Onze TV TIPS: Mr. Turner en Atlantic.

Mr. Turner en Atlantic.

Vandaag hebben we twee TV TIPS die vorig jaar nog in de bioscoop te zien waren: Mr. Turner en Atlantic.. De eerste gaat over een Britse schilder en de tweede over een man die liever vandaag nog dan morgen uit Marokko vertrekt, per surfplank. Wil je meer weten, lees dan vooral verder.

Mr. Turner

Timothy Spall kruipt in deze film in de huid van de Britse schilder Turner, waarvoor hij in Cannes (2015) werd bekroond tot beste acteur. In Nederland in Turner misschien niet zo bekend, maar op het eiland zeer zeker wel. Hij staat bekend om zijn landschapsschilderijen en zeegezichten. We zien hoe hij zich opwerkt in het schilderswereldje, maar ook krijgen we een kijkje in zijn privéleven. Dat vrouwen daarin belangrijk zijn, is wel duidelijk.

Mike Leigh is de regisseur van Mr. Turner. Another Year, Secrets and Lies en Happy-Go-Lucky kun je ook kennen van hem. Ken je ze niet? No biggie. Toch gewoon kijken zouden we zeggen!

Zaterdag 17 december | 22.35 uur | NPO 2 | Mr. Turner

Atlantic.

Je zou misschien denken dat de punt achter de filmtitel niet klopt. Maar die klopt dus wel. Ook wel heel treffend ook, als je weet waar de film over gaat. Fettah is een jongen die goed kan surfen en toekomstplannen heeft. Die plannen liggen alleen niet in Marokko. Om in Europa te komen kun je een vliegticket boeken of met de boot gaan, maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Hij gaat gewoon per surfplank. Ook wel logisch, aangezien hij verder geen papieren heeft. Nu nog die oneindige Atlantische oceaan over zien te komen. Zal het hem lukken?

Jan-Willem van Ewijk is de regisseur van Atlantic.. Inderdaad, dat is een Nederlander. Naast deze film maakte hij ook Nu.. Ook al met de punt erachter! Daarnaast acteert hij zelf ook in de film, als de vriend van Tekhla Reuten.

Zaterdag 17 december | 00.10 uur | NPO 3 | Atlantic.

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.