Onze TV TIPS: Zero Dark Thirty en Taxi Teheran

Onze TV TIPS: Zero Dark Thrirty en Taxi Teheran

Vandaag zijn onze TV TIPS: Zero Dark Thirty en Taxi Teheran. De ene is een film en de ander is eigenlijk een documentaire. Twee totaal verschillende verhalen, die misschien toch een gezamenlijk onderwerp hebben: Vrijheid!

Zero Dark Thirty

Zero Dark Thirty is een spannende thriller over de jacht op Osama Bin Laden. De uitkomst van deze tienjarige jacht is bekend: Bin Laden wordt gedood door de Navy SEAls. De film laat zien dat de intelligentie van één jonge (vrouwelijke) CIA-officier uiteindelijk heeft geleid tot deze ontknoping.

Deze film heeft in Amerika wel wat stof doen opwaaien, maar ach dat doet bijna elke film daar. In dit geval ging het om de martelscènes. Men kon er niet over uit dat er in de film wordt beweerd dat de VS had gemarteld om uiteindelijk zijn grootste vijand te vinden. Er zijn beelden genoeg die dat bevestigen, maar blijkbaar steken sommige Amerikanen liever hun kop in het zand dan dat ze de ‘ugly truth’ recht in het gezicht kijken.

Het is een goed en spannend verhaal en zeker niet alleen een politiek verhaal. Het tempo van de film is hoog en je hebt geen idee dat de film 160 minuten duurt. Jessica Chastain is adembenemend goed. Kortom, lekker genieten op een vrijdagavond!

Vrijdag 18 maart | 22.25 uur | NPO 3 | Zero Dark Thirty

Taxi Teheran

Onze twee tip is Taxi Teheran, een veelbesproken documentaire! Dit omdat de documentaire is opgenomen in het strenge Iran, waar sprake is van veel censuur. De regisseur (Jafar Panahi) heeft het ondanks een beroepsverbod van 20 jaar, toch aangedurfd de documentaire te maken. De beelden heeft hij het land uit moeten smokkelen, anders was er überhaupt geen documentaire geweest.

Deze documentaire speelt in op de censuur waar in Iran sprake van is. Jafar Panahi is naast de regisseur ook de acteur, de interviewer én de taxichauffeur. Hij pikt namelijk mensen op in zijn taxi en brengt ze vervolgens naar hun plaats van bestemming. In de tussenliggende tijd interviewt hij zijn klanten via een dashboardcam.

Erg gewaagd van Panahi om met een beroepsverbod toch een documentaire te maken. En dit was niet eerste keer. This Is Not a Film en Closed Curtain heeft hij ook al gemaakt na zijn beroepsverbod. Wat een waaghals! Hij won met deze documentaire in ieder geval vele prijzen!

Vrijdag 18 maart | 23.30 uur | NPO 2 | Taxi Teheran

Share

6 gedachtes over “Onze TV TIPS: Zero Dark Thirty en Taxi Teheran

      1. Jawel, maar ik denk dat niemand zit te wachten op een film die ook nog eens reclames heeft die bij elkaar een lengte van de gemiddelde speelfilm hebben. Ik koop hem wel ofzo

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.