Alles klopt

favorietenJe hebt van die films waar voor je gevoel alles aan klopt: de emoties die de film oproept, de acteerprestaties en niet te vergeten de (film)muziek. Voor mij zijn ‘Into The Wild’, ‘Les Petits Mouchoirs’ en ‘The Broken Circle Breakdown’ van die films.

Dag maatschappij

Laten we beginnen bij Into The Wild’.  Wat maakt deze film nu zo speciaal? Voor mij is dat heel duidelijk de bijbehorende muziek. Eddie Vedder is door Sean Penn – de regisseur – gevraagd muziek te schrijven voor deze op waarheid gebaseerde film. Eddie Vedder heeft het voor elkaar gekregen om het verhaal om te zetten naar geweldige muziek. Met nummers als ‘Society’ en ‘Hard Sun’ ervaar je de film alsof je zelf in de film zit. Alsof jij degene bent die de camera vast heeft. Kippenvel, vooral gezien het verloop van het verhaal. Zouden we dat allemaal niet eens willen? Alles achter ons laten en er gewoon op uit trekken zonder afhankelijk van iets of iemand te zijn!

Op zijn Frans

Op één of andere manier heb ik iets met Franse films, vraag me niet waarom. Voor films van de actrices Audrey Tautou en Marion Cotillard kun je mij wakker maken. Een voorbeeld daarvan is ‘Les Petits Mouchoirs’ van Guillaume Canet. Deze film speelt met je emoties. Zoals in iedere vriendengroep lach je met elkaar, huil je met elkaar, heb je ruzie met elkaar en help je elkaar. In deze film komt alles samen door een ongeluk van één van de vrienden. Hoe om te gaan met een dergelijk ongeluk! Naast dat Marion Cotillard in deze film speelt, zit er eenschitterende nummer in, namelijk ‘Fistful Of Love’. Benieuwd van wie het is? Antony And The Johnsons. Ik kan je al zijn/haar werk aanraden.

Belgische country

Als laatste de donkere Belgische film ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen. Wat heb ik gejankt zeg: poeh. Het verhaal – en ook hier weer de muziek – zorgen voor de ultieme filmbeleving. Twee mensen die samen lief en leed delen en in dezelfde countryband spelen. Ook hier geldt: de muziek past bij het verhaal en het verhaal past bij muziek. Mocht je de film nog niet gezien hebben dan raad ik hem zeker aan.

Heb je een beetje een idee kunnen krijgen van wat voor films ik hou? Uiteraard zijn er nog vele andere grandioze films, acteurs, actrices en regisseurs die ik vergeet. Deze komen vast nog wel een andere keer aan bod.

geschreven door de mannelijke protagonist

 

Share