Onze TV TIPS: Festen en Milk

Festen en Milk

Twee TV TIPS vandaag die ieder zijn eigen impact heeft: Festen en Milk. De eerste is een Deense film die gaat over seksueel misbruik binnen een familie en de tweede is het op waarheid gebaseerde verhaal van Harvey Milk. Beide zijn weer toppertjes van de bovenste plank. En wij weten niet hoe hoog jullie planken hangen, maar die van ons vrij hoog.

Festen

Hoewel de film Festen heet, is het zeker geen feest in deze film. Een Deense familie komt samen om de verjaardag van de vader te vieren. Alleen valt er weinig te vieren als één van je zoons het feestje komt verpesten. Een zware film die te boek staat als een dogma film. Dogma? Een film die is geschoten zonder kunstmatig licht, zonder toegevoegde muziek en alleen op locatie.

Thomas Vinterberg, de regisseur, heeft ons in ieder geval weten te raken met deze film. Wie weet raakt deze film jullie ook wel. Geniet! Al is dat misschien niet helemaal de juiste omschrijving. Vinterberg ken je misschien ook wel van Jagten (morgen op TV), Far from the Madding Crowd en Kollektivitet.

Vrijdag 19 augustus | 23.20 uur | NPO 2 | Festen

Milk

Een biografische dramafilm gebaseerd op het leven van Harvey Milk, een Califonische politicus die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit en later werd vermoord. Zijn verhaal is verfilmd. Van zijn opkomst tot aan zijn dood is op een prachtige manier in beeld gebracht.

Milk werd genomineerd voor acht Oscars, en won er twee (beste scenario en Sean Penn voor de beste mannelijke hoofdrol). De film heeft meer dan 30 andere prijzen gewonnen. De regisseur, Gus van Sant, is dan ook wel iemand met een karrenvracht aan ervaring. Good Will Hunting, Finding Forrester en Paris, je t’aime heeft hij ook gemaakt.

Vrijdag 19 augustus | 23.50 uur | NPO 3 | Milk

Share

4 gedachtes over “Onze TV TIPS: Festen en Milk

  1. Festen was inderdaad een zware film, maar erg goed. Milk heb ik niet gezien en aangezien ik vrijdag m’n verjaardag aan het vieren was heb ik ‘m niet gekeken.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.