Nederland versus België: Simon!

Simon

Het heeft even geduurd, maar we hebben weer een tegendoelpunt kunnen scoren in onze Nederland versus België strijd met Kurt. Dat betekent dat de tussenstand 2-2 is; spannend! Waarom wij deze strijd met Kurt aangaan? Wij vinden namelijk dat er betere films worden gemaakt in België dan in Nederland. Maar is dat eigenlijk wel zo? Waar we de vorige keer nog Schatjes belichtten, gaan we het dit keer over Simon hebben!

Simon: waar gaat hij ook al weer over?

Simon (Cees Geel) is een caféhouder en dealer en rijdt op een dag Camiel (Marcel Hensema) van zijn sokken. In plaats van dat de twee ruzie krijgen, ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee. Camiel is homo en Simon vindt het nogal leuk om hem daarmee belachelijk te maken. Camiel maakt kennis met het leven van Simon, dat er nogal relaxed aan toe gaat.

Zoals bij veel vriendschappen, stopt de vriendschap op een gegeven moment. Maar als de twee elkaar dan later weer tegenkomen dan blijkt dat de vriendschap toch nog steeds erg hecht is. Wat niet zo leuk is, is dat Simon inmiddels kanker heeft en niet lang meer te leven heeft. Camiel wijkt vanaf dat moment niet veel meer van zijn zijde. Ook niet als Simon euthanasie wil plegen.

Achtergrondinformatie

Simon kwam uit in 2004 en won vier gouden Kalveren op het Nederlands Filmfestival. Die van beste film, beste acteur (Cees Geel), beste regisseur (Eddy Terstall) en de publieksprijs.

Ons eindoordeel?

Ondanks het zware onderwerp, kun je veel lachen in deze film. Dat komt door Simon, die om de haverklap wel een schunnige of foute opmerking maakt. Dat maakt deze film ook zo mooi. Ik denk dat we bijna allemaal wel iemand kennen die wel eens met kanker te maken heeft gehad. Herkenbaarheid is dan ook zo fijn. Een dramafilm die komisch is dus, daar zijn wij over het algemeen wel fan van. Zo ook van Simon dus.

Daarnaast is het acteerwerk ook erg goed, iets waar wij wel eens moeite mee hebben bij Nederlandse acteurs. Cees Geel speelt zeer overtuigend, net als Marcel Hensema. Hulde daarvoor, want de film is mij mede daardoor altijd bijgebleven.

Een korte versie van Nederland versus België dit keer. Meer valt er gewoon niet te zeggen over deze film. Als je de film nog niet hebt gezien, ga hem dan gewoon lekker kijken. Je wordt niet teleurgesteld; beloofd!

Share

5 gedachtes over “Nederland versus België: Simon!

  1. Heb deze film nooit gezien en moet eerlijk toegeven dat m’n kennis over de Nederlandse film niet zo goed is. Ik wil jullie trouwens nog een voorzet geven waarmee jullie misschien ook kunnen scoren en dat is Wolf. Die vond ik erg goed.

    1. Dat zegt mij dan weer niets om eerlijk te zijn. Wel eentje om op het lijstje te zetten dus 🙂 Dank voor de voorzet. Wie weet koppen wij hem ooit binnen. Of we missen, dat kan natuurlijk ook 🙂

  2. Ai… Toch nog een tegendoelpunt en dan nog met een film waar ik nog nooit van hoorde. Die moet ik dus dringend eens bekijken.
    En ondertussen breng ik mijn spitsen terug in stelling om te proberen tegen te scoren…

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.