Soundtrack of 2014

soundtracks

Terugblikken… het lijkt automatisch te gaan zo aan het einde van het jaar.
Welke films heb ik gezien, welke heb ik niet gezien, welke wil ik toch nog zien en in welke film zat die mooie muziek ook alweer? Deze terugblik  gaat over muziek… filmmuziek van het afgelopen jaar.
Geen top tien, maar gewoon een beschouwing van wat mij is bij gebleven.

Goede soudtrack

Op onze blog geven wij  films soms de tag “goede soundtrack”. Dat kan zijn omdat  één of twee nummers zo goed zijn gekozen voor die film, dat ze je bij blijven. Dit soort nummers passen in de film als een warme jas. In de film Begin Again draait het om muziek en die muziek was oké. Leuk detail is dat hoofdrolspeelster Keira Knightly zelf zingt. Muziek in een film wordt ook gebruikt om duidelijk te maken in welke tijd de film zich afspeelt. Dit was sterk aanwezig in Boyhood, Pride en We are the best. Allemaal goede soundtracks, maar niet zo dat ik kan zeggen dat er iets van is bijgebleven.

Dat is wel gebeurd bij de Franse film Suzanne. Hoe kan het ook anders dat het nummer Suzanne (Leonard Cohen) werd gebruikt als titelsong . Verrassend is de keuze van de uitvoerende artiest: Nina Simone. Ik kende deze uitvoering niet, maar was meteen verkocht. Wat een stem! Ik vind het nogal een prestatie om mij Leonard Cohen even te doen vergeten.

Het versterken van een trailer

We hebben het al eens gehad over de kwaliteit van een trailer. De combinatie van trailer en muziek kan ook doorslaggevend zijn om een film te willen zien. Door het nummer Put your love in me (fade) van de Tindersticks onder de trailer van de Franse film Les Salauds te zetten wilde ik de film graag zien. Deze muziek  had iets duisters. Fantastisch nummer, de film was minder.

Ear porn

Her, ook een film waar de hoofdrolspeelster zelf zingt: Scarlett Johansson. In deze film heeft haar stem eigenlijk de hoofdrol, als virtuele  vriendin van Joaquin Phoenix. Maakt niet uit wat die vrouw zegt, want het klinkt als pure verleiding. En dan ben ik een vrouw, kun je nagaan. In de film Her zingt ze een soort van slaapliedje The Moon Song. Een fragiel liedje wat een glimlach op je gezicht tovert. En ik denk niet dat veel mannen aan slapen denken als Scarlett zingt.

De dood

Films waar de dood centraal een rol speelt hebben vaak van die muziek die het moeilijk maken de boel droog te houden. Denk aan het nummer Laser Beam van Low in de Nederlandse film Brozer. Of het nummer Without Words  van Ray Lamontagne uit The fault in our stars. Pareltjes.

Feest

Ik sluit af met een heerlijke vrolijke soundtrack van een dito film: Chef. Als ik een top 10 filmlijstje zou maken, dan zou Chef daar zeker in staan. Probeer maar eens met een chagrijnige blik stil te blijven staan bij het nummer I like it like that van Pete Rodriguez. Om daarna je tanden te zetten in een cubanos van El Jefe!

Geschreven door de vrouwelijke protagonist

Share

Een gedachte over “Soundtrack of 2014

  1. Op de één of andere manier registreer ik muziek tijdens films maar zelden. Het valt me simpelweg niet op (zie dat zelf als iets goeds, want het maakt dan deel uit van de ervaring).

    Dat liedje van Scarlett Johansson is me echter wel bijgebleven….echt prachtig (en sowieso een film die heel hoog in m’n top 10 zal eindigen).

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.