Onze TV TIP: Das Leben der Anderen

Das Leben der Anderen

Wat gaan jullie vanavond kijken? De eerste wedstrijd van het Europees Kampioenschap waar wij niet aan meedoen, of een goede Duitse film? Ja ik weet het, om nu meteen goed over de Duitsers te gaan praten ligt een beetje lastig rond zo rond een Europees Kampioenschap. Toch zijn Duitse films in onze ogen vaak zeer de moeite waard. Zo ook onze TV TIP van vanavond: Das Leben der Anderen.

Een beklemmend verhaal over een botsing tussen twee ‘werelden’. De ene wereld is die van orde en controle (Stasi-agent Wiesler) en de andere wereld is van het vrije denken en de kunst (toneelschrijver Georg Dreyman en zijn levensgezel Christa-Maria Sieland). De film geeft inzicht in hoe het leven was in de jaren 80 in de DDR. De Stasi-agent (Ulrich Mühe), die dag en nacht het leven van het stel (gespeeld door Sebastian Koch en Martina Gedeck) afluistert, wordt geconfronteerd met zijn eigen lege bestaan. Sterker nog, hij beseft dat de Stasi zijn leven drastisch beperkt. Dat is ook best wel lastig lijkt ons. Mensen afluisteren en er zelf achter komen dat je eigen leven eigenlijk ook niet zo jofel is als dat je dacht. En gezellig is het ook niet, zo in je eentje stil op een kamer!

De regisseur van deze film is Florian Henckel von Donnersmarck. Een hele mond vol en eigenlijk ook een beginnend regisseur. Hij heeft namelijk pas twee films gemaakt: Das Leben der Anderen en The Tourist met Johnny Depp. Met Das Leben der Anderen won hij wel gelijk een Oscar voor beste buitenlandse film. Dat doen niet veel regisseurs hem na! De film is een lange zit, maar hij is het zeker waard om te gaan zien.

Vrijdag 10 juni | 21.05 uur | CANVAS | Das Leben der Anderen

Share

5 gedachtes over “Onze TV TIP: Das Leben der Anderen

  1. Ik heb niets met voetbal, dus dat zal ik waarschijnlijk niet kijken. Niet dat ik deze film ga kijken, maar hij is wel erg goed. Moet nog verzinnen hoe mijn avond er uit gaat zien 🙂

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.