Ballet in films!

Ballet in films!Recentelijk heb ik Flesh and Bone gekeken op HBO. Een mooie serie (eigenlijk één lange film volgens de regisseur David Michôd) die gaat over het (vieze) wereldje in het ballet. Terwijl ik de serie aan het kijken was, kwam ik er achter dat ik meerdere balletfilms erg goed vind. Vandaar de post ‘Ballet in films!’.

Flesh and Bone

Eerst toch even verder gaan met Flesh and Bone. Wat een vies wereldje is die balletwereld. Althans, dat is wat deze serie mij in ieder geval deed geloven. Alle acht de afleveringen keek ik weer vol verbazing hoe met elkaar werd omgegaan.

Het constant moeten presteren en beter zijn dan anderen. Natuurlijk hebben wij dat met ons eigen werk ook wel eens, maar lang niet zo erg als in de balletwereld. Al ben je nog zo goed, zonder vlotte babbel, connecties of zonder je eigen lichaam  in te zetten, lijkt het halen van de top bijna onhaalbaar. Naast de wereld van ballet komt ook het persoonlijke leven van Claire Robbins (Sarah Hay) aan bod. Naarmate de serie vordert, komen we ook daar meer over te weten. De spanning bouwt zich dan ook elke aflevering weer op. Waar zal het eindigen?

Het mooie aan deze serie vind ik dat er acteurs meedoen die eigenlijk helemaal geen acteurs zijn. Het zijn stuk voor stuk balletdansers en –danseressen die ook echt uit het wereldje komen. Daardoor is de serie voor mij lekker fris en wordt de nadruk op het ballet gelegd, iets wat niet onbelangrijk is.

Wat ik mij nog wel afvroeg: Zijn de acteurs in deze serie dan niet geslaagd als balletdanser- of danseres of willen ze ook graag acteren? Dat laatste lijkt in het geval van Sarah Hay, de hoofdrolspeelster, het geval. Ze is naast actrice namelijk nog steeds soliste bij het Semperoper Ballet van Dresden. Niet verkeerd, dacht ik zo.

Black Swan

Het lijkt wel een kettingreactie deze post, maar niets is minder waar. Sarah Hay speelt namelijk ook een rolletje in Black Swan. Niet geheel toevallig ook een balletfilm en bij de meeste lezers van dit blog een van de favoriete films. Ook in Black Swan hebben we te maken met een ontzettend getalenteerde maar erg onzekere balletdanseres.

In tegenstelling tot Flesh and Bone, wordt de hoofdrol in deze film niet door een echte balletdanseres vertolkt. Natalie Portman speelt Nina, die als witte en zwarte zwaan de hoofdrol in het wereldberoemde Zwanenmeer vertolkt. Die rol wil ze erg graag behouden aangezien haar concurrente Lilly, gespeeld door de beeldschone Mila Kunis, er alles aan doet om die rol te bemachtigen.

Nina gaat zelfs zo ver om zich in te leven, dat ze helemaal doordraait. En dat alles omdat  de artistiek directeur van het balletgezelschap Thomas (Vincent Cassel) perfectie eist. Maar ja, is perfectie eigenlijk wel haalbaar? Als het aan Nina ligt in ieder geval wel.

Billy Elliot

Wie kent de film Billy Elliot inmiddels niet? Dat dacht ik al, iedereen.

Wat moet je doen als je vader vindt dat je bokser moet worden en jij ballet veel leuker vindt? Billy Elliot (gespeeld door een nog jonge Jamie Bell) vindt het in ieder geval wel moeilijk. Helemaal omdat zijn vader een nogal conservatieve mijnwerker is, en daarmee dus ook heel mannelijk (wat is mannelijk vraag ik mij dan af?). Het werkt ook niet in zijn voordeel dat zijn moeder ook al overleden is en zijn broer ook al zo een conservatieve mijnwerker is. Stiekem gaat Billy toch trainen als balletdanser en hij blijkt nog goed te zijn ook.

De strijd tussen Billy en zijn vader duurt ondertussen voort en zorgt er misschien wel voor dat hij op de toppen van zijn kunnen presteert. Een heerlijke dramafilm die ook als feel goodfilm te betitelen is.

Je zou na het schrijven van deze post bijna zelf aan ballet willen beginnen. Helaas laten mijn knieen dat niet toe (uhum). Hebben jullie nog goede balletfilms en of -series als tip?

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

10 gedachtes over “Ballet in films!

 1. Black Swan is m’n all time favorite film, dus daar kan ik me helemaal in vinden. The Red Shoes uit 1948 is ook een film die de moeite waard is en recentelijk zag ik de documentaire Maiko – Dancing Child over een Japanse ballerina die in Noorwegen aan de top staat en vervolgens zwanger wordt en moet bewijzen dat ze die rol nog kan spelen….toevallig is dat ook het Zwanenmeer.

 2. Black Swan is idd een heel erg goede film. Een intense kijkervaring is dat. Nu ik het zeg: tijd om Black Swan weer eens te kijken. Flesh and Bone rond ik deze week af, ben bij afl 4. Vind het een goede serie, maar heb wel wat aanmerkingen.

  1. Ik snap dat je opmerkingen hebt. Die heb ik uiteraard ook. Het gevoel dat de serie mij gaf overheerste echter wel bij de opmerkingen. Ben benieuw naar je eindoordeel, maar dat zal ik vast snel op meneer zijn site lezen.

 3. Black Swan staat voor mij dit jaar op mijn Blindspot 2016 lijst (die nog online moet komen trouwens, dus hierbij een primeur! :p). Echt erg dat ik die nog steeds niet heb gezien.

  Billy Elliot vond ik inderdaad ook erg goed, en hoewel ik Flesh and Bone wel sterk vond, vond ik hem toch ook wat te zwaar (momenteel meer in de mood voor luchtigere films en series).

  Zelf heb ik vroeger de film Center Stage meermalen bekeken. Daar zal je ook iemand uit Flesh and Bone terug zien overigens ;-). Center Stage maakte ook gebruik van echte balletdansers. Er is ook nog een tweede deel, maar mijn voorkeur gaat uit naar het eerste deel.

 4. Leuk artikel! Center Stage vind ik ook een aanrader. Het is wel meer een teen movie met een ballet setting, maar er komen inderdaad echte balletdansers in voor.

 5. Center Stage vond ik niet meer dan OK, Billy Elliott was super en Black Swan was niets minder dan meesterlijk.

  Flesh and Bone wil ik nog wel graag zien maar voor de Protagonisten heb ik nog een kijktip op serie gebied; Fargo! Meesterlijke serie!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.