Neil Young, de man die ook in films zong!

Neil Young

Jullie lezen het goed, ik kan rijmen. Zaterdag 9 juli is het zover: Neil Young live in de Ziggo Dome. Hoewel ik niet zo van de grote muziekhallen ben en Neil Young ook mijn opa had kunnen zijn, kijk ik toch al enige tijd uit naar deze dag. Samen met mijn vader, mijn broertje, mijn schoonvader en mijn zwager (of schoonbroertje) lekker rocken op oude en nieuwe nummers van The Godfather of Grunge. Wat ik eigenlijk niet wist (of niet besefte) is dat Neil Young ontelbare nummers heeft geschreven voor films. In dit artikel pik ik er drie nummers uit, waarbij ik de film natuurlijk ook goed vind! Op een blog zoals deze is dat toch wel een vereiste.

Rockin’ in the Free World – The Big Short (2015)

Dit nummer kan iedereen bijna wel meezingen geloof ik. In The Big Short – dit jaar nog kanshebber voor de Oscar voor de beste film – wordt het nummer gebruikt. Zoals wel vaker in onze wereld komen de rijken met veel weg en mogen de armen helemaal niets. Of zoals Mark Baum (Steve Carell) in onderstaande clip al treffend uitlegt: Immigrants and poor people will always get the blame when capitalism fails. Neil zelf zingt ook zeer treffend over de armen en over hoe kansloos ze soms kunnen zijn.

‘I see a woman in the night
With a baby in her hand
Under an old street light
Near a garbage can
Now she puts the kid away,
and she’s gone to get a hit
She hates her life,
and what she’s done to it
There’s one more kid
that will never go to school
Never get to fall in love,
never get to be cool.’

American Beauty – Don’t Let It Bring You Down (1999)

Dit nummer is misschien wat onbekender, maar de film zeer zeker niet. Don’t Let It Bring You Down is een pareltje als je het mij vraagt. In de film American Beauty wordt het nummer niet door Neil zelf gezongen, maar door Annie Lennox. Als je let op de teksten van het nummer, is de scene ook wel heel toepasselijk. Een oudere man (Kevin Spacey) die valt voor een jongere vrouw. Bij hem zat veel tegen, maar uiteindelijk volgt hij zijn gevoel. Net zoals in het nummer, waarin in het refrein ook weer alles goed komt. Kijk maar.

“Don’t let it bring you down
It’s only castles burning,
Just find someone who’s turning
And you will come around”

Toch vind ik de versie van Neil wel beter dan die van Annie. Wat jullie?

Philadelphia – Philadelphia (1993)

Deze ow zo breekbare film met Tom Hanks en Denzel Washington gaat over homohaat en AIDS. In de begin van de jaren 90 was dit dan ook echt twee onderwerpen die bijna niet bespreekbaar waren. Philadelphia maakte dit toch weer wat bespreekbaarder. En hoe kan het ook anders dat Neil Young een bijpassende titelsong schreef. Kijk alleen maar naar de laatste zinnen van het nummer. Kippenvel!

‘Sometimes I think that I know
What love’s all about
And when I see the light
I know I’ll be all right.
Philadelphia.’

 

Toch hoop ik niet dat hij zaterdag de laatste twee nummers gaat zingen. Niet omdat ik ze niet mooi vindt, nee in tegendeel. Ik vind ze supermooi. Ik ben alleen zo bang dat ik ga janken, in het bijzijn van 17.000 mensen. Tenzij iedereen gaat janken, dan doe ik lekker mee. Ik heb er in ieder geval zin in!

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

2 gedachtes over “Neil Young, de man die ook in films zong!

  1. Hoe was het concert? En na dit artikel ben ik natuurlijk erg benieuwd geworden of je nog hebt gejankt in het bijzijn van 17.000 mensen. 🙂

    1. Hahaha ik heb niet gejankt, maar het was echt briljant. Die 70 jarige man heeft gewoon 3,5 aan een stuk door gespeeld. Wat een passie nog steeds. Heerlijk aan het nagenieten nog 🙂

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.