Anders Thomas Jensen

Anders Thomas Jensen har skrevet og instrueret filmen Adams Æbler.

Zo af en toe komt er op ons blog een Scandinavische film, regisseur of acteur voorbij. Niet vaak, maar toch met enige regelmaat. Datgene wat er vandaan komt, is vaak van een hoge kwaliteit. Op de één of andere manier zijn ze in Scandinavië heel goed in het blootleggen van maatschappelijke problemen. Vaak op een serieuze manier, maar ook op een grappige en misschien wel cynische manier. In deze post wil ik het daarom graag hebben over ėėn van mijn favoriete regisseurs, die precies doet wat ik hiervoor beschreef. Niet Lars von Trier, Thomas Vinterberg en ook niet Ingmar Bergman ,maar Anders Thomas Jensen.

Korte films

Anders Thomas Jensen is net als velen andere regisseurs begonnen met het maken van korte films. In 1996 kwam zijn eerste korte film uit: Ernst & Lyset. Zijn twee andere korte films volgden in 1997 en in 1998, respectievelijk Wolfgangs en Valgaften. Nu kan ik een heel verhaal gaan verkondigen dat dat geweldige korte films zijn, maar eerlijk gezegd weet ik dat niet. Zoals eerder verteld, kijk ik niet vaak korte films. Puur vanwege het gebrek aan aanbod hiervan op televisie. En ze zijn ook niet in de bioscoop te zien. Het kopen van dergelijke korte films op een dvd vind ik ook een beetje zonde. Heb je net de dvd aangezet met een chipje en een wijntje erbij, is de film al afgelopen, voordat je nog maar één slok van je wijn hebt genomen. Zonde van je geld vind ik, ook al zijn dergelijke films wel goedkoper.

Lange films

Eigenlijk heeft Anders nog niet veel lange films geregisseerd. Tot nu toe vijf. Van een collega kreeg ik een verzamelbox te leen. Hierin zat Blinkende ligter (2000), Die grøne slagtere (2003) en Adams æbler (2005). Als leuke bonus zat de, eerder genoemde, korte film Valgaften er ook bij. Vervolgens duurde het tien jaar voordat hij met zijn nieuwste kwam: Men & Chicken. In 2020 ging vervolgens op IFFR Riders of Justice in première.

De films van Anders zijn een combinatie tussen humor, cynisme, drama en non-fictie. Dat laatste ervaar je overigens niet zo als je zijn films ziet. Je hebt altijd het gevoel dat het waargebeurd kan zijn, wat misschien ook wel het geval is. Leuke films met goed acteerwerk. En het taaltje vind ik ook altijd zo mooi. Als je vingers in je oren doet, heb je het idee dat ze gewoon Nederlands praten.

Schrijver

Anders Thomas Jensen heeft eigenlijk veel meer films geschreven dan geregisseerd. In totaal heeft hij al 49 films geschreven en dat op 42 jarige leeftijd. Aardig gemiddelde dacht ik zo. Enkele bekende films die op zijn naam staan, zijn: Hæven, Brothers, The Duchess en Love is all you need (lekker zoetsappige titel tussen al die andere). De films die hij zelf heeft geregisseerd, zijn uiteraard ook door hem zelf geschreven.

Muzen

Zoals wel vaker bij regisseurs, heeft ook Anders zijn eigen muzen. Wat te denken van Mads Mikkelsen. Toch één van de betere acteurs op dit moment, als je het mij vraagt (alleen als je het vraagt hoor). Andere terugkerende acteurs zijn de wat ‘onbekendere’ Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas en Nicolas Bro. Zijn muzen keren overigens geen van allen terug in zijn nieuwe film, maar toch blijf ik wel benieuwd waar de film dit keer over gaat.

Dit was mijn spreekbeurt over Anders Thomas Jensen. Heeft er iemand nog vragen?

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share