Cannes 2016: de winnaars (en verliezers)!

Cannes 2016

Het filmfestival van Cannes is weer voorbij. Zoals elk jaar worden aan het einde van het festival de prijzen verdeeld en begint vervolgens de discussie of de juiste film wel heeft gewonnen. Dit jaar was niets anders! Onze eigen Paul Verhoeven maakte met Elle volgens enkele critici een grote kans op de Gouden Palm, maar uiteindelijk ging Ken Loach’s I, Daniel Lake er met de hoofdprijs vandoor. Wie won er nog meer in Cannes?

Gouden Palm – I, Daniel Lake (Ken Loach)

Laten we toch even verder gaan met de winnaar: I, Daniel Lake van Ken Loach. Meestal maakt Loach films die een over een sociale kwestie in de maatschappij gaan. Kes is wat dat betreft het perfecte voorbeeld. In I, Daniel Lake gaat Loach daar gewoon mee verder. Een timmerman krijgt een hartaanval en mag vervolgens niet meer werken. Op zich niet zo raar. Wat wel raar is, is dat hij vervolgens niet in aanmerking komt voor een uitkering. Waar moet je dan in godsnaam van leven? Dat weten we helaas pas vanaf 24 november, want dan gaat de film hier pas in première. Overigens won Loach in 2006 ook al de Gouden Palm voor The Wind That Shakes the Barley.

Elle van Paul Verhoeven werd het dus niet. Die film gaat over een vrouw (Isabelle Huppert) die wordt verkracht. In plaats van wraak te nemen, of naar de politie te gaan, heeft ze zo haar eigen manier om met de verkrachting om te gaan. De film schokt, maar heeft blijkbaar ook een komische inslag. Deze film is gelukkig al sneller te zien in Nederland, want de première is al op 31 mei.

Ook Toni Erdmann van Maren Ade werd een goede kans gegeven om de Gouden Film te winnen. Die won hij dus niet, maar wel de FIPRESCI award voor beste film. Geen idee wat voor prijs dat is, maar hij heeft dus wel iets gewonnen. De film is een tragikomedie over een vader die zijn dochter weer een beetje wil opbeuren. Dit doet hij door het alter ego van Toni Erdmann aan te nemen om haar leven op een positieve manier te beïnvloeden. September Film heeft de film aangekocht en is in het najaar te zien in de bioscopen. Gelukkig maar! Overigens heeft September Film meerdere films in Cannes aangekocht. Benieuwd welke?

Grand Prix – Juste la Fin du Monde (Xavier Dolan)

Deze prijs werd gewonnen door het Canadese multitalent Xavier Dolan. Zo een beetje alles wat die man maakt, lijkt in goud te veranderen. En acteren kan hij ook al! Mommy, Tom à la Ferme en nu dus ook Juste la Fin du Monde zijn zeer positief ontvangen. Juste la Fin du Monde gaat over een schrijver die weet dat hij gaat sterven. Hij besluit zijn familie, die hij al heel lang niet gezien heeft, te verblijden met een bezoekje en hen te vertellen dat hij dood gaat. Een leuk bezoekje lijkt me dat!

Aan de cast zal het volgens ons in ieder geval niet liggen: Marion Cotillard, Vincent Cassel en Léa Seydoux zijn niet de minste acteurs uit Frankrijk. Nu nog maar hopen dat hij ook in Nederland gaat draaien, want vooralsnog is er geen première gepland. Dat zal wel goedkomen toch, distributeurs?

Overige prijzen

De Juryprijs ging naar American Honey van Andrea Arnold. De prijs voor beste regisseur ging naar twee regisseurs. Niet dat het twee regisseurs waren voor één film, nee twee verschillende films: het Roemeense Bacalaureat van Christiaan Mungiu en Personal Shopper van Olivier Assayas. In Personal Shopper speelt Kristen Stewart mee, een actrice die door enkele medebloggers toch als een matige actrice wordt beschouwd (zijn wij het niet mee eens!).

Het beste scenario was voor de Iraanse film Forushande. Deze film had ook de beste acteur in zijn gelederen: Shahab Hosseini. De beste actrice was de Filipijnse Jaclyn Jose in Ma’Rosa. Daarnaast waren er ook vele andere prijzen te winnen, die iets minder belangrijk zijn. Wil je weten welke?

Het blijft toch raar dat er prijzen worden verdeeld in de filmwereld, ook in Cannes. Iedereen beleeft een film anders, dus echt veel waarde hoef je er dan eigenlijk ook niet aan te geven. Toch zijn wij altijd weer nieuwsgierig of de film ook echt de gewonnen prijs waard is. We kijken er dan ook naar uit om enkele van deze films te gaan zien!

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

7 gedachtes over “Cannes 2016: de winnaars (en verliezers)!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.