel moeder als dochter duidelijker naar voren komt. De transformatie van vrouw naar man en daarnaast de transformatie van tiener naar jong volwassene.

Er zijn zoveel goede coming of age films gemaakt, dus de opsomming hierboven is gewoon mijn eerste ingevingen. Ben benieuwd aan welke coming of age film(s) jullie goede herinneringen hebben.

Geschreven door de vrouwelijke protagonist

Share

2 gedachtes over “Coming of age films

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.