Onze TV TIP: 12 Years a Slave

12 Years a Slave

Gewoon op een doordeweekse dag krijgen we toch een TV première van jewelste: 12 Years a Slave van Steve McQueen. Niet geheel verrassend dus dat 12 Years a Slave onze TV TIP van vandaag is. Op Net 5 welteverstaan, want onze zuiderburen van CANVAS hebben hem al een keer uitgezonden. Een film die je van je stoel doet vallen van ongeloof, je kippenvel geeft op plekken waarvan je niet wist dat dat kon en en je zo kwaad maakt dat je er bijna voor in therapie moet. Die film geven wij dus als TV TIP.

12 Years a Slave is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en speelt zich af in het Amerika van 1841. Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) leeft zijn leven als timmerman en muzikant met zijn gezin in de staat New York. Hij wordt gekidnapt en verkocht als slaaf en ter werk gesteld op plantages in het zuiden van Amerika, waar de slavernij hoogtij viert. Dit gebeurde in die tijd regelmatig. Op sommige plantages is het werk nog wel te doen, maar op andere is het regime zo streng dat je bijna liever dood wilt gaan dan wilt leven. Wat vervolgens volgt zijn de belevenissen van Solomon in al zijn gruwelijkheid.

Regisseur Steve McQueen (ook bekend van Shame en Hunger)  spaart de kijker niet. Een topcast bestaande uit Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Brad Pitt, Lupita Nyong’o, Benedict Cumberbatch en ga zo maar door, zorgen er voor dat je ruim twee uur aan de buis gekluisterd zit. De film won drie Oscars: die van beste film, beste vrouwelijke bijrol (Lupita Nyong’o) en beste aangepaste scenario (John Ridley). Als je zo een script kunt schrijven, dat helaas een groot deel op de waarheid gebaseerd is, dan ben je wel een hele grote.

Wij hopen van harte dat je hierna nog kunt slapen! Wij hadden er in ieder geval wel een beetje moeite mee.

Woensdag 25 mei | 20:30 uur | Net 5 | 12 Years a Slave

Share

3 gedachtes over “Onze TV TIP: 12 Years a Slave

  1. Ik ben waarschijnlijk één van de weinigen die geen fan was van deze film. Ik moet wel toegeven dat ik ‘m niet helemaal uit heb gekeken, maar de reden daarvoor was dat toen ik ‘m met m’n vrouw keek we allebei het gevoel hadden dat er te weinig verhaal in zat en je alleen maar zat te kijken hoe hij mishandeld werd.

    1. Hij is wel erg zwaar ja met die mishandelingen. Waar een film voor de ene heel spannend is, kan dat voor een ander natuurlijk weer heel anders zijn. Misschien nog een kans geven?

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.