Onze TV TIP: Wadjda

Wadjda

Het fijne aan het geven van TV TIPS is dat er af en toe van die pareltjes tussen zitten. Wadjda is zo een pareltje voor ons. Een film uit Saudi-Arabië, waarbij een politiek maatschappelijk probleem wordt aangesneden. Fijn dus dat wij vandaag Wadjda als enige TV TIP hebben. Dan hoef je ook geen keuze te maken en kun je gewoon deze film gaan zien. De moeite waard, beloofd!

Het verhaal

Wadjda is de naam van een klein meisje dat in Riyad woont. Saudi-Arabië is redelijk streng, maar dat meisjes ook niet mogen fietsen, dat wisten wij nog niet. Wadjda trekt zich weinig aan van alle wetten en regels en vraagt aan haar moeder of ze een groene fiets mag kopen. Haar moeder wil het niet hebben! Toch gaat Wadjda sparen en de fiets kopen. Want waarom zou zij niet mogen fietsen en haar vriendje wel. Dat is toch raar? Alleen maar omdat hij een jongen is zou dat wel mogen! Daarnaast is ze op meerdere manieren rebels, wat blijkt uit haar gedrag en kleding. Een zeer verrassend goede film uit een land waar vrouwen dus weinig mogen.

De regisseur

De regisseur van deze Wadjda, Haifaa Al Mansour, is de eerste vrouw die een film regisseerde in Saudi-Arabië. In 2012 pas! Dat lijken de middeleeuwen wel. En dan gelijk al zo een topper maken: hulde! Eerder maakte ze al wel een documentaire: Women without Shadows.

En in 2017 komt er weer een nieuwe film van haar uit, A Storm in the Stars. Hopen dat dat net zo een goede, of misschien wel betere, film is dan Wadjda! Al hebben wij daar wel onze twijfels bij, aangezien het een Engelstalige film zal zijn met veel bekende sterren over de schrijfster van Frankenstein. Doe ons dan maar gewoon de onbekendere sterren en een verhaal waarin een maatschappelijk probleem wordt aangekaart!

Zaterdag 5 november | 23.30 uur | NPO 2 | Wadjda

Share

4 gedachtes over “Onze TV TIP: Wadjda

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.