Cannes 2017: Films in competitie en de juryleden!

jury Cannes

Het filmfestival van Cannes is toch wel hét festival waar zo een beetje iedere acteur, actrice, regisseur, regisseuse, filmcriticus en filmfanaat aanwezig wil zijn. Is het niet omdat er een film van je draait, dan maar gewoon om gezien te worden. En als je het echt goed doet, dus echt heel goed laat ik maar zeggen, dan maak je ook nog eens kans om in de jury te komen. En die jury daar wil iedereen wel inzitten. Maar welke films zijn er eigenlijk in competitie en wie zitten er in de jury van dit jaar?

De films die in competitie zijn

Voordat we weten wie deel uitmaken van de jury, is het ook niet geheel onbelangrijk welke films er in competitie zijn. Dat is een flink aantal. Negentien stuks om precies te zijn. Films van over de hele wereld. En dat is ook zo mooi aan Cannes. Geen enkele film is te groot of te klein voor Cannes. In feite zijn alle films daar gelijk aan elkaar. Maar goed, de films die zijn genomineerd zijn, zijn: Aus dem Nichts, The Meyerowitz StoriesOkja120 Battements par Minute, The Beguilded, Rodin, Happy End, Wonderstruck, Le Redoutable, Geu-Hu, Hikari, The Killing of a Sacred Dear, Krotkaya, Jupiter’s Moon, The Square, L’Amant Double, You Were Never Really Here, Good Time en tot slot Nelyubov.

Een groot aantal van deze films zal waarschijnlijk ook wel in de Nederlandse bioscopen te zien zijn dit jaar. De vraag is alleen welke? Want vaak is het zo dat de distributeurs op het festival pas hun slag slaan. Spannend!

Aus Dem Nichts, Good Time, Happy EndHikari en Rodin (allen Cinéart), L’Amant Double (September Film) en Wonderstruck (The Searchers) zijn inmiddels al aangekocht. Daarnaast lijkt ons dat L’Amant Double (Oizon) en The Meyerowitz Stories (Baumbach) ook wel een zekerheid zijn.

Juryleden

Een flink aantal films dus, waaruit de jury een winnaar moet kiezen. Het aantal juryleden is ook niet erg laag te noemen. Negen stuks in totaal, waaronder één zogenoemde ‘president’. Die eer van president is dit keer weggelegd voor de Spanjaard Pedro Almodóvar, die naast regisseur ook schrijver en producer is. Je kunt Pedro kennen van Volver, La Piel Que Habito en het vorig jaar verschenen Julieta.

Daarnaast wordt Pedro Almodóvar geflankeerd door de Duitse Maren Ade. Zij gooide vorig jaar nog hoge ogen als regisseuse en schrijfster van Toni Erdmann. Niet geheel onterecht als je het ons vraagt.

Jessica Chastain maakt ook deel uit van de jury. Die behoeft ook niet echt een nadere toelichting mogen wij hopen. Een gevierd actrice inmiddels. Ook Will Smith maakt nog deel uit van de jury. Ook die man behoeft geen nadere toelichting.

De onbekendere juryleden

Vanaf nu zal dat wel het geval zijn, want de overige juryleden zijn niet bij iedereen bekend. Zo noemen wij Fan Bingbing. Een Chinese actrice en tevens producer. Alhoewel, onbekend. Ze speelde namelijk in Iron Man Three en X-Men: Days of Future Past. De Francaise Agnès Jaoui doet misschien nog minder belletjes rinkelen. In Frankrijk een gevierd actrice, screenwriter, regisseuse en zangeres.

Park Chan-Wook is de volgende die in de jury zit. Regisseur, screenwriter en producer uit Zuid-Korea. Bij ons is de Aziatische cinema steeds meer in opkomst. Dat is onder andere te danken aan deze man. The Handmaiden is zijn laatste film, die het goed deed, ook bij ons.

De Italiaan Paolo Sorrentino is ook regisseur en screenwriter. Youth en het bejubelde La Grande Bellezza komen van zijn hand. Geen onaardig persoon om in je jury te hebben. Daarnaast zijn Italianen vaak erg emotioneel. Dat is maar goed ook, want een film geeft je vaak een bepaald soort gevoel. Wat beter dan een Italiaan die dat uit kan leggen.

Als laatste zit de Fransman Gabriel Yared in de jury. Hij is waarschijnlijk de grote onbekende. Voor ons in ieder geval wel. Hij is namelijk muziekcomposer. Niet een persoon waar wij vaak op letten. Toh heeft hij aan een paar zeer grote titels meegewerkt. Denk aan The Talented Mr. Ripley, Brokback Mountain, Das Leben der Anderen en Juste la Fin du Monde. Nu is hij niet meer zo onbekend voor ons!

En de winnaar is?

Een meer dan prima jury dus. Nu nog wachten tot zondagavond wie er met de eer naar huis gaat als beste film van het festival. Alhoewel, de eer. Als je film op het filmfestival van Cannes wint, dan weet je zeker dat je goede publiciteit hebt.

Geschreven door de mannelijke Protagonist

Share

8 gedachtes over “Cannes 2017: Films in competitie en de juryleden!

 1. Als ik me te veel met Cannes bezig houdt, ga ik alleen maar meer balen van het feit dat ’t nog wel even duurt voor ik al die prachttitels kan gaan zien!

  Ben vooral erg benieuwd naar de nieuwe Haneke, de nieuwe Coppola, ‘Okja’ en ‘The Killing of a Sacred Deer’.

  1. Die van Haneke schijnt tegen te vallen. Maar goed, dat kan natuurlijk niet smaak zijn. The Square en n
   Nelyubov doen het goed bij de Nederlandse pers. En over een paar jaar ga jij zelf naar het festival, toch? 😉

   1. Ha, als iemand zo gek gaat zijn me ernaar toe te sturen..;p Ik kijk sowieso uit naar Happy End, heb Funny Game na maanden nog altijd op m’n netvlies staan. Of ‘ie tegen gaat vallen zie ik dan wel weer. Gelukkig aangekocht door Cineart.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.