Acteerprestaties waar je ballen voor nodig hebt!

all is lost

We kunnen er niet onderuit komen, het wereldkampioenschap voetbal is begonnen. Ik persoonlijk vind dat wel leuk, want ik hou van voetbal kijken. Ik kan mij echter voorstellen dat er mensen (voornamelijk vrouwen) zijn die de komende vier weken de tv liever niet aanzetten.

Speciaal voor die mensen ga ik schrijven over filmrollen waar je ballen voor nodig hebt. Nee geen post over voetballers, maar acteurs of actrices die een rol op zich namen waar je ballen voor nodig hebt.

Stunten

Laten we met acteurs die de stunts in de films voor eigen rekening nemen. Steve McQueen bijvoorbeeld. Nee niet Steve McQueen de regisseur (12 years a slave), maar de vroegere acteur. Ik ken Steve eigenlijk alleen maar van de film The great escape uit 1963 die zich afspeelt in WOII. In veel scènes uit deze film maakt Steve gebruik van een motor. Bijna alle stunts met die motor (op één na) heeft hij zelf uitgevoerd. Dat zie ik vele andere acteurs hem nog niet nadoen.

Ryan Gosling speelde meer recentelijk in de film Drive een stuntman. In de avonduren beunt hij bij als chauffeur voor criminelen. Bij de achtervolgscènes zat hij zelf altijd achter het stuur. Wat is hij toch stoer hè?

In het begin van het jaar heb ik nog een film met de inmiddels 77-jarige Robert Redford gezien: All is lost. De film speelt zich af op de oceaan, waar Robert door een ongelukkige aanvaring met een zeecontainer (ja echt waar) moet zien te overleven. Ook hij heeft alle stunts zelf gedaan. En ik kan je vertellen, dat is best knap gezien het vele water en onderwatercènes.

Afvallen of aankomen

Ballen hebben is niet alleen een kwestie van gevaarlijke stunts uithalen. Ik zie vaak veel films waarbij de acteurs en actrices veel moeten afvallen. Wat denken van de sterk vermagerde Matthew McConaughey in Dallas Buyers Club. Maar ook Christian Bale (The Machinist), Michael Fassbender (Hunger) en Hillary Swank (in het prachtige Boys don’t cry) verloren vele kilo’s.

Acteurs of actrices die veel aankwamen voor hun rol waren Charlize Theron (Monster), Renée Zellweger (uiteraard in Bridget Jones’s Diary), een onherkenbare Jared Leto in Chapter 27 en George Clooney (Syriana).

Rollen spelen waarbij je moet aankomen of afvallen, lijkt mij erg lastig, maar ook erg gevaarlijk. Je stelt je lichaam op de proef. Afvallen lukt mij nog wel, maar aankomen, dat moet je ook maar kunnen. Ik kan bijvoorbeeld eten wat ik wil, maar dat komt er echt niet aan.

Bloot geven

Ik vind er niets mis mee dat in een film een beetje bloot voorkomt. Het toont aan dat de acteurs of actrices zich kwetsbaar durven op te stellen, iets wat ik erg belangrijk vind bij acteurs en actrices. Bij filmhuisfilms lijkt bloot sowieso vaker voor te komen. Misschien omdat minder mensen deze films bekijken? Commerciële films zijn voor een groter publiek bedoeld en daarom moet de toegestane leeftijd zo laag mogelijk blijven. Want des te meer bloot te zien is in de film, des te hoger de leeftijdsgrens. Een logische keuze dus om niet altijd veel bloot te laten zien.

Vorig jaar zetten Helen Hunt een prachtige rol neer in The Sessions. Ze speelt een sex surrogate (nee geen hoer) die een man met een lichamelijke beperking seksueel bevredigt. We zien Helen in deze film frontaal naakt, iets wat in Amerika dus niet zo werd gewaardeerd. Alleen als je twintig jaar of ouder was mocht je in de bioscoop naar binnen. Toch raar, als je bedenkt dat je op bijna elke hoek van de straat wel een geweer kunt kopen.

Monica Bellucci

Ook heb ik vorig jaar de film Malèna (1990) gezien. Ik moet zeggen, ik ken weinig vrouwen die zo mooi zijn als Monica Bellucci. In deze Italiaanse film speelt zij een weduwe die er alles aan doet om te overleven in WOII. Omdat ze een mooie vrouw is, moeten alle andere vrouwen in het dorp niets van haar hebben. Puur alleen omdat de mannen altijd naar haar kijken en niet naar hun eigen vrouwen. Een mooi verhaal met een goede rol van Monica, waarbij ook zij geheel naakt is te aanschouwen.

Watjes

Niet alleen voetballers moeten dus ballen hebben, ook acteurs en actrices. Van stuntscènes tot het neerzetten van een geloofwaardige rol en tot het jezelf letterlijk en figuurlijk durven blootgeven. Waren sommige voetballers maar niet van die watjes, dat ze na elk tikje gaan liggen…

 Geschreven door de mannelijke protagonist

 

 

Share

Een gedachte over “Acteerprestaties waar je ballen voor nodig hebt!

  1. Mooi overzicht, toevallig zat ik vanavond naar de rollen van Jared Leto te kijken en het is bizar hoeveel hij voor twee opeenvolgende rollen is aangekomen en weer is afgevallen. Zoals genoemd is ook Christian Bale een goed voorbeeld. Robert de Niro heeft ook voor zijn rol in Raging Bull veel kilo’s er aan gegeten. Nog een voorbeeld is Tom Hanks in Castaway.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.