Onze TV TIP: Séraphine

Séraphine

Vergeten of onbekende grootheden zijn er genoeg in de wereld, zo ook in Frankrijk. Onze TV TIP van vandaag gaat over zo een vergeten grootheid: Séraphine. Hoe kan het toch dat sommige schilders wél en sommige niet worden opgepikt? Is het geluk, of ligt dat ook een beetje aan jezelf?

Het verhaal

Séraphine Louis (Yolande Moreau) is een vrouw die ontzettend goed kan schilderen, maar in plaats daar van haar geld verdient met schoonmaken. We hebben het dan over de begin van de 19e eeuw, waar je als schoonmaakster al helemaal niet gaat lopen verkondigen dat je kan schilderen. Haar bazin weet wel dat ze schildert, maar die vindt het maar niets.

De Duitse kunsthandelaar Wilhelm (Ulrich Tukur) krijgt haar werk toch te zien en is wel onder de indruk. Jammer dat op dat moment (1914) de Duitsers Frankrijk binnenvallen en hij daardoor moet vluchten. Pas jaren later, in 1927, ontmoeten de twee elkaar weer. Wilhelm besluit haar schilderijen te verkopen, waardoor Séraphine niet meer als schoonmaakster hoeft te werken. Maar is dat eigenlijk wel goed voor haar, om ineens zo veel geld te hebben en onafhankelijk te zijn? We zullen het zien…

Franse biopics zijn er al veel gemaakt, maar deze is redelijk uniek. Want laten we eerlijk zijn, wie kent Séraphine Louis nu eigenlijk? Wij vinden dat wel verfrissend, omdat je via de film kennis met iemand maakt en niet, zoals zo vaak, via de geschiedenisboeken.

De regisseur

Martin Provost is geen onbekende voor ons. Naast dat hij Séraphine heeft geregisseerd heeft hij ook Violette en La Ventre de Juliette geregisseerd. Met Séraphine won hij zelfs de hoofdprijs voor beste film van het jaar. In Frankrijk wel te verstaan! Dan doe je het toch niet heel slecht, aangezien de Franse cinema toch wel echt iets betekent in de wereld. Ook Yolande Moreau won een prijs, namelijk die voor beste actrice. En dat terwijl ze niet eens een Française is, maar een Belgische.

Zaterdag 25 juni | 00.10 uur | NPO 2 | Séraphine

Share

2 gedachtes over “Onze TV TIP: Séraphine

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.