Nederland versus België: Schatjes!

Schatjes

Vaak vinden De Protagonisten dat er betere films worden gemaakt in België dan in Nederland. Maar is dat eigenlijk wel zo? Terwijl ik de blog van Kurt over Wiplala aan het lezen was, kwam ik op een idee. Wij gaan in deze nieuwe categorie Nederlandse films uitlichten om onze Zuiderburen wat bij te leren: een heuse Nederland versus België dus! De Belgen kunnen tenslotte best wat leren van ons en vise versa. Kurt gaat op zijn beurt ons wat bijbrengen over de Belgische cinema. Een echte internationale samenwerking dus!

Wij starten vandaag met de film Schatjes!. Een film die is opgenomen in Breda, de thuishaven van de mannelijke protagonist. We zullen eens zien of we Kurt en onze andere Zuiderburen iets bij kunnen brengen!

Schatjes: waar gaat hij ook al weer over?

Het was even die graven in mijn geheugen, maar ik heb de plek gevonden waar Schatjes! zat verstopt. Vader en moeder Gisbert hebben vier kinderen die ze niet altijd vertrouwen. Papa (Peter Faber) is zo een controlfreak dat hij zijn kinderen zelfs bespioneert. Niet zo moeilijk ook als je van beroep een helikopterpiloot bent.

Vrouwlief (Geert de Jong) is daarnaast liever op de tennisbaan te vinden om te rollebollen met de tennisleraar, dan dat ze thuis is om haar kinderen op te voeden. Niet verwonderlijk dan ook dat die kinderen naar verloop van tijd de ouders gaan tegenwerken en de boel op stelten gaan zetten. En waar wij vroeger allemaal wel eens schreeuwden tegen onze ouders, gaan hun kinderen net een stapje verder. Wat begint met een beetje pesten over en weer, eindigt het zo een beetje met het slopen van het hele huis.

‘Hoe loopt dat in godsnaam af?’ zoals de voice-over al zegt. Het gaat ver, dat kan ik je wel vertellen. Hieronder is de trailer om het geheugen op te frissen of om je warm te maken voor de film. Let ook vooral op die voice-over. Grandioos, wat een stem!

Achtergrondinformatie

De film is al een oudje, want we moeten helemaal terug naar 1984! Het jaar dat ik één werd en nog niet in Breda woonde. Ruud van Hemert (overleden in 2012) kwam destijds op het briljante idee om Schatjes uit te brengen. Zijn debuutfilm, en ik kan je vertellen dat was een film waar nog lang over werd nagepraat. Want dat kon toch zeker niet? Zo een choquerende film uitbrengen was echt op het randje. Wat nou als al onze kinderen dit ook zo gaan doen? en dat te bedenken dat van Hemert zijn eigen leven als voorbeeld nam voor de film.

Gelukkig viel het allemaal mee met de puberende kinderen. Pas jaren later, we praten over 2013, dus 30 jaar nadat de film uitkwam, gooide Gerard Spong de knuppel in het hoenderhok. ‘Iedereen die thuis een kopie van de film heeft liggen, kan vervolgd worden voor kinderporno!’, aldus Spong! Van de zotte natuurlijk, maar het haalde wel de kranten.

Ook het bekende huis heeft meerdere malen het nieuws gehaald. In Breda staat het huis zo een beetje bekend als het duurste huis van de stad. Dat de film een negatieve lading op de verkoop van het huis had bleek ook wel. In 2009 werd het huis te koop gezet voor een schamele 4,5 miljoen. Wanneer het werd verkocht? Pas in 2014, nadat de prijs nog wel even naar beneden is gegaan naar 2,9 miljoen. Euro’s hebben we het over hè! Maar dan heb je wel een landhuis met acht kamers en 10.000 vierkante meter aan grond.

Later kwam ook nog Mama is Boos! uit, het vervolg op Schatjes!. Maar dit tweede deel, dat ik al lang weer vergeten was, was lang niet zo succesvol.

Ons eindoordeel

Schatjes! is eigenlijk een film die komisch, controversieel en grof is bedoeld, maar eigenlijk ook gewoon heel serieus is en waarbij drama ook om de hoek komt kijken. Was Schatjes! eigenlijk wel zo goed, of was het meer de ophef rondom de film?

Ik denk dat het beide was. Natuurlijk was er de ophef, maar ja dat komt natuurlijk door het geweldige scenario. Niemand was destijds op het idee gekomen om zo een verhaal te schrijven. Het is dan ook wel erg makkelijk om iemand af te kraken voor iets wat je zelf niet kunt verzinnen. Daar doe ik deze keer niet aan mee. Schatjes! kan ik blijven zien en heeft veel indruk op mij heeft gemaakt.

Ok, ok, het acteerwerk is misschien niet helemaal top, maar zo ging dat in de jaren 80. Iedereen moest inventief zijn met beeld, geluid, maar ook met visagie. Dat maakt deze film misschien ook wel. Al hadden ze voor Peter Faber misschien beter een andere acteur kunnen gebruiken. Niet helemaal mijn favoriet, laten ik het daar op houden!

Lesje geleerd

Dit was mijn lesje voor de Zuiderburen. Eigenlijk heb ik er zelf ook wat meer over geleerd, dus dat is een echte win-winsituatie. Eens kijken of Kurt ons ook iets kan bijbrengen over een Belgische film. Vast wel, gezien zijn kennis van de Belgische cinema.

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

8 gedachtes over “Nederland versus België: Schatjes!

  1. Beste Protagonisten, ik vond dit al een fantastisch idee en ben zeker bereid om hieraan mee te werken. Ten laatste dit weekend doe ik een eerste tegenzet. Ik ben wel nog aan het twijfelen welke film we hier tegenover moeten zetten, wan ik vond ‘Schatjes!’ ook echt goed. In die tijd kwamen jullie films wel nog bij ons in de bioscoop. Zo jammer dat dit niet meer gebeurt nu…

    Nog één iets, ik ben het niet met je eens wat Peter Faber betreft. Ik vind dat een fantastisch acteur. Onlangs speelde hij nog mee in een serie op de Vlaamse TV: ‘Voor wat hoort wat’. En ook daar vond ik hem grandioos.

    Wordt vervolgd…

  2. Leuk idee en aangezien ik heel weinig weet over zowel Nederlandse als de Belgische film wordt dit erg leerzaam 🙂

    Schatjes heb ik nog nooit gezien. De laatste Nederlandse film die ik gezien heb en indruk op me maakte was Wolf.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.