Onze TV TIP: Made in Dagenham

Made in Dagenham

Oké, wij houden van Sally Hawkins en van feelgoodfilms. Dat komt vandaag dan supergoed uit, want onze TV TIP van vandaag is een feelgoodfilm en Sally Hawkins speelt de hoofdrol. Welke film het is? Made in Dagenham, over het echte verhaal van Rita O’Grady (Hawkins). De titel is alleen wel een beetje misleidend, want is Rita nu een dienstmeid in Dagenham of komt ze uit Dagenham?

Het verhaal

Het antwoord is dat Rita uit Dagenham komt. Ze is zelfs verre van een dienstmeid, want ze werkt in de Fordfabriek als naaister! We zitten aan het einde van de jaren 60 en de vrouwen in de fabriek, onder leiding van Rita, komen in opstand! Waarom horen wij jullie denken? Nou, omdat ze minder betaald krijgen voor hetzelfde werk als dat mannen doen! Wij vinden dat echt van de zotte. Ook vandaag de dag is hier nog vaak sprake van. Er zouden eens wat meer vrouwen aan de macht moeten komen.

Een staking is het gevolg, want je laat toch niet zo gemakkelijk over je heen lopen. Al helemaal niet als de directie je ook nog eens ongeschoold vindt! Wij zien zo een directie nog niet zo één, twee drie kleren aan elkaar naaien. Dat is toch echt wel vakmanschap. Wat begint bij een staking gericht tegen de directie, eindigt met landelijke publiciteit. De overheid moet er namelijk ook aan geloven!

Deze film maakt duidelijk dat je niet zomaar met je moet laten sollen. Hoewel het een serieuze film is, is hij ook erg luchtig en bij tijd en wijlen zeer grappig. Een echte feelgoodfilm dus!

De regisseur

De regisseur is geen onbekende: Nigel Cole. Althans, als je zijn films kent, is het geen onbekende. Ken je bijvoorbeeld A Lot Like LoveCalender Girls en Saving Grace? Jawel toch? wij in ieder geval wel. Naast Sally Hawkins spelen overigens ook Andrea Riseborough en Bob Hoskins in deze zeer vermakelijke film.

Maandag 18 juli | 22.00 uur | CANVAS | Made in Dagenham

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.