Onze TV TIPS: Cidade de Deus en Ida

Cidade de Deus en Ida

Wij zijn blije mensen. Nadat de zomer eindelijk is begonnen in Nederland, zijn er vanavond ook nog twee geweldig TV TIPS: Cidade de Deus en Ida. Een Braziliaanse film die zich afspeelt in Rio de Janeiro – waarom pas na de Olympische Spelen uitzenden? – en een Poolse zwartwit-film. Geloof ons, beide zeer de moeite waard. Waarom?

Cidade de Deus

Een klassieker is Cidade de Deus, beter bekend als City of God. De naam van een sloppenwijk die in de jaren zestig werd gebouwd om daar de armen van Rio de Janeiro weg te stoppen. Het behoeft geen uitleg dat je hier niet een typisch Libelle gezin treft. Drugshandel en moorden zijn hier aan de orde van de dag en uitgevoerd door met name minderjarigen. Kinderen zijn hier geen kinderen, maar moordenaars en/of drugdealers. Niets is hier te gek en als je ouder dan 16 jaar wordt heb je geluk. De film focust zich op twee personen. De gewelddadige Zé die de drugshandel in gaat, en Rocket, die uit deze hel wil ontsnappen en fotograaf wil worden. Deze film is naargeestig, maar zeker eentje die je gezien moet hebben.

Deze film heeft twee regisseurs: Fernando Meirelles en Kátia Lund. De eerste is ook de regisseur van The Constant Gardener en Blindness. Kátia daarentegen, kun je denk ik alleen kennen van van deze film. De rest is of een korte film of een serie, Braziliaans welteverstaan.

Vrijdag 26 augustus | 21.00 uur | CANVAS | Cidade de Deus

Ida

De Poolse Anna is gelovig. Op zich heb je dat best wel snel door, want ze gaat een geloften afnemen en zich afsluiten van de buitenwereld. Voordat ze dat gaat doen, gaat ze nog naar haar tante. Daar komt ze er achter dat ze eigenlijk Ida heet en haar familie nog veel meer geheimen voor haar verborgen hield. daarnaast begint ze ook te twijfelen. Moet ze wel het klooster ingaan en kun je dan geen seks meer hebben?

Deze prachtige film is in zijn geheel in zwart-wit geschoten. De beelden zijn daarentegen erg krachtig, iets wat ook belangrijk is, want erg veel gepraat wordt er niet in Ida. De regisseur is Pawel Pawlikowski. Hij is ook de regisseur van My Summer of Love en Last Resort.

Vrijdag 26 augustus | 23.45 uur | NPO 2 | Ida

Share

2 gedachtes over “Onze TV TIPS: Cidade de Deus en Ida

  1. Het is alweer een poosje geleden dat ik City of God heb gezien, maar ik was destijds wel onder de indruk. Misschien weer meepakken en de herinneringen opfrissen.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.