Cannes

CannesAfgelopen week was ons favoriete filmfestival: het filmfestival van Cannes. Op dit festival kan je film worden gemaakt of worden gebroken. Het publiek steekt haar mening niet onder stoelen of banken en is dan ook niet te beroerd om heel hard ‘boeeeee’ te roepen wanneer een film tegenvalt. Naar een aantal films die in Cannes werden vertoond, kijk ik in ieder geval erg uit.

Mia Madre

De eerste film waar ik naar uitkijk is de Italiaanse film Mia Madre met John Turturro. De filmwereld is vooral een mannelijke wereld, waar ook geen gelijke salarissen gelden. Vrouwen verbazen zich hier steeds vaker over. Hoe mooi is het dan om hier een film over te maken. Je zou denken dat een vrouwelijke regisseuse dit dan op zich neemt, maar helaas. Nanni Moretti is toch echt een man.

Margherita Buy speelt in ieder geval de vrouwelijke filmregisseuse Margherita. Altijd makkelijk als je je eigen naam aanhoudt in de film. Nanni Moretti is naast de regisseur van Mia Madre ook acteur. Hij neemt de rol van de broer van  Margeritha op zich. Margherita maakt een film met een bekende Amerikaanse filmster Barry Huggins (John Turturro). Hij  is niet de meest makkelijke man in de wereld, dus dat wordt een heel gevecht. Daarnaast speelt haar moeilijke thuissituatie ook mee. Haar moeder is ziek en haar dochter pubert.

Ik hoop dat dit een echte Italiaanse film is, waarin de emoties hoog op kunnen lopen. Zo een film die je raakt. We zullen moeten wachten want hij draait pas in het najaar in Nederland in de bioscoop.

Son of Saul

De tweede film die ik graag wil zien is Son of Saul. Over deze film werd veel gesproken op het festival en schijnt nogal indrukwekkend te zijn.

Het onderwerp is nogal zwaar aangezien de film over de Tweede Wereldoorlog gaat. Destijds had je zogenoemde ‘Sonderkommando’s’. Dat waren joden die de gaskamers moesten schoonmaken, zodat deze weer schoon waren voor de volgende slachtoffers.

Ik kan mij voorstellen dat deze film binnen gaat komen. Een zware film die je niet zomaar even voor de lol gaat kijken. Helaas moeten we ook op deze film nog even wachten, want ook deze wordt pas in het najaar in de Nederlandse bioscopen verwacht.

Deephan

Natuurlijk kan ik niet om de Gouden Palm-winnaar Deephan heen. Om eerlijk te zijn had ik er tot de prijsuitreiking nog niet van gehoord, maar de gebroeders Coen (de juryhoofd van dit jaar) zullen ook wel weten wie ze de prijs voor beste film meegeven. De regisseur Jacques Audiard heeft zijn verleden in ieder geval wel mee, aangezien hij ook Un prophète regisseerde.

In dit geval komt een Sri Lankese Tamil Tijger terecht in de Parijse banlieu. Door het creëren van een nepgezin hoopt hij een goed leven op te kunnen bouwen. Maar als je dan door een drugsbende wordt beschermd, kun je jezelf afvragen of dat gaat lukken. Leuk weetje is dat de hoofdrolspeler (Jesuthasan Antonythasan) ook daadwerkelijk als voormalig Tamil strijder naar Frankrijk is gekomen.

Ik heb niet kunnen terugvinden wanneer deze film in de Nederlandse bioscopen draait. Weet iemand anders dit wel?

Andere films

Natuurlijk zijn er ook andere films waar ik naar uitkijk. Zo was MacBeth de afsluiter. Aangezien Marion Cotillard en Michael Fassbender meespelen, kijken beide Protagonisten hier naar uit. Daarnaast heb ik ook positieve dingen gelezen over The Lobster (Collin Farrel en Rachel Weisz) en Carol (Cate Blanchett en Rooney Mara).

Nu maar hopen dat de hierboven genoemde films ook allemaal goed zijn. Een goede recensie of gewonnen prijs biedt voor ons in ieder geval niet de garantie dat het ook daadwerkelijk een goede film is. Zo won Winter sleep vorig jaar bijvoorbeeld de Gouden Palm. Dat vonden wij niet geheel terecht. Maar ja, wie zijn wij? Juist, De Protagonisten!

geschreven door de mannelijke protagonist

Share

Een gedachte over “Cannes

  1. Hoewel ik een groot filmliefhebber ben gaat het Cannes filmfestival altijd een beetje langs me heen. Gelukkig kan ik op jullie rekenen om me bij te praten! 🙂

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.